Πολιτικη & Οικονομια

10+ 1 αφορισμοί για το facebook

Η ζωή συνεχίζεται έξω από την οθόνη

Γιώργος Δημακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

  • Όποιος θέλει έχει λογαριασμό facebook, twitter, κλπ και τον διαχειρίζεται όπως τον διαχειρίζεται. Όποιος δεν θέλει δεν έχει. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας.
     
  • Η Cambridge Analytica δεν απέσπασε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook γιατί οι συγκεκριμένοι είχαν κάτι το ιδιαίτερο ή είναι ξεχωριστοί ή γιατί o Trump ήθελε να μάθουν τι διαβάζουν όταν χέζουν η Dorothy και ο Alex στην Αλαμπάμα και το Γουαϊόμινγκ. Η analytica δεν υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα «μονάδων», αλλά ένα σύνολο που κατέταξε σε ένα κουβά με ομοειδείς χαρακτήρες target group για να τους ρίξουν μαζικά τη παραμύθα του Τραμπ (που πιθανότατα θα ανατροφοδοτούσαν μεταξύ τους και χωρίς την παρέμβαση της analytica). 
     
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Έλληνες φίλοι Πούτιν, brexit, Τραμπ κλπ να κάνουν #DeleteFacebook για να μην επηρεαστούν και προωθήσουν τις θέσεις των Πούτιν, brexit, Τραμπ, και όποιον άλλον ψεκασμένο προωθεί επί πληρωμή η κάθε Παραμύθα Analytica . Οι συγκεκριμένοι έλληνες χρήστες του φατσοβιβλίου αγοράζουν το προϊόν ανεπηρέαστοι! Και το #DeleteFacebook είναι το ίδιο προϊόν, δεν θα αλλάξει ο κόσμος επειδή κάποιοι προσωρινά θα σβήσουν τους λογαριασμούς τους.
  • Τα γατόνια του fb δεν ψήφισαν brexit γιατί τους έπεισε η μεθόδευση της analytica από το fb, ψήφισαν brexit γιατί πήραν την απόφαση τους επηρεασμένοι μόνο από το fb και από απόψεις αντίστοιχου καφενειακού επιπέδου. Το fb είναι το καφενείο της εποχής μας. Όταν η πολιτική ανάλυση και τα επιχειρήματα σου φαίνονται βαρετά, όταν στα 3 λεπτά σταματάς την ανάγνωση κάθε κειμένου με πίνακες και αριθμούς, και όταν εμπιστεύεσαι τον κάθε μαλάκα που θα σου πουλήσει την κοσμοθεωρία της μπούρδας μοιραία θα ψηφίσεις brexit, Τραμπ, Πούτιν, Καμένο, Χρυσή Ναζί, Γιάνννννννη και ότι αλέσει η μηχανή του κιμά. Αλήθεια, ξέρεις ποιος πήρε περισσότερες ψήφους στις εκλογές, η Κλίντον ή ο Τραμπ;
     
  • Ο συνιδρυτής της Apple ο πολύς Steve Wozniak «αποκήρυξε» το fb γιατί «Οι χρήστες παρέχουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους στο Facebook και το Facebook βγάζει πολύ διαφημιστικό χρήμα από το γεγονός αυτό. Τα κέρδη βασίζονται όλα στις πληροφορίες του χρήστη, αλλά οι χρήστες δεν έχουν κανένα μερίδιο στα κέρδη αυτά». Τρίχες. Ούτε οι χρήστες της Αpple έχουν μερίδιο στα κέρδη της. Αν ήταν έτσι όπως τα λέει ο Woz κάθε φορά που το μήνυμα που στέλνεις καταλήγει «εστάλη από το iphone μου» θα έπρεπε να εισπράττεις και εσύ. Περίπου 350€ έχει bill of materials η συσκευή, την πληρώνεις τα τριπλάσια, και διαφημίζεται μεταξύ των χρηστών της ανέξοδα ως απόδειξη lifestyle, για να λες ότι έχεις iphone, και να σου κάνει κηρύγματα περί ιδιωτικότητας ο Woz. Αν δεν θες διαφημίσεις από το fb, το twitter, το instagram, κλπ τι θα έλεγες αν σου ζητούσαν συνδρομή;
  • Το ότι πίστευες ότι ο Θεοδωράκης είναι υπάλληλος του Μπόμπολα, ότι ο ΓΑΠ παίζει με τα cds για να πλουτίσει, και ότι ο Καμμένος θα τους γαμήσει όλους, και ο Bαρουφάκης και ο Tσίπρας θα βαράνε τα νταούλια και θα χεστούμε στα ευρώ, συγνώμη αλλά δεν σου φταίει το fb. Οι μαλακίες σου είναι δικές σου μαλακίες, όχι των άλλων.
        
  • Στο fb και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται χαμός από Fake news. Ναι. Συνήθως αναμεταδίδουν τις βλακείες που διαβάζουν στο Μακελειό, το documento, την δημοκρατία, την kontranews και τα εκατοντάδες sites και εφημερίδες και κανάλια παραγωγής σανού. Η μετάδοση μπούρδας έχει δεκάδες κανάλια επικοινωνίας. Έτσι και αλλιώς, η γι είνε επύπαιδη ποιως δεν τω ξαίρει πχια;
     
  • Το facebook είναι εθιστικό. Ειδικά αν τρως ζάχαρη, σοκολάτες, τσιπς, ξεδιψάς με αναψυκτικά,  πίνεις αλκοόλ, καπνίζεις λιβάδια, αγοράζεις ότι δεις στην tv και το internet, αναμεταδίδεις την εμπιστευτική πληροφορία που έμαθες από τον κουνιάδο του ξαδέλφου του γκόμενου της γραμματέας του υπουργού για την επικείμενη καταστροφή που μόνο εσύ ξέρεις και την κρύβουν από όλους, και ούτω καθεξής.
     
  • «ο χρήστης Γιώργος Δημακόπουλος νιώθει ότι τον μισούν στην περιοχή Athens Voice (official)»  Και επειδή όπως θα έχετε ενημερωθεί από το μήνυμα που σας έστειλε προσωπικά ο "Μαρκ ο διευθυντής του facebook"  από 1 Μαίου το Facebook θα ειναι επί πληρωμή μην το ξεχνάτε. Σας παρακαλώ να κάνετε share το άρθρο μου 40 φορές για να μην χρειαστεί να πληρώνετε. Για εσάς θα είναι δωρεάν. Αυτό δεν ινε αστοίο κειταξτε το και αν στηλαιτε το άρθρο σε 25 ατωμα η ηκόνα σας θα γινοι γαλαζια. Και ως γνωστόν,  για κάθε share που θα κάνετε η τάδε εταιρία θα πληρώνει από 1 ευρώ στην τάδε ανθρωπιστική οργάνωση. Τι όχι;
     
  • Πώς προστατεύεις την ιδιωτικότητα σου στον καινούργιο γενναίο κόσμο των social media​; Αν ποστάρεις φωτό και πληροφορίες σου συνέχεια, ο κίνδυνος που διατρέχεις από τους «φίλους σου» είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το να βρεθείς στην λίστα της εταιρίας πολιτικών συμβούλων «Σε διαχειρίζομαι analytica». Αν θέλετε να μάθετε ποιο είναι το αποτύπωμά σας στο facebook τότε στην καρτέλα ρυθμίσεις και μετά στο Γενικές ρυθμίσεις λογαριασμού πατήστε Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook. Εκεί θα βρείτε «ποιος είστε» στην δημόσια εικόνα σας. Για όσους φοβούνται ότι κάποιος μπορεί να τους παρακολουθεί μέσω της κάμερας ή του μικροφώνου της συσκευής τους, απλά κάντε ότι και ο Ζούκεμπεργκ στην φωτό με το macbook του, καλύψτε τα με μονωτική ταινία. Αλλά είναι τόσα πολλά προσωπικά μας δεδομένα που δίνουμε απλόχερα και φόρα παρτίδα, που δεν είναι απαραίτητο να τα υποκλέψει κάποιος.
     
  • Το facebook είναι ένα αμφίδρομο σύγχρονο σχολικό λεύκωμα, αλλά με εξαιρετικά μεγαλύτερη επιρροή. Μπορεί να χάσεις τα πάντα, αν το χειριστείς λάθος. Αλλά αυτό μπορεί να το πάθεις και στο καφέ που συχνάζεις. Έχει σκοτεινές ζώνες; Έχει. Είναι και εμπόριο; Είναι. (Εδώ η διακύμανση της μετοχής της facebook inc στο χρηματιστήριο). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια παρέα. Τίποτα περισσότερο. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αληθινή ζωή. Μπορούν να τις δώσουν μερικές έγχρωμες πινελιές. Μπορεί να σε βοηθήσουν να γνωρίσεις μερικούς ανθρώπους που αξίζουν, μπορεί να βρεις ίσως και τον σύντροφο της ζωής σου, μπορεί να είναι μια μαύρη τρύπα κατανάλωσης άεργης ενέργειας, αλλά το βάρος που έχουν στις ζωές μας αντιστοιχεί στο βάρος που εμείς τους δίνουμε. Η ζωή συνεχίζεται έξω από την οθόνη.