Πολιτικη & Οικονομια

Νέες λέξεις που θα έπρεπε να καθιερωθούν (Easter Edition)

Εναλλακτικό λεξικό για τον εκσυγχρονισμό της γλώσσας

Νίκος Ζαχαριάδης
ΤΕΥΧΟΣ 653
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μετραχάριστος»
Αυτός που τρέχει ελπίζοντας ότι οι πόρτες του μετρό που βρίσκεται ήδη στην αποβάθρα δεν θα κλείσουν πριν προλάβει να μπει μέσα και, μόλις μπει, αλλάζει τελείως στάση και δυσανασχετεί γιατί ο οδηγός περιμένει κι άλλους που τρέχουν να προλάβουν.

«Πεθανέκπληξη»
Το σοκ όταν διαπιστώνεις πως κάποιος διάσημος που μόλις πέθανε, ζούσε ακόμη! 

«Διαβασαμπουκάς»
Το άγριο ύφος του τύπου «για τόλμησε να διαμαρτυρηθείς και θα σου δείξω ότι το ανθρωπάκι είναι πράσινο» που παίρνουν οι πεζοί όταν περνάνε τις διαβάσεις, ενώ έρχεται αυτοκίνητο που θέλει να στρίψει.
 
«Καθρεφχτυλιές» 
Τα ίχνη από δαχτυλιές στους καθρέφτες των αυτοκινήτων, όταν ο ιδιοκτήτης τον κλείνει καλού-κακού γιατί έχει παρκάρει σε στενό δρόμο.

«Μπουγελπίδα» 
Ο οπτιμισμός που διακατέχει έναν πεζό σε ημέρα μεγάλης βροχόπτωσης ότι το αυτοκίνητο που έρχεται θα ελαττώσει την ταχύτητά του ώστε να μην εκτοξεύσει επάνω του κύμα από τα λιμνάζοντα νερά.

«Γκουγκλουφαδόρος» 
Εκείνος που βαριέται να γκουγκλάρει για μια πληροφορία και προτιμάει να απευθυνθεί πρώτα στους συναδέλφους του στο γραφείο, διακόπτοντάς τους.

«Ανυψοθονικό» 
Τα ογκώδη βιβλία που βρίσκουν τον πραγματικό τους σκοπό σε αυτή τη ζωή κάτω από τη βάση των οθονών των computer για να τις φέρνουν στο σωστό ύψος.

«Διευκρινάκιας» 
Ο τύπος που επιβεβαιώνει με συνεχείς ερωτήσεις ξανά και ξανά τις πληροφορίες που του έδωσε ο υπάλληλος στο γκισέ, αδιαφορώντας για την υπόλοιπη ουρά πίσω του. 

«Ξεπαρκαροσπάστης»
Ο οδηγός που έχει διακόψει την κυκλοφορία με αλάρμ, περιμένοντας κάποιον να ξεπαρκάρει για να μπει εκείνος στη θέση του. 

«Μετροπλάνηση»
Το να κατεβαίνεις τις σκάλες του μετρό τρέχοντας επειδή ακούς συρμό να έρχεται και να διαπιστώνεις τελικά ότι ο ήχος προερχόταν από την απέναντι γραμμή.

«Ετεροχρονογιορτία» 
Η νέα συνήθεια κάποιων να στέλνουν ευχές για την ονομαστική γιορτή 1-2 μέρες πριν, ώστε να αποφεύγουν τον συνωστισμό που δημιουργείται, όταν εύχονται την ίδια μέρα.

«Επαναγεμίδι» 
Το μικρό πλαστικό μπουκάλι νερού που όταν αδειάζει δεν το πετάς, αλλά επιμένεις να το ξαναγεμίζεις για να το χρησιμοποιείς πλέον σαν παγούρι.

«Αναπανταίνιγμα»
Όταν βλέπεις στο κινητό σου κλήση από έναν αριθμό που δεν γνωρίζεις και όταν καλείς πίσω από περιέργεια πέφτεις σε τηλεφωνικό κέντρο εταιρείας που δεν έχει ιδέα ποιος σε κάλεσε.

«Καχυπομεϊλικοί»  
Η κατηγορία ανθρώπων που αντιμετωπίζει με καχυποψία και σκεπτικισμό την ιδέα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συνέπεια, μόλις στείλουν ένα mail, να θεωρούν μετά απαραίτητο να τηλεφωνήσουν για να επιβεβαιώσουν ότι το έλαβες.

«Αιφνιδίντεο»
Το βίντεο που ακούγεται ξαφνικά σε όλο το γραφείο, γιατί έχεις ξεχάσει να ξαναβάλεις τα ακουστικά στην υποδοχή του computer με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται όλοι.

«Δενεχωποσαπολογία»
Το απολογητικό ύφος με το οποίο σου απαντούν αρνητικά οι καταστηματάρχες που τους ρωτάς αν έχουν POS.

«Ξινολεπτίλα»
Επίθετο που περιγράφει το ξινισμένο ύφος των υπαλλήλων στα διόδια, όταν στα χρήματα που τους δίνεις περιλαμβάνονται κέρματα του ενός λεπτού.

«Διστασπασμός» 
Ο στιγμιαίος δισταγμός δύο ανθρώπων που συναντιούνται και δεν ξέρουν αν η σχέση τους είναι τόσο στενή ώστε να φιληθούν.

«Ακουστικόφωση» 
Το να μιλάς για ώρα σε κάποιον που βρίσκεται δίπλα σου στο γραφείο, χωρίς να έχεις αντιληφθεί ότι εκείνος φοράει ακουστικά και δεν σε ακούει.

«Γνώτη»
Σύνθετη λέξη που προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων «γνώση» και «νιότη» και προκύπτει όταν στα γενέθλια οι μισοί τραγουδάνε «παντού να σκορπίζεις της γνώσης το φως» και οι άλλοι μισοί «παντού να σκορπίζεις της νιότης το φως».

«Καμπαλάκι»
Το μπαλάκι του τένις που χρησιμοποιείται προς το τέλος της ζωής του ως καπάκι για τους κοτσαδόρους.  

«Κιτρινοκαμπάνιας» 
Ο προπορευόμενος οδηγός που προχωράει τόσο αργά όσο χρειάζεται για να περάσει οριακά με κίτρινο, υποχρεώνοντάς σε να σταματήσεις στο κόκκινο. 

«Ερκοντιλονικία»
Η διαφωνία ανάμεσα σε δύο συναδέλφους σε ένα γραφείο για τους βαθμούς στους οποίους πρέπει να είναι ρυθμισμένο το air condition. 

«Ντεζαντίο»
Το να αποχαιρετιέστε με κάποιον όταν σηκώνεστε από μια ταβέρνα ή ένα μπαρ και φεύγοντας να ανακαλύπτετε ότι τα αυτοκίνητά σας είναι παρκαρισμένα προς την ίδια κατεύθυνση, οπότε, μόλις φτάσετε σε αυτά, ξαναχαιρετιέστε.

«Αντιχειληακοφοβία»
Η φοβία όταν έχεις φιλήσει κάποιον που φοράει αντηλιακό στο πρόσωπο, ότι τελικά λίγο από αυτό θα μείνει στα χείλια σου και τελικά θα το καταπιείς.

«Παραγγελεόνασμα»
Το επιπλέον πιάτο που παραγγέλνει εκπρόθεσμα μια σχετικά μεγάλη παρέα σε μια ταβέρνα και που τελικά δεν το τρώει κανείς γιατί όλοι έχουν χορτάσει. 

«Ψευδοσιθρού»
Τα φορέματα εκείνα που ενώ μοιάζουν εκ πρώτης όψεως διαφανή, στην πραγματικότητα διαθέτουν φόδρα στο χρώμα του δέρματος με αποτέλεσμα να εξαπατούν όσους ενθουσιάζονται. 

«Καθιστερικός»
Αυτός που μόλις καθίσει σε ένα εστιατόριο ή στο σινεμά, αμέσως αρχίζει να ψάχνει γύρω μήπως υπάρχει κάποια καλύτερη θέση