Πολιτικη & Οικονομια

Τι ζημιά προκαλεί το «άσ' τον τρελό στην τρέλα του» που «τραγουδάει» ο Π. Καμμένος;

Δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή στη στρατηγική της έντασης

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4423973_1.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ξαφνικά, η Τουρκία του Ερντογάν έχασε το μονοπώλιο της λεκτικής ακρότητας, που καλλιεργεί με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και ωθεί σε κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά εδώ και δύο 24ωρα επιδίδεται στο ίδιο… «σπορ».

Αρχικά ήρθε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο. Αλλά την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, μιλώντας «χαλαρά» και πασχαλιάτικα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε, ανάμεσα στ΄ άλλα (μεταφέρω τον διάλογο που διαμείφθηκε):

«Π. Καμμένος: Αν δεις το ‘Εξπρές του Μεσονυχτίου’ θα δεις ότι και αυτόν που ρίξαν στις φυλακές τους, του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά.

Δημοσιογράφοι: Υπάρχει κανάλι επικοινωνίας;

Π. Καμμένος: Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερντογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια, τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις;

Δημοσιογράφοι: Πώς σχολιάζετε τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την άμεση απέλαση των «8» τούρκων αξιωματικών;

Δημοσιογράφοι: Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο;

Π. Καμμένος: Ότι υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Ότι μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν. Αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση των τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεων τους σε προσωπικό, σε πιλότους κλπ. βρίσκεται εκτός στρατεύματος. Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι αυτή που περίμεναν. Στο Αφρίν υπήρχαν τρεις νεκροί από Κούρδους, από εκεί και πέρα… Ένας ο οποίος έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει μια ενέργεια. Είμαστε σε ετοιμότητα...

Δημοσιογράφοι: Πόσο μπορεί να κρατήσει η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Π. Καμμένος: Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει και 15 χρόνια…  Βλέπετε ποιο είναι το κλίμα. Χτες (Σ.Σ. ο Ερντογάν) έκανε δήλωση κατά του Νετανιάχου. Στον τρελό δεν μπορείς να…».

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση.  Στα περί «σουλτάνου», του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για ανευθυνότητα. Στα λεγόμενα του κ. Καμμένου, ήρθε ως   απάντηση η χαμηλή πτήση τουρκικού F-16  πάνω από το Φαρμακονήσι.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Nα αποπεμφθεί ο Καμμένος, χτες»

Οι «θερμές» δηλώσεις εκατέρωθεν μόνο εκτόνωση της έντασης δεν προοιωνίζονται. Σε παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος «ασκεί εξωτερική πολιτική και ρίχνει αχρείαστα λάδι στην φωτιά» για να προσθέσει ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός που θα έπρεπε να έχει αποπέμψει χθες τον κ. Καμμένο... Θα ήθελα να αναλογιστείτε πως αισθάνονται οι γονείς όταν λέει ότι οι δύο αξιωματικοί μπορεί να μείνουν στην φυλακή και 15 χρόνια».

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς για τον κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι «η δήλωση είναι παντελώς άσχετη που ρίχνει λάδι στην φωτιά», συμπλήρωσε ότι «είναι λάθος η έκφραση όπως και η ανακοίνωση του Μαξίμου που μιλούσε για "σουλτάνο"», για να καταλήξει: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση».

Και στο βάθος, προεκλογικές σκοπιμότητες…

Φαίνεται όμως- και αυτό είναι το χειρότερο- ότι ο κ. Καμμένος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί από τη θέση του το κλίμα έντασης που δημιουργείται για εσωκομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες. Και ποια είναι η εξήγηση; Απλό, ότι έχουμε μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο. Ενώ κανονικά οι εκλογές θα γίνουν το 2019, ο πρωθυπουργός μπορεί να τις προκηρύξει ανά πάσα στιγμή, πιθανότατα (μέχρι) το φθινόπωρο (αφού τον Αύγουστο λήγουν –τυπικά– τα μνημόνια.  Δηλαδή ο κ. Καμμένος, για να κρατήσει τους ψηφοφόρους του και να μην του φύγουν προς άλλες (ακρο)δεξιές κατευθύνσεις (αν τελικά κατέβει μόνος τους στις εκλογές και όχι συνεργαζόμενος με το ΣΥΡΙΖΑ), πετάει τις κορώνες του κι ό,τι γίνει.

Το Μαξίμου δεν τον αποδοκιμάζει, μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται, υπενθυμίζοντας ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης (αλλά δε λένε λέξη  ενάντια στο σιωπηλό αρχηγό τους). Κοινή στρατηγική των δυο κομμάτων: τονίζουν τις διαφορές τους προεκλογικά κι ελπίζουν σε ξεχωριστές ωφέλειες ο καθένας. 

Μόνο που οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτείται η μέγιστη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην εξομοιώνεται  –ούτε λεκτικά– η Ελλάδα με την Τουρκία. Δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή στη στρατηγική της έντασης, στο «μπρα ντε φερ», στην κοκορομαχία, στις απειλές, στην ατομική υποτίμηση του άλλου. Γιατί φέρνει το «θερμό επεισόδιο» πιο κοντά…

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.