- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
192 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου (εικόνες)
Τα μηνύματα Παυλόπουλου και Μητσοτάκη
«Η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι, μας διδάσκει το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα. 'Αρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού».
Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης:
«Εκείνον τον "σκληρό Απρίλη" του 1826, όταν "έστησ' ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη", το Μεσολόγγι έστειλε, στην Ευρώπη αλλά και σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το πανανθρώπινο μήνυμα της ελευθερίας, ως υπαρξιακής αρχής της δημοκρατίας και του πολιτισμού που ταιριάζουν στον άνθρωπο. Και κατά τούτο, το συγκλονιστικό κίνημα του φιλελληνισμού που άνθισε στο Μεσολόγγι ήταν, κατ' ουσίαν, κίνημα για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την δημοκρατία.
Αυτή η έκρηξη ελευθερίας στο Μεσολόγγι φεγγοβολάει ακόμη. Ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, διδάσκοντάς μας από την μια πλευρά -και πρωτίστως- την αξία της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών, και ιδίως με τους γείτονές μας. Διδάσκοντάς μας όμως, από την άλλη πλευρά, το διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα . 'Αρα των συνόρων μας, του εδάφους μας και της κυριαρχίας μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το χρέος αυτό εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να το εκτελούμε αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και, κατ' εξοχήν, ενωμένοι. Και τούτο διότι δεν πρέπει να λησμονάμε, ποτέ και κατ' ουδένα τρόπο, ότι η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας. Ενώ ο διχασμός ήταν, δυστυχώς, η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού.
Από εδώ, το Μεσολόγγι, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός μας θυμίζει, στο διηνεκές, μέσω του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", το βαρύ τίμημα του διχασμού:
"Μην ειπούν στο στοχασμό τους
Τα ξένα έθνη αληθινά:
Εάν μισούνται ανάμεσό τους
Δεν τους πρέπει Ελευθεριά".
Χρόνια πολλά. Η Ηρωική Φρουρά του Μεσολογγίου θα είναι πάντα μέρος της εθνικής μας αλλά και της ευρωπαϊκής μνήμης μας».
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στην μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση.
Κατόπιν, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στον Κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και μετά θα καταθέσει στεφάνι.
Στις εκδηλώσεις παρίστανται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Μητσοτάκης: Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μία πολιορκημένη πόλη
«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μία πολιορκημένη πόλη, μία χώρα η οποία αναζητεί να κάνει τη δικιά της έξοδο, την έξοδο προς μία νέα εποχή εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ευημερίας. Και απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα έξοδο είναι πάνω από όλα η ενότητα του λαού. Ενότητα, η οποία συμβολίστηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο, μέσα από την έξοδο του Μεσολογγίου.» Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Μεσολόγγι, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς.
Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Τιμούμε σήμερα στο Μεσολόγγι μια εμβληματική στιγμή, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Οι Έλληνες του Μεσολογγίου απέδειξαν τι μπορεί να πετύχει κανείς, αν διαθέτει σθένος, καρτερικότητα, αλλά κυρίως γενναιότητα και έστειλαν το μήνυμα για διαχρονική ελευθερία.
Στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καθρεφτίζονται μία σειρά από ιστορικά μηνύματα, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Είναι αλήθεια ότι το Μεσολόγγι εγκαταλείφθηκε από ηγέτες του απελευθερωτικού αγώνα. Είναι επίσης εξίσου αλήθεια, ότι οι Μεσολογγίτες ενωμένοι έδωσαν νέα πνοή στην Ελληνική Επανάσταση και έστειλαν παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο το διαχρονικό μήνυμα για ελευθερία. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον " Ύμνο εις την ελευθερία" εμπνευσμένος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι ο "Ύμνος εις την Ελευθερία" δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ πέρα στο Μεσολόγγι, στην πρώτη ελληνική εφημερίδα, στα «Ελληνικά Χρονικά». Το Μεσολόγγι είναι επίσης ταυτισμένο με τον φιλελληνισμό, με τη διαδρομή και τον πρόωρο θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος με τον τρόπο του πιστοποίησε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρώπης. Δεσμοί που παραμένουν και σήμερα εξαιρετικά επίκαιροι. Στον τόπο επίσης αυτόν, στα άγια χώματα του Μεσολογγίου, είπε μεγάλες αλήθειες ο Χαρίλαος Τρικούπης».