Πολιτικη & Οικονομια

Γιούνκερ: Συγγνώμη για την άσεμνη και δηλητηριώδη επίθεση του Βορρά στην Ελλάδα

Συναντάται με την πολιτική ηγεσία σήμερα ο τέως επικεφαλής του Eurogroup

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές». 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η χώρα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να ανακάμψει και να αναπτυχθεί οικονομικά το 2014 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο η χώρα μας όσο και η ευρωζώνη θα βγουν νικήτριες από την περιπέτεια.

Αίσθηση προκάλεσε η συγγνώμη του για την «άσεμνη και δηλητηριώδη», όπως τη χαρακτήρισε επίθεση που δέχθηκε η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό βορρά. «Κάποιοι επιθυμούσαν διακαώς να βγει η Ελλάδα από το ευρώ» επισήμανε, ανακαλώντας αναφορές πολιτικών του ευρωπαϊκού Βορρά κατά τη διάρκεια της κρίσης οι οποίες «έθιγαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού έθνους» και στις οποίες ο ίδιος αντιστάθηκε σθεναρά.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης «τραγικά και δραματικά».

«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, για λιγότερο εθνικισμό, για λιγότερο λαϊκισμό οποίος χρησιμοποιεί την έννοια έθνος ενάντια στην Ευρώπη, οδηγεί σε απώλειες για όλους και για τον ίδιο, ενώ όποιος ζητεί περισσότερη Ευρώπη, οδηγεί σε όφελος για όλους» επισήμανε ο τέως επικεφαλής του Eurogroup.

«Δεν έχουμε ανέβει ακόμη το βουνό, ούτε η Ελλάδα ούτε σαν Ευρώπη, αλλά θα τα καταφέρουμε, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μάστιγας της νεανικής ανεργίας» σημείωσε ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός.

Σήμερα Τρίτη ο κ. Γιούνκερ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Δ.Κ.