Πολιτικη & Οικονομια

Απάντηση Ζαχαριάδη σε Καμμένο: Το Σκοπιανό είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ και όχι του ΥΕΘΑ

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ευρώπη, θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το Σκοπιανό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά του υπουργείου Εξωτερικών» απάντησε την Τρίτη στον Πάνο Καμμένο ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο υπουργός Άμυνας είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα εμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις εμπρηστικές δηλώσεις του ακροδεξιού αρχηγού των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο κ. Ζαχαριάδης τον χαρακτήρισε «ακραίως ακροδεξιό κομμάτι της Τουρκίας, που ο λόγος του στηρίζεται στην εθνικιστική ρητορεία και στο μίσος».

Η Αθήνα, τόνισε, πρέπει να μείνει στη λογική των ήπιων τόνων έναντι της τουρκικής προκλητικής στάσης.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «σε επίπεδο δηλώσεων και διακηρύξεων τα πράγματα και για τη χώρα μας και για την Κύπρο είναι θετικά, βεβαίως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε».

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ένταση την τελευταία περίοδο με τις διακυμάνσεις της κι εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και καλές σχέσεις με την Ελλάδα, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη συνθήκη της Λοζάνης και τους απλούς κανόνες της λογικής», ανέφερε, ενώ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, παρατήρησε ότι «η παρατεταμένη καθυστέρηση και χρονοτριβή μόνο προβλήματα δημιουργεί, παρά λύνει και δεν διευκολύνει και την ίδια την Τουρκία, αν θέλει πραγματικά να διαπραγματευτεί κάποια ζητήματα, να τα διαπραγματευτεί σε ένα πλαίσιο συζήτησης και λογικής».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο ζητάμε και επιδιώκουμε είναι να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο. Από την τουρκική πλευρά έχουμε δει ταλαντεύσεις σε μία σειρά ζητήματα. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μαζί με τους Ευρωπαίους είναι να βάζουμε τα όρια και να πιέζουμε, ώστε αυτά να τηρούνται».

«Άρα», εξήγησε, «εμείς πρέπει να συνεχίζουμε μία σωστή στρατηγική, που κατά τη γνώμη μου είχαν και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και να εκθέτουμε και να απομονώνουμε στο διεθνές επίπεδο την Τουρκία --όχι επί της αρχής, επειδή θέλουμε να απομονώσουμε την Τουρκία ή να την πιέσουμε, αλλά όπως οποιαδήποτε χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη λογική, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτονία, η ειρήνη και η φιλία, με όλους μας τους γείτονες».