Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΝ: Αυτοδιάλυση και προσχώρηση στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ

Αναμένεται  επικύρωση από το Διαρκές Συνέδριο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την αυτοδιάλυση του Συνασπισμού (ΣΥΝ) αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία την Κυριακή το απόγευμα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του κόμματος, που αποφάσισε να ενσωματωθεί στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. ΟΙ αντιδράσεις ήταν μικρές, ενώ η απόφαση θα συζητηθεί την επόμενη Κυριακή από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ. Εφόσον η απόφαση επικυρωθεί, αυτό θα είναι το τελευταίο του συνέδριο.

Η σχετική ανακοίνωση της ΚΠΕ αναφέρει: 

«Ο ΣΥΝ υπήρξε μια από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει με τον πιο ενεργητικό τρόπο σε όλη την ιστορική πορεία του και τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυσκολίες που συνάντησε, τα λάθη και οι αστοχίες έχουν την σφραγίδα του ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ, όντας ο ίδιος εκφραστής της προσπάθειας για την ενιαία δράση και ενότητα της αριστεράς, εργάστηκε με αυταπάρνηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μαζί με τις άλλες συνιστώσες και ανένταχτους αριστερούς, να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι σήμερα, όχι μόνο μια μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γερές βάσεις στην κοινωνία, αλλά η κύρια ελπίδα για να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή. Να ανοίξει ο δρόμος της πολιτικής ανατροπής. Να συγκροτηθεί κυβέρνηση της αριστεράς. Πάντα στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Ο ΣΥΝ κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση ενός ανώτερου επιπέδου ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αποφασίζει να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, τα μέλη του και τα περιουσιακά του στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όλες και όλοι, αμέσως με την απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, γινόμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ο καθολικός διάδοχος του ΣΥΝ, όπως και όλων των συνιστωσών που θα αποφασίσουν αντίστοιχα. Ο ΣΥΝ σταματά τη λειτουργία του, και το καταστατικό λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και μόνο αυτό, μας δεσμεύει όλες και όλους, όπως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ».

«Απευθυνόμαστε προφανώς για τελευταία φορά στα μέλη του ΣΥΝ και τα καλούμε να δώσουν τη μάχη για να μας βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένους και πιο δυνατούς πάλι στους δρόμους», τονίζεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση (Γιώργος Χελάκης, Βαγγέλης Πιλάλης) την οποία ανάρτησε η iskra (ο ιστότοπος που εκφράζει την πλευρά Λαφαζάνη). Και καταλήγει: «Στους δρόμους θα αποτραπεί ο κίνδυνος μέσα από τα σπλάχνα της Αριστεράς να προκύψουν δυνητικοί καλαμοκαβαλάρηδες οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αδρανοποιήσουν το κίνημα για να διαχειριστούν την κυβερνητική εξουσία με τις ευλογίες ή την ανοχή του συστήματος».

(Σ.Σ. Πίσω από την πομπώδη φρασεολογία της ανακοίνωσης που υπογράφει η ΚΠΕ του ΣΥΝ, τυπική για ελληνικό πολιτικό κόμμα, «κρύβεται» κάτι πολύ απλό: η διεκδίκηση του  bonus των 50 εδρών, που δίνει στο πρώτο κόμμα ο εκλογικός νόμος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος  στις εκλογές ως εναίο κόμμα, θα πάρει το bonus. Αν όμως έρθει πρώτος ως συνασπισμός διαφορετικών κομμάτων δεν θα το πάρει, γιατί το bonus δίνεται μόνο σε ενιαίο κόμμα. Το πρώτο βήμα για να γίνει ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν βεβαίως η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ).

Μ.Φ.