Πολιτικη & Οικονομια

H ερώτηση της εβδομάδας από την A.V. και την Prorata: Πρόεδρος ΠΑΕ ή καναλάρχης;

Τι απαντούν οι πολίτες στο ενδεχόμενο απαγόρευσης ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης από προέδρους ομάδων

341646-710462.jpg
Γιάννης Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4337950_1.jpg
© ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η επικαιρότητα τρέχει. Ακούτε για αυτήν. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε για αυτήν. Κάθε εβδομάδα και για ένα διαφορετικό θέμα. Η Prorata θέτει κάθε Παρασκευή μία και μόνο ερώτηση για ένα θέμα επικαιρότητας στους εγγεγραμμένους στη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεών της και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα τις απαντήσεις τους στην Athens Voice. Αν επιθυμείτε και εσείς να εγγραφείτε στη λίστα της Prorata, πατήστε εδώ.

Ο σκοτεινός διάδρομος από τα αποδυτήρια στα τηλεοπτικά πλατό

Η εισβολή ενός προέδρου ποδοσφαιρικής ΠΑΕ στον αγωνιστικό χώρο την προηγούμενη Κυριακή –φαινόμενο διόλου σπάνιο στο ελληνικό πρωτάθλημα παρά την ακρότητα της εκδοχής του οπλισμένου προέδρου– έθεσε στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης το θέμα της πολιτικής στήριξης που ο λαοφιλής πρόεδρος προσφέρει στη σημερινή κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση έσπευσε να κερδίσει πόντους σε βάρος της κυβέρνησης από τη γενική καταδίκη του «οπλισμένου φίλου του Τσίπρα», ενώ και η κυβερνητική πλευρά θέλησε να πάρει αποστάσεις από το συμβάν και τους εμπλεκόμενους, υπερτονίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων και της τάξης στο άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ψευδεπίγραφο ή όχι, το όψιμο ενδιαφέρον των πολιτικών κομμάτων για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν αγγίζει την προβληματικότερη πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας προέδρων ΠΑΕ: την ιδιοκτησία τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών ή έντυπων μέσων ενημέρωσης. Εγκλωβίζοντας τη συζήτηση για τον ρόλο των προέδρων στα ποδοσφαιρικά, παραλείπεται η ουσιαστική συζήτηση για τη διαμεσολαβητικό τους ρόλο στα πολιτικά.

Η Ερώτηση της (τρέχουσας) Εβδομάδας από την Prorata επιχειρεί να καταγράψει κατά πόσο η κοινή γνώμη εντοπίζει τον παραπάνω ρόλο των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ΠΑΕ, ζητώντας από τους ερωτώμενους να τοποθετηθούν έναντι του ενδεχομένου απαγόρευσης ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης από προέδρους ομάδων.

Το 57% συμφωνεί με μια τέτοια απαγόρευση, ενώ το 24% διαφωνεί, ποσοστό που ωστόσο φτάνει στο 33% στις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες, ίσως ως αποτέλεσμα ενός υψηλότερου ποσοστού ενεργών φιλάθλων και οπαδών στις ηλικίες αυτές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενισχυμένη αποδοχή της απαγόρευσης από τους ερωτώμενους που αυτό-τοποθετούνται στο αριστερό άκρο (76%), σε σύγκριση μάλιστα με τη συγκριτικά μειωμένη αποδοχή της απαγόρευσης από τους ερωτώμενους που τοποθετούνται στο κέντρο του άξονα (51%).

document-page-005.jpg

Η διαφοροποίηση των «αριστερών» ψηφοφόρων μαρτυρά είτε την απόσταση που χωρίζει τέτοιες ιδεολογικές τοποθετήσεις με τις επιλογές εναγκαλισμού του σημερινού κυβερνώντος αριστερού κόμματος με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ –και για τον λόγο αυτό σπεύδουν να αποδεχτούν το ενδεχόμενο απαγόρευσης, είτε τη διάθεση έντονης καταδίκης μιας άλλης εξίσου έντονης επιλογής εναγκαλισμού του πολιτικού εχθρού των αριστερών ψηφοφόρων, δηλαδή της ΝΔ, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

document-page-004.jpg

Ανεξαρτήτως των παραπάνω διαφοροποιήσεων –στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί ως παράγοντας ερμηνείας και η επιφυλακτικότητα των πλέον ανεκτικών στο ενδεχόμενο οποιωνδήποτε απαγορεύσεων– η κοινή γνώμη μοιάζει να επιθυμεί την άμεση τοποθέτηση δυνατού φωτισμού στον σκοτεινό διάδρομο μεταξύ αποδυτηρίων και τηλεοπτικών πλατό ή αιθουσών σύνταξης, αν όχι το οριστικό σφράγισμα της διόδου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.