- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΔΝΤ: Χωρίς σκληρά μέτρα δεν βγαίνετε από το μνημόνιο
Μείωση αφορολογήτου το 2019 και «πάγωμα» αντίμετρων στη λυπητερή για έξοδο από την επιτήρηση
«Ζόρικοι» αναμένονται οι επόμενοι μήνες για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα εντείνεται η αντιπαράθεση ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου.
Το Ταμείο φρόντισε να δώσει το στίγμα των διαπραγματεύσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, προκαλώντας προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Ακολουθώντας την πάγια τακτική του να υπολογίζει προς τα κάτω τα νούμερα, ζήτησε το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο να γίνει από το 2019 (και όχι από το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό με τους θεσμούς).
Μη αποδεχόμενο την πρόβλεψη της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από το 3% του ΑΕΠ για το 2017, ζήτησε να μην εφαρμοστεί και το «πολυδιαφημισμένο» κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης τη διετία 2019-2020. Με το νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις (ελέω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς) να έρχεται και τη μείωση του αφορολόγητου να οδηγεί στο γκισέ της τράπεζας ακόμα και πολίτες που μετά βίας τα βγάζουν πέρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει προαναγγείλει σειρά κοινωνικών μέτρων για να «χρυσώσει το χάπι» για αυτά που έρχονται. Ωστόσο, το ΔΝΤ άναψε κόκκινο στη μείωση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στη μείωση της ειδικής προσφοράς αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τέτοιες ενέργειες.
Η επιμονή του Ταμείου στον καθορισμό συγκεκριμένων μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, αποτέλεσε το «κερασάκι» στην τούρτα, συνθέτοντας ένα απαισιόδοξο σκηνικό για την ελληνική πλευρά, η οποία καλείται να πείσει ότι μπορεί να πιάσει τους στόχους δίχως να έχει από πάνω της το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών.
Αγώνας δρόμου
Οι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα χαρακτηρίζονται κομβικές, καθώς η Ελλάδα θα κληθεί να παρουσιάσει το αναπτυξιακό της σχέδιο, αναλύοντας βήμα - βήμα τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι την τυπική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο (τέλη Αυγούστου) και τη μετα-μνημονιακή εποχή.
Το Μέγαρο Μαξίμου ευαγγελίζεται «καθαρή έξοδο» και «μια Ελλάδα εκτός μνημονίων», ωστόσο τα εμπόδια είναι πολλά και απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο, για να μη βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα τέταρτο μνημόνιο.
Ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει μια «τελική πολιτική συμφωνία» έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Η τοποθέτηση Μοσκοβισί φανερώνει τον σκεπτικισμό που υπάρχει στην Ευρώπη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τον φόβο από ένα ενδεχόμενο δημοσιονομικό πισωγύρισμα λόγω «κούρασης» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει -στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης- 88 προαπαιτούμενα, ανάμεσα στα οποία είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και αρκετές ιδιωτικοποιήσεις. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ενήμεροι ότι αναμένονται α) το 2019 εκλογές και β) το 2020 η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας -δύο κρίσιμα πολιτικά γεγονότα που θα μπορούσαν να θυσιάσουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον βωμό των προεκλογικών παροχών.
Περιμένοντας τη Eurostat
Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, αναμένεται να ληφθούν στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα της Eurostat που θα δείχνουν αν η Αθήνα «έπιασε» τους δημοσιονομικούς στόχους το 2017.
Και πάλι, όμως, δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να στυλώσει τα πόδια και να επιμείνει στις δικές του προβλέψεις, ζητώντας νωρίτερα την εφαρμογή των σκληρών μέτρων -κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν, με τους Ευρωπαίους να κάνουν πίσω και την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να περάσει νέο γύρο μεταρρυθμίσεων με μεγάλο πολιτικό κόστος.