- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΑΜΕΑ: «Και εμείς στο αντιρατσιστικό»
Γράμμα προς τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές
Την ανάγκη να υπάρξει οπωσδήποτε αντιρατσιστικός νόμος και μάλιστα να συμπεριληφτούν σ΄ αυτόν οι ΑΜΕΑ και ηλικιωμένοι, τονίζει σε γράμμα της προς τον πρωθυπουργό και τα μέλη της Βουλής η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Το γράμμα, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ι. Βαρδακαστάνη και τον Γεν. Γραμματέα Χρ. Νάστα, τονίζει ότι οι ΑΜΕΑ ήταν στόχος των ναζιστών στη Γερμανία του μεσοπολέμου, ενώ γενικά οι ανάπηροι, καθώς και οι ηλικιωμένοι, υφίστανται διαφόρων ειδών διακρίσεις.
Ολόκληρο το γράμμα:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Με την κατάθεση πρόταση νόμου για την τροποποίηση του ν. 927/1979 σκοπεύετε στην εναρμόνιση του υπάρχοντος αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου (ν. 927/1979) με τη μεταγενέστερη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/913/ΔΕΥ που εκδόθηκε κάτω από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο εκτεταμένος ρατσισμός και η ξενοφοβία που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα οι παρ. 1 & 2 του άρθρου πρώτου του ν. 927/79 συμπληρώνονται με κατηγορίες προσδιορισμού ενός ατόμου που υπόκειται σε βία οι οποίες δεν υπήρχαν στο νόμο. Έτσι ενσωματώνονται οι κατηγορίες χρώματος φυλής και εθνοτικής καταγωγής ενώ παραλλήλως καθίσταται αυστηρότερο το πλαίσιο των ποινών.
Στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ισχύοντος αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου εκλείπει η συμπερίληψη δύο βασικών κατηγοριών της αναπηρίας και της ηλικίας, παρόλο που στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισσαβόνας γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας και ηλικίας.
Περαιτέρω, θα πρέπει να ενθυμίσουμε ότι ιστορικά είναι καταγεγραμμένη η εγκληματική και παράφρονη βία που δέχθηκαν τα άτομα με αναπηρία από τους ναζιστές. Οι απόψεις αυτές που οδήγησαν στα ναζιστικά εγκλήματα αναπαράγονται με την ίδια μορφή και κάτω από την ίδια λογική στη χώρα μας.
Είναι ήδη γνωστό ότι στη χώρα μας έχουν εκφρασθεί δημοσίως απόψεις που κυκλοφορούν και διαδικτυακά και ομιλούν «Υπέρ της στείρωσης - ακόμη και της ευθανασίας - ατόμων με αναπηρία ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα, ελαττωματικών πλασμάτων, σε επίσημη ιστοσελίδα για την Οικολογία και τον φυλετικό ανθρωπισμό της Χρυσής Αυγής. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι αναφερόμαστε σε άρθρο του δόκτορα Jacqes Bauge-Prevost, μέλους του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικών, Βιολογικών και Φυλετικών Επιστημών, που τιτλοφορείται "H Δημοκρατία καταδικάζει αθώα πλάσματα σε ισόβιο βασανισμό".
Είναι ιστορικά, κοινωνικά καθώς και πολιτικά αναγκαίο να οχυρώσουμε τη χώρα από λογικές, πρακτικές και συμπεριφορές όμοιες με αυτές του προηγούμενου αιώνα που άνοιξαν το δρόμο στα κρεματόρια του ναζισμού και στο Ολοκαύτωμα.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4074/2012 από τη Βουλή, και στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.
Η χώρα είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα νέο ισχυρό και σύγχρονο αντιρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προστατευτούν όλα τα πρόσωπα και οι ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής του χρώματος γενεαλογικών καταβολών εθνικής εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας και ηλικίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Κυρίες Κύριοι Βουλευτές
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε ζητούμε και απαιτούμε να συμπληρωθεί η παρ. 1 του άρθρου 1 με την αναπηρία και ηλικία από τη στιγμή που αποτελούν καταστάσεις που διεγείρουν βίαιες συμπεριφορές και εκδηλώσεις μίσους.
Με τη βεβαιότητα ότι η τοποθέτησή μας και οι προτάσεις μας θα αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα για την ισχυροποίηση ουσιαστικής αντιρατσιστικής νομοθεσίας στη χώρα μας.
Η ανάγκη προώθησης και ψήφισης αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που θα προστατεύει κάθε πρόσωπο και κάθε ομάδα εναντίον της οποίας εκδηλώνονται βίαιες έως εγκληματικές συμπεριφορές αποτελεί ιστορική πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα».
Μ.Φ.