Ανεπαρκής Ελλάδα ή προκλητική Τουρκία;
Η Ερώτηση της Εβδομάδας από την Prorata για την A.V και οι απαντήσεις των πολιτών
Η επικαιρότητα τρέχει. Ακούτε για αυτήν. Τώρα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε για αυτήν. Κάθε εβδομάδα και για ένα διαφορετικό θέμα. Η Prorata θέτει κάθε Παρασκευή μία και μόνο ερώτηση για ένα θέμα επικαιρότητας στους εγγεγραμμένους στη λίστα ηλεκτρονικών διευθύνσεών της και παρουσιάζει κάθε Δευτέρα τις απαντήσεις τους στην Athens Voice. Αν επιθυμείτε και εσείς να εγγραφείτε στη λίστα της Prorata, πατήστε εδώ.
Ανεπαρκής Ελλάδα ή Προκλητική Τουρκία;
Η συσπείρωση του εκλογικού σώματος γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση σε στιγμές εθνικών κρίσεων –και η συνεπαγόμενη αύξηση των ποσοστών εκλογικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος– αποτελεί μία από τις πλέον επιβεβαιωμένες τάσεις στη μελέτη της κοινής γνώμης διεθνώς.
Όμως η πρόσφατη και παρατεταμένη αναζωπύρωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που κορυφώθηκε με τη σύλληψη και προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Βόρειο Έβρο δε φαίνεται να ευνοεί τους δείκτες δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία έρευνα τάσεων της Prorata αποτυπώνει μια ελαφρά κάμψη του ποσοστού δυνητικής επιρροής του σε σύγκριση με το ποσοστό του Ιανουαρίου. Πώς εξηγείται η διάψευση του κλασικού κανόνα που αφορά την επίδραση των εθνικών κρίσεων στη δημοτικότητα της κυβέρνησης;
Την αρχή της απάντησης δίνει η κατανομή των απαντήσεων στο ερώτημα που έθεσε αυτήν την εβδομάδα η Prorata για την Athens Voice. Ερωτώμενοι αν η εξέλιξη της υπόθεσης σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς ή της διαχειριστικής αδυναμίας της ελληνικής πλευράς, το 62% απάντησε ότι την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά, ενώ το 30% απάντησε ότι η ευθύνη βαραίνει την ελληνική πλευρά.
Το ποσοστό εκείνων που αποδίδουν το βάρος στην ελληνική πλευρά είναι από μόνο του υψηλό δεδομένης της πανθομολογούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας. Αποκαλυπτικότερη για την αιτιολόγηση των απαντήσεων στο ερώτημα είναι η συσχέτιση των επιλογών των ερωτηθέντων με το δείκτη συμπάθειας προς την κυβέρνηση: μεταξύ εκείνων που δηλώνουν συμπάθεια για την κυβέρνηση, το 79% αποδίδει την ευθύνη στην τουρκική πλευρά και μόλις το 10% στην ελληνική πλευρά, ενώ μεταξύ εκείνων που δηλώνουν αντιπάθεια για την κυβέρνηση, μόνο του 56% αποδίδει την ευθύνη στην Τουρκία και το 38% στην ελληνική πλευρά.
Η αξιολόγηση του θέματος μοιάζει να συναρτάται των συναισθημάτων έναντι της κυβέρνησης. Κινούμενα μεταξύ απογοήτευσης και οργής, τα κυρίαρχα συναισθήματα της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση της στερούν ακόμα και τη δυνατότητα εφήμερων κερδών επ’ αφορμή μιας έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.