Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί ο οίκος Moody's υποβάθμισε τον Ερντογάν

Η απάντηση στην έντονη αντίδραση του «σουλτάνου»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 14 τραπεζών της Τουρκίας και ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε έντονα και αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας.

Για να λύσει την απορία του Τούρκου προέδρου ο Moody's εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναλύει γιατί προχώρησε στις πιστοληπτικές αυτές αξιολογήσεις για τις τουρκικές τράπεζες.

Καταρχάς η Άγκυρα αποφεύγει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να εστιάζει την προσοχή της σε μέτρα βραχυπρόθεσμου οφέλους «εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών». Οι πιέσεις εντείνονται και από το «αδύναμο θεσμικό περιβάλλον».  

Εξηγούν ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει υποχωρήσει από τα υψηλά 14 ετών του 12,98%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, υπερβαίνοντας το 10%, έναντι επίσημου στόχου για 5%. Παράλληλα η τουρκική οικονομία υπολογίζεται ότι «έτρεξε» με ρυθμούς 7% το 2017, χάρη στις άκρως δυναμικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του έτους, κατά το το ΑΕΠ της αναπτύχχθηκε 11,1%. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν πιέζει για χαλαρή νομισματική πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση».  
 

Αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση του Moody's δεν έχει να κάνει μόνο με τα δεδομένα της οικονομίας και τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα. «Εκτιμώ ότι αντανακλά και την επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ» σχολίασε τραπεζίτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.