Πολιτικη & Οικονομια

Φόβο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Η Τουρκία θα πληρώσει υψηλό κόστος αν προκαλέσει επεισόδιο»,

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stavrakas.jpg

Φόβο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής και τονίζει ότι η Τουρκία θα πληρώσει υψηλό κόστος αν προκαλέσει επεισόδιο.

Σε ό,τι αφορά στο «Μακεδονικό», επισημαίνει ότι θέλουμε μια σύνθετη ονομασία, αλλά διευκρινίζει ότι ακόμα δεν είναι γνωστή η κυβερνητική πρόταση και το Ποτάμι δεν μπορεί να τοποθετηθεί προκαταβολικά για κάτι που δεν έχει δει. «Άλλωστε δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα "προφορικά" της κυβέρνησης» λέει.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά και για την πρόσφατη ψήφιση του νόμου από τη Βουλή για την αποποινικοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, τον οποίο υποστήριξε και το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ, ενώ τάσσεται και υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης για τους ενήλικες, με δικαίωμα μάλιστα προσωπικής καλλιέργειας, τονίζοντας ότι στις χώρες που έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση, οι μόνοι που κλαίνε είναι τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών που θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο. Παράλληλα αναφέρεται στα θετικά από την αποποινικοποίηση της χρήσης.
 
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Novartis, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος, καθώς προσπάθησε να επηρεάσει και να επισπεύσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ επιχείρησε να βάλει σε μια κόλλα χαρτί όλους της τους αντιπάλους λέγοντας «αυτοί έκλεψαν».
 
Μιλώντας για το Κίνημα Αλλαγής, κάνει λόγο για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τη Φώφη Γεννηματά με στόχο ένα μεγάλο Κίνημα Αλλαγής που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Παραδέχεται, επίσης, πως υπάρχουν διαφωνίες, καθώς σε κάποια θέματα υπάρχει διαφορετική οπτική αλλά, όπως λέει, αυτό είναι πλούτος. Σε ό,τι αφορά στην εκλογή συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στην πρότασή του για επιλογή συνέδρων από τρεις «δεξαμενές», ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι πραγματικές δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς.
 
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ασκεί σκληρή κριτική για την προσχώρηση της Κατερίνας Μάρκου στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως είναι ακραίο δείγμα αμοραλισμού το να «πουλάς» τους ψηφοφόρους σου και να πηγαίνεις σε ένα άλλο μεγαλύτερο κόμμα κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Κύριε Θεοδωράκη, αυτή την εβδομάδα, από τη μια ψηφίσατε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και από την άλλη, με αφορμή τον ανασχηματισμό, επιτεθήκατε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον Φώτη Κουβέλη.

Η αντίθεση μας με την κυβέρνηση δεν καταργεί τον ρόλο μας.Είμαστε προοδευτικό Κίνημα. Κάθε μέρα προσπαθούμε να αλλάξουμε ο,τι μπορούμε σε αυτή τη χώρα. Αυτή είναι η υποχρέωση μας απέναντι στους πολίτες. Έτσι προχωράει η ζωή. Ούτε «όχι» σε όλα, ούτε «ναι» σε όλα. Αν μου πείτε σε ποια νομοθετήματα αναφέρεστε θα σας απαντήσω συγκεκριμένα… Σε ό,τι αφορά τον κ.Κουβέλη, είπα αυτό που σκέφθηκαν και οι περισσότεροι παλαιοί σύντροφοι του. Είναι θλιβερό να κάνεις το υπόλοιπο της πολιτικής σου θητείας ως αναπληρωματικός του Πάνου Καμμένου.

Αναφερόμουν στο νόμο για τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και για την τροπολογία που αφαιρεί τον έλεγχο του «Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου» από τη Μητρόπολη και τη δίνει στον Δήμο Τήνου.

Και αυτό γιατί είναι κακό; Τόσο ο Δήμαρχος του νησιού όσο και οι φορείς της Τήνου συνεχάρησαν δημόσια το Ποτάμι για την τόλμη του να ψηφίσει τη μείωση των υπερεξουσιών του τοπικού μητροπολίτη. Θέλουμε τα έσοδα του «Ιδρύματος της Παναγίας» να είναι διάφανα και να τα καρπώνεται όλη η τοπική κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη και το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ ψήφισαν υπέρ. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης διατίθεται πλέον φαρμακευτική κάνναβη. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι η εξαίρεση; Γιατί οι δικοί μας άρρωστοι να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους αρρώστους στη Γερμανία ή τη Γαλλία;

Εσείς, πάντως, το προχωρήσατε ένα βήμα παραπάνω και μιλήσατε υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης για τους ενήλικες, με δικαίωμα, μάλιστα, προσωπικής καλλιέργειας.

Τι σας τρομάζει; Στον Καναδά και στην Ισπανία έχουν από χρόνια το δικαίωμα προσωπικής καλλιέργειας για ιατρική χρήση. Στην Ολλανδία ορίζονται πέντε φυτά ανά χρήστη. Στις χώρες όπου έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση, οι μόνοι που κλαίνε είναι τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών, που θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο. Μειώθηκαν η εγκληματικότητα και μειώθηκε η κατανάλωση στους ανήλικους, διότι έπαψε η γοητεία του απαγορευμένου καρπού. Και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

Να επιστρέψουμε στα κεντρικά πολιτικά θέματα... Δεν πέρασε, επίσης, απαρατήρητη η επίθεσή σας στη ΝΔ, με αφορμή την προσχώρηση της κυρίας Μάρκου, που είχε εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι...

Μιλάτε για την ανακοίνωση του Ποταμιού της Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν Ποτάμι και τους βγήκε ΝΔ. Τι θα έπρεπε να πουν; «Ευχαριστώ»; Το να πουλάς τους ψηφοφόρους σου και να πηγαίνεις σε ένα άλλο μεγαλύτερο κόμμα κατά τη διάρκεια της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου είναι ένα ακραίο δείγμα αμοραλισμού. Και ο αμοραλισμός, ξέρετε, απέχει λίγα βήματα από την απόλυτη διαφθορά στην πολιτική.

Ποια είναι η σχέση σας με την κυρία Γεννηματά;

Πολύ καλή. Συνεργαζόμαστε, όπως το έχουμε υποσχεθεί και στον κόσμο που πήρε μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι ένα μεγάλο Κίνημα Αλλαγής που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ.

Θα μου πείτε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες;

Διαφωνίες, προφανώς, υπάρχουν. Άλλο είναι το Ποτάμι, άλλη είναι η ΔΗΣΥ. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική οπτική. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μη σας πω ότι είναι και πλούτος. Σε ένα μεγάλο Κίνημα υπάρχουν πάντα διάφορες τάσεις. Δεν βρισκόμαστε στο 1980, να ενοχοποιούμε τις αντιθέσεις. Είμαστε στο 2018. Συζητάμε, προβληματιζόμαστε. Και πολύ συχνά ο ένας πείθει τον άλλο. Στα τρία Πολιτικά Συμβούλια που έχουν γίνει όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Έτσι προχωράνε οι συνεργασίες.

Συνεχίζετε να διαφωνείτε, όμως, στο Πολιτικό Συμβούλιο για τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων. Οι εκλογές είχαν προγραμματισθεί γι’ αυτή την Κυριακή και, τελικά, αναβλήθηκαν για την επόμενη. Το Ποτάμι θα συμμετέχει;

Από τον Δεκέμβριο έχω υποστηρίξει ότι στο ιδρυτικό συνέδριο πρέπει να εκπροσωπηθούν οι πραγματικές δυνάμεις του χώρου, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό σημαίνει, άλλωστε, «ιδρυτικό συνέδριο». Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή που θα βγει από το συνέδριο. Δεν θα πρέπει να υποκύψουμε στις αρρώστιες του παρελθόντος: «κομματικές λίστες», «δικοί μου και δικοί σου», «σταύρωσέ με, να σε σταυρώσω»… Όλα αυτά αρέσουν στους μηχανισμούς, αλλά διώχνουν τον κόσμο που θέλουμε. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μετέχει σε παρασκηνιακές μάχες και στημένες σταυροδοσίες.

Πώς θα επιλεγούν, όμως, οι σύνεδροι αν δεν εκλεγούν;

Και πώς θα εκλεγούν όταν ο ένας δεν ξέρει ακόμη τον άλλο; Σας είπα, στα ιδρυτικά συνέδρια, παντού και πάντοτε, οι σύνεδροι εκπροσωπούν τις δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζονται. Μια διαδικασία με διαφορετικές κομματικές λίστες, όπως θέλουν κάποιοι, διασπά τη βάση μας, δεν την ενώνει. Οι σύνεδροι στο πρώτο συνέδριο του Μακρόν κληρώθηκαν. Εγώ από την αρχή έχω προτείνει τρεις δεξαμενές συνέδρων. Κλήρωση ανάμεσα στα μέλη που ψήφισαν τον Νοέμβριο. Συμμετοχή των ανεξάρτητων προσωπικοτήτων του χώρου που στήριξαν την ιδέα του νέου φορέα. Και εκπροσώπηση των κομμάτων και των τάσεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη τους. Όλους αυτούς θέλουμε στο συνέδριο και όχι κομματικά κουκιά. Γιατί στόχος μας είναι ένα πραγματικά μεγάλο Κίνημα Αλλαγής.

ΔΗΣΥ και Ποτάμι θα ψηφίσουν ενιαία αν, ας πούμε, έρθει στη Βουλή η λύση του «Μακεδονικού»;

Η τοποθέτηση μας είναι κοινή. Θέλουμε μια σύνθετη ονομασία και να σταματήσουν οι αλυτρωτισμοί. Είναι συμφέρον της Ελλάδας να κλείσει τα μέτωπα στα βόρεια σύνορά της. «Οι Σκοπιανοί δεν είναι ανθρωποφάγοι, επειδή τους κυβερνούσε ο Γκρούεφσκι, ένας ακραίος εθνικιστής, αντίστοιχος με τους δικούς μας εθνικιστές», όπως είπε και ο Μπουτάρης στην εκδήλωση του Ποταμιού για τον πατριωτισμό.

Οπότε να συμπεράνω ότι θα ψηφίσετε τη λύση;

Μη ζητάτε να ψηφίσουμε προκαταβολικά κάτι που δεν έχουμε δει. Άλλωστε δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα «προφορικά» της κυβέρνησης. Ποιος Έλληνας έχει; Αφήστε, λοιπόν, να διαμορφωθεί η πρόταση, και μετά συζητάμε. Πάντως, αν η λύση είναι αυτή που ορίζουμε ως «εθνική γραμμή», νομίζω ότι θα τύχει ευρύτερης αποδοχής. Η μοναδική που θα διασπασθεί είναι η κυβέρνηση. Γιατί σας θυμίζω ότι υπουργός Αμύνης παραμένει ο κ. Καμμένος. Ένας άνθρωπος που δεν θέλει τη λύση και χρησιμοποιεί την Άμυνα για τα προσωπικά του παιχνίδια.

Θα είδατε, πάντως, τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, δεν θέλουν να χρησιμοποιούν οι γείτονές μας το όνομα «Μακεδονία».

Έχω σχεδόν καθημερινή επαφή με τους Θεσσαλονικείς. Ξέρω τις ανησυχίες τους. Οι περισσότεροι θέλουν λύση, γιατί γνωρίζουν ότι, αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, σε λίγο καιρό όλες οι χώρες του πλανήτη θα τους αναφέρουν ως «Μακεδονία». Όπως επίσης έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι, αν εμείς κλείσουμε την πόρτα στα Σκόπια, η Τουρκία θα τα θέσει «υπό την προστασία της» και θα δημιουργήσει ένα τουρκικό προτεκτοράτο στα βόρεια σύνορά μας. Και εμπορικά και στρατιωτικά. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί.

Φοβάστε κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο;

Όλοι το έχουμε σκεφθεί. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι θα υποστεί μεγάλο κόστος, αν προκαλέσει επεισόδιο.

Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο συμβούλιο αρχηγών που θα χαράξει εκ νέου την εθνική γραμμή έναντι Σκοπίων και Τουρκίας;

Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό καταθέσει πρόταση νόμου για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που θα συγκαλείται αμέσως όποτε προκύπτει ανάγκη. Θα συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και οι πρώην πρωθυπουργοί, όποτε υπάρχει λόγος. Θα είναι μια πράξη πατριωτικής ευθύνης. Η ΝΔ συμφωνεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί, αλλά δεν προχωράει.

Μιλάτε συνεχώς για εθνική συνεννόηση. Πριν από μια εβδομάδα, όμως, η Βουλή, με αφορμή τη Novartis, μετατράπηκε σε ριγκ, με απίστευτες εκατέρωθεν κατηγορίες. Πιστεύετε ότι αυτή η εικόνα βοηθάει τη χώρα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που θέλει να κάνει βήματα στις αγορές;

Η Κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος με την υπόθεση Novartis. Νομίζω ότι πλέον το ομολογούν και ορισμένα στελέχη της. Προσπάθησε να επηρεάσει και να επισπεύσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Το σκάνδαλο με τα φάρμακα είναι τεράστιο και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και σε όσους άσκησαν εξουσία. Άλλο αυτό και άλλο να βάζεις σε μια κόλλα χαρτί όλους τους αντιπάλους σου και να λες «αυτοί έκλεψαν». Σκέφθηκαν, προφανώς, «τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντέξι». Ενοχοποίησαν μέχρι και τον κ.Πικραμένο και αθώωσαν αντιστοίχως τους δικούς τους. «Κράτος είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε» θα σκέφθηκαν για άλλη μια φορά οι αδιόρθωτοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.