Πολιτικη & Οικονομια

Πάνω από 35.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου

Ερώτηση από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασύλου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης, τις Επιστροφές βάσει του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και τα χρήματα που λαμβάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στην απάντηση του, ο Επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι οι αιτούντες άσυλο που επιστρέφουν βάσει του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Παράλληλα αναφέρει ότι «δυνάμει των αποφάσεων του Συμβουλίου ήταν να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα κατ’ ανώτατο όριο 66 400 αιτούντες άσυλο.» Ωστόσο, η Ελλάδα κατέγραψε «27 457 αιτούντες άσυλο ως δυνητικά επιλέξιμους για μετεγκατάσταση. Σε σχέση με αυτούς, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου υπέβαλε 24 102 αιτήματα μετεγκατάστασης σε κράτη μέλη, εκ των οποίων έγιναν δεκτά 22 735». Ο Επίτροπος σημειώνει επίσης στην απάντησή του ότι, μέχρι «την 30ή Νοεμβρίου 2017 εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό περίπου 35 299 αιτήσεις ασύλου».

Τέλος, ο Επίτροπος απάντησε και σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τίμμερμανς κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, σχετικά με την μη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα στην απάντησή του επισημαίνει ότι η Επιτροπή παρείχε υποστήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν. Ως ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν, συγκαταλέγεται και «η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη συνολική διαχείριση των εθνικών προγραμμάτων στο Υπουργείο Οικονομίας και η αναθεώρηση των προγραμμάτων ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι πιο πιεστικές ανάγκες». Όπως υπογράμμισε, η Επιτροπή αναμένει ότι οι «εν λόγω βελτιώσεις θα αντικατοπτριστούν σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο δαπανών, όταν η Ελλάδα θα υποβάλει τους επόμενους λογαριασμούς της, τον Φεβρουάριο του 2018» καθώς βάσει των περσινών στοιχείων, αναφέρθηκαν πληρωμές συνολικά 43,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σημείωσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης «η αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση παραμένει κορυφαίο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Πάνω από 50.000 αιτούντες άσυλο εκ των οποίων οι 11.000 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στη χώρα μας. Η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις επιστροφές. Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ολοκληρώθηκε, χωρίς να έχει βρεθεί μία νέα μορφή αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να ωραιοποιεί την κατάσταση πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο για την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και να καταργηθεί το κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Η θέση του Κοινοβουλίου αποτελεί μία πολύ καλή βάση την οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε».