Πολιτικη & Οικονομια

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός – Όλα τα σενάρια για αλλαγές, μετακινήσεις και καρατομήσεις

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ypoyrgiko.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θέμα ωρών είναι όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός, ο οποίος δεν προβλέπεται να είναι ριζικός, αλλά διορθωτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επέστρεψε αργά το βράδυ από την Τρίπολη, βρίσκεται σε πυρετό συσκέψεων για τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρώτο μέλημά του θα είναι να «συμπληρώσει» τα κενά των παραιτηθέντων υπουργού Οικονομίας κι Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.

Κατά πληροφορίες, τα δύο πρόσωπα στα οποία θα δείξει την πόρτα της εξόδου ο Αλέξης Τσίπρας φέρονται να είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου από την οποία το κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φαβορί για τη διαδοχή Μουζάλα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες τον θέλουν να μην μετακινείται από το πόστο του επειδή θεωρείται αρκετά επιτυχημένος δίπλα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Έτσι, αυτές οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Μπαλάφα να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης ή ακόμη και τον Νίκο Ξυδάκη.

Όσο για το υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με διαρροές, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παίρνει τη θέση του Βαγγέλη Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη θέση του στο υπουργείο Ναυτιλίας παίρνει ο νυν υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος. Για τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας ακούγεται και το όνομα του υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.

Το όνομα του Νίκου Ξυδάκη ακούγεται ξανά για το υπουργείο Πολιτισμού από το οποίο είχε περάσει πριν από τη Λυδία Κονιόρδου. Πιθανός αντικαταστάτης της ηθοποιού στο υπουργείο και ο Νίκος Φίλης.

Πάντως, αν τελικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν μετακινηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακούγεται έντονα πως την θέση του Ευάγγελου Αποστόλου μπορεί να αναλάβει ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης, αν και η παραμονή Αποστόλου στο πόστο του κρίνεται εξίσου πιθανή.

Θέμα υπάρχει κατά πολλούς και για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, καθώς κινήσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται μάλλον δύσκολο να αντικατασταθεί.

Μένοντας στο υπουργείο Παιδείας, το θέμα τώρα είναι εάν την υπόθεση με το επίδομα ενοικίου θα την πληρώσει και ο  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, ο συγκεκριμένος υπουργός έκανε αίτηση για το επίδομα, εγκρίθηκαν 7000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τα εισέπραξε ποτέ γιατί δεν είχε τελικά πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα. Με συνεχείς δηλώσεις του χθες προσπαθεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης, ώστε να μείνει αλώβητος στον επικείμενο ανασχηματισμό!

Όσο για τη θέση του Κώστα Ζουράρι, που παραιτήθηκε πριν από έναν μήνα, ακούγεται πως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο του Αμαρουσίου.

Ακλόνητο θα παραμείνει το οικονομικό επιτελείο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, όπως επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικό εταίρος Πάνος Καμμένος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Τέλος, το σενάριο που ήθελε απομάκρυνση από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Σταύρου Κοντονή, όπως φαίνεται, έχει φύγει από το τραπέζι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.