Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας καλεί Σαμαρά σε ντιμπέιτ

Πρόταση νόμου για το ρατσισμό καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42219-89097.jpg

Τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ανεβάζει ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή (και) το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά σε διάλογο είτε στη Βουλή είτε ακόμη και στην τηλεόραση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη Δευτέρα πρόταση νόμου ενάντια στον ρατσισμό, ενώ αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, για πόσο ακόμα θα ανέχονται να διασύρονται, για να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Παράλληλα, με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα περιλαμβάνει περιορισμούς σε διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα, αλλά και τις πρόσφατες επιστρατεύσεις απεργών, τόνισε ότι η κυβέρνηση «θέλει να θέσει εκτός νόμου όχι αυτούς που δολοφονούν, αλλά αυτούς που απεργούν».

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το ντιμπέιτ

«Δεν υπάρχει success story. Αυτό που δεν μας λένε είναι ότι όταν τελειώσουν τα μνημόνια, θα έχει τελειώσει και η κοινωνία. Θέλω να απευθυνθώ στον πρωθυπουργό: Αν θεωρεί ότι η Ελλάδα ζει μία επιτυχία, γιατί κρύβεται; Γιατί δεν έρχεται ανοιχτά στη Βουλή να ανταλλάξουμε επιχειρήματα; Αν δε θέλει στη Βουλή, τον καλώ όπως θέλει, όποτε θέλει, με τους όρους που θέλει, με τους δημοσιογράφους που θέλει, είτε στη Βουλή, είτε στην τηλεόραση, να αναμετρηθούμε με επιχειρήματα. Να έρθει να εξηγήσει στο λαό ποιο είναι το όραμά του και ποιο το σχέδιο του για την έξοδο από την κρίση. Για να δει ο ελληνικός λαός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο, όπως θέλουν να μας πείσουν. Τον καλώ να ανταποκριθεί. Τον καλώ να μην κρύβεται άλλο».

Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

«Δεν μπορεί να υπάρξει όαση δημοκρατίας μέσα σε μία μνημονιακή έρημο. Το μόνο που μπορώ να ρωτήσω τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο είναι πόσο άλλους διασυρμούς θα αντέξουν για να παραμείνουν στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Η προστασία από το νεοναζισμό μπορεί να γίνει μόνο από μία κυβέρνηση αντιμνημονιακή. Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το σχέδιο του αντιρατσιστικού νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους, όχι προφανώς σε αυτήν την Βουλή - δεν έχουμε αυταπάτες, αλλά όταν αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί στη δημοκρατική διέξοδο. Όταν ο λαός δώσει την εντολή για μία δημοκρατική κυβέρνηση».

Για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Ν. Δένδιας

«O υπουργός Δημόσιας Τάξης και προστασίας του μνημονίου, όχι των πολιτών, στοχεύει στο τέλος των λαϊκών αντιδράσεων. Την ώρα που η Χρυσή Αυγή αλωνίζει και απειλεί με σουγιάδες τους πολίτες στις γειτονιές, η κυβέρνηση Σαμαρά αρνείται τον αντιρατσιστικό νόμο και ετοιμάζει έναν αντιδημοκρατικό νόμο που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις, που αποτελούν κατάκτηση της δημοκρατίας. Θέλουν να θέσουν εκτός νόμου όχι αυτούς που δολοφονούν, αλλά αυτούς που απεργούν».

Για το ποιος κυβερνά

«Δεν είναι μόνο ότι δεν έρχεται ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, δεν έρχονται ούτε οι υπουργοί. Αναφέρομαι στην υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτό είναι το κλίμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που κυβερνούν εδώ είναι εντολοδόχοι. Η τρόικα αποφασίζει και ο πρωθυπουργός εκτελεί. Και για τα μάτια του κόσμου καλεί τα δεκανίκια του, Βενιζέλο και Κουβέλη, στο μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντάς τους να εκτίθενται. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι κυβέρνηση έχουμε. Έχουμε μία μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, μίας δεξιάς που δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της ΝΔ, βγαλμένης από τα σκοτεινά χρόνια. Που φλερτάρει με την ακροδεξιά και τους νεοναζί. Με τον αυταρχισμό και την καταστολή των δημοκρατικών αγώνων».

Τ.Σ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.