- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι κάλπες της ημέρας περιμένουν να στηθούν (εικόνες)
Πολιτική μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Novartis
Στις 09:00 το πρωί αρχίζει η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προσέρχονται στα έδρανα με διαθέσεις μαραθώνιας σύγκρουσης.
Η βουλή καλείται σήμερα να αποφασίσει αν θα περάσει η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτιής επιτροπής που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοvartis. Και συγκεκριμένα την εμπλοκή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου και Μάριου Σαλμά.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, με εξαίρεση τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα, θα πάρουν τον λόγο στη Βουλή.
Η κυβέρνηση ζητά να στηθούν 10 κάλπες στη Βουλή για την ψηφοφορία, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει στη μία. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση.
Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μυστική ψηφοφορία κατά πρόσωπο (σε 10 ή 1 κάλπη) για τα 10 πολιτικά πρόσωπα εγκρίθηκε με ψήφους 14 έναντι 8. Απορρίφθηκε η πρόταση της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μπουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.
Το θέμα της κάλπης μπορεί ακόμη να αλλάξει, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να στηθεί μόνον μια κάλπη σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που είναι ταυτόχρονα και βουλευτές δηλώσουν από μόνοι τους ότι αυτοεξαιρούνται από το δικαίωμα ψήφου. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαριστεί, θα μπορούν οι βουλευτές να επιλέγουν ξεχωριστά «ναι», «όχι», «παρών» ή «λευκό» για καθέναν από τους 10.
Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται επίσης τα τρία καταγγελλόμενα αδικήματα που αφορούν τους 10 (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Η διαδικασία
Όσοι από τους 10 εμπλεκόμενους μιλήσουν, θα έχουν στη διάθεσή τους από 20-25 λεπτά ο καθένας -με κάποια ανοχή στον χρόνο- προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομιλητές όλων των κομμάτων με 10 λεπτά ομιλίας ο καθένας.
Ο δεύτερος κύκλος θα περιλαμβάνει ομιλίες από 16 βουλευτές, ανάμεσά τους και εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ακόμη θα μιλήσουν τέσσερις υπουργοί, οι δύο της Δικαιοσύνης (Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) και οι δύο της Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης). Επίσης θα μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η συζήτηση θα κλείσει με τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι θα έχουν από 20 λεπτά στη διάθεσή τους και από 15 λεπτά για τη δευτερολογία τους.
Ηδη οι υπηρεσίες της Βουλής άρχισαν να τυπώνουν 3.000 ψηφοδέλτια.