Πολιτικη & Οικονομια

Φλαμπουράρης: Το 2019 οι εκλογές

Δεν καθορίζονται από την υπόθεση Novartis

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
flab_-_missinas_stelios.jpg
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΣΙΝΑΣ

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, λέει σήμερα Σάββατο στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» (που κυκλοφόρησε νωρίτερα λόγω τριήμερου) ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας και Μέντορας του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. «Εάν αποδεχόμουν ότι η Novartis δύναται να τις επισπεύσει, θα ήταν σαν να αποδεχόμουν την κακοήθεια ότι αυτή η υπόθεση στήθηκε από την κυβέρνηση για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης», δηλώνει.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Φλαμπουράρης απαντά και σε μια σειρά άλλα θέματα της επικαιρότητας,  όπως το Μακεδονικό, αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, όπως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 Η συνέντευξη:

1- Η υπόθεση της Novartis ανεβάζει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις "ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας". Ποια θεωρείτε ότι είναι η ουσία της σύγκρουσης;

Το έχω πει πολλές φορές, ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι αυτοί που αποτελούν ένα μέρος του παλαιού πολιτικού προσωπικού οι οποίοι διαπαιδαγωγήθηκαν και λειτούργησαν για δεκαετίες με συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές, αδιαφορώντας για τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον. Με απλές κουβέντες, υπερκοστολογούσαν φάρμακα, αδιαφορώντας για τον ασθενή, τον φορολογούμενο και το κοινωνικό σύνολο. 

Εμείς όμως, το είπαμε και το εννοούμε, είμαστε κομμάτι αυτού του λαού που λεηλατήθηκε. Και σας διαβεβαιώ, δεν θα τους μιμηθούμε. Αυτό έχει γίνει σαφές και το έχουν καταλάβει όλοι, εχθροί και φίλοι. Τούτων δοθέντων, με την κυβέρνησή μας δημιουργείται μία τεκτονική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που τραυματίζει σημαντικά αυτήν την παγιωμένη απολύτως ιδιοτελή λειτουργία, με στόχο να τη διαλύσει. 

Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτήν την ιστορία, αλλά δεν θα την συγκαλύψουμε. Πρέπει η Ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς εμπόδια, χωρίς απόπειρες τρομοκράτησης και εκβιασμών που επιχειρούν κάποιοι, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

Εμείς υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να την μάθει. Αυτή είναι μία σαφής και απολύτως οριοθετημένη σύγκρουση. 

2- Αρχικά η κυβέρνηση σήκωσε υπερβολικά τον πήχη της υπόθεσης με τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να κάνει λόγο για "το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους". Αν δεν αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, δεν θα πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης;

Θα σας παρακαλούσα, αντί να μετράτε τα πάντα με τον «πήχη» της πολιτικής αντιπαράθεσης και της επικοινωνιακής μεθοδολογίας , να αναλογιστείτε αν μέσα από την ένταση της συγκεκριμένης δήλωσης υπάρχει η έκπληξη, η οργή και η αγανάκτηση γι’ αυτήν την σαρκοβόρα λειτουργία που σας ανέφερα πιο πριν. Μακάρι, να αποδειχτεί ότι όλη αυτή η υπαρκτή – μην το ξεχνάμε ότι είναι υπαρκτή σε παγκόσμιο επίπεδο - ιστορία σκανδάλου, δεν ακουμπά και πολιτικά πρόσωπα. Από μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να πάθει τίποτα η κυβέρνησή μας, πολλώ δε μάλλον να υποστεί «μεγάλη πολιτική ήττα» όπως λέτε. Αντίθετα θα αισθάνεται ικανοποίηση για την αποκάλυψη της αλήθειας και θα έχει συμβάλλει σε μία ελάχιστη εμπιστοσύνη προς τους θεσμικούς πολιτικούς συνομιλητές μας και συνολικά στο πολιτικό σύστημα, που θα ήταν χρήσιμη.   

3- Η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει "στήσει" τη δικαστική έρευνα. Τι απαντάτε;

Αστειότητες. Ας πούμε, ότι είναι δικαίωμα του «κατηγορουμένου» να λέει ό,τι θέλει, την πιο φανταστική εκδοχή, για να υπερασπίσει τον εαυτό του. Εξάλλου περνώντας οι μέρες, βλέπουμε ότι βγαίνουν στον αέρα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που δεν είναι στη δικογραφία, που ανήκουν σε αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα, τα οποία με δηλώσεις τους ουσιαστικά καταρρίπτουν την επίκληση για «στημένη δικαστική έρευνα» από την Κυβέρνησή μας.

4- Με βάση τα προβλήματα παραγραφών που βλέπουμε στην υπόθεση της Novartis, θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Αν ναι, πότε θα προχωρήσει τη σχετική συζήτηση η κυβέρνηση;

Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνησή μας έχει ανοίξει την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο συγκεκριμένος νόμος απολαμβάνει συνταγματικής προστασίας, συνεπώς για την κατάργησή του απαιτούνται ειδικές διαδικασίες. Η θέση μας είναι πάγια και δεν έχει αλλάξει. Θέλουμε ισονομία έναντι πάντων. Εξάλλου όποιος θέλει μπορεί να παραιτηθεί από την προστασία που του παρέχει ο νόμος περί παραγραφής. Τα υπόλοιπα είναι θέματα των ειδικών. 

5- Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατά την άποψη του οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έχουν άδικο. Δεν σας φοβίζει η ευθεία αντιπαράθεση με ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης σε ένα εθνικό θέμα;

Σε κανέναν πολιτικό δεν αρέσει η αντιπαράθεση με το λεγόμενο λαϊκό αίσθημα ενός μέρους των πολιτών και μάλιστα σε ζητήματα ιδιαίτερης ευαισθησίας.

΄Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή η αντιπαράθεση είναι αναγκαία, όταν πρόκειται για το συμφέρον της χώρας, της ευαίσθητης περιοχής που ζούμε, άρα και όλης της κοινωνίας και του Ελληνικού Λαού. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε η κοινή γνώμη να μη διαμορφώνεται από ελλιπή ή ψευδή πληροφόρηση και μάλιστα παγιωμένη μέσα στα χρόνια. 

Αλλά δεν έχω την εντύπωση ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού αγνοεί ότι η συζήτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν γίνεται για πρώτη φορά σήμερα. Είναι μία συζήτηση δεκαετιών, στην οποία οι γείτονες έχουν ήδη κεκτημένο το όνομα και αυτό που προσπαθούμε είναι να οριοθετήσουμε την Ιστορία με σύνθετο όνομα και χωρίς αλυτρωτικές βλέψεις στην καθημερινότητα και το Σύνταγμά τους.   

6- Είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια. Την πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε συγκροτημένο σχέδιο. Ποιο είναι το τωρινό σχέδιο της κυβέρνησης;

Η κυβέρνησή μας δεν διεκδικεί ηγεμονίες. Διεκδικεί ειρήνη, σταθερότητα στα σύνορα, συνεργασία οικονομική και πολιτιστική και εν γένει συνθήκες καλής γειτονίας με όλους. Δεν έχουμε επίσης ποτέ αποκρύψει ότι διεκδικούμε μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της ευημερίας όλων των λαών της. Πρόκειται περί αξιακών αρχών και όχι περί σχεδίου ηγεμονίας. 

7- Τελικά η κυβέρνηση είναι με τα συμφέροντα των εργαζομένων ή με τις μεγάλες επενδύσεις; Ή πιστεύετε ότι είναι πάντα εφικτό να προωθούνται και τα δυο;

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς επιδιώκει εφαρμογές πολιτικών που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων, βελτιώνοντας όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, ώστε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να ανακτήσουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με δικαίωμα στην εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επιλέγουμε λοιπόν την αναστήλωση πρώτα και κύρια του ετοιμόρροπου οικοδομήματος που μας παραδόθηκε, ως απαραίτητη προϋπόθεση προστασίας βασικών αναγκών των εργαζομένων και των αδυνάμων και ταυτόχρονα θα πρέπει να οργανώσουμε σε σταθερή βάση μια παραγωγική και κυρίως αναπτυσσόμενη οικονομία. Για να γίνει αυτό χρειάζονται κεφάλαια και επενδύσεις που δίνουν ζωή στην οικονομία και θέσεις εργασίας.

Σ’ αυτή την επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να συμμετέχει ο Δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας και από την ανάπτυξή της πρέπει ένα μέρος του παραγόμενου πλούτου να αναδιανέμεται στους πολλούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι έννοιες «ανάπτυξη», «επένδυση» και «παραγωγική ανασυγκρότηση», αποκτούν περιεχόμενο και σηματοδοτούν μία ποιοτική αλλαγή.

Καμία επένδυση δεν έχει για εμάς νόημα, εάν η ύπαρξή της δεν διαχέει οφέλη στην κοινωνία, που σημαίνει τη μεγαλύτερη δυνατή αναδιανομή των παραγόμενων αγαθών οικονομικών και όχι μόνον. Αυτό, άλλωστε, είναι το περιεχόμενο της «δίκαιης ανάπτυξης», για την οποία μιλάμε.

8- Μήπως ήταν λάθος ότι το Ελληνικό απέκτησε τόσο μεγάλη συμβολική σημασία; Είναι πράγματι η πιο σημαντική επένδυση στη χώρα;

Πράγματι, το Ελληνικό επειδή ήταν η πρώτη σημαντική «εκποίηση» κατ’ επιταγή των μνημονίων, απέκτησε συμβολική διάσταση. Η συμπερίληψή του μάλιστα στις αξιολογήσεις της χώρας, του προσέδωσε άμεσα και απολύτως αυτόν τον συμβολικό χαρακτήρα. Και εμείς, ως αντιπολίτευση, όπως είναι γνωστό, μπήκαμε σ’ αυτήν την λογική του συμβολισμού και αντιταχθήκαμε. Αλλά εμείς οι ίδιοι, δικαιούμαστε να λέμε ότι ως κυβέρνηση, μετατρέψαμε την «εκποίηση» σε «αξιοποίηση» όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Βελτιώσαμε, δηλαδή, την αρχική σύμβαση στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος πολύ σημαντικά. ΄Ένας ψύχραιμος και καλοπροαίρετος αναγνώστης των δύο συμβατικών κειμένων, της αρχικής σύμβασης και της τροποποιητικής θα αντιληφθεί αμέσως τις διαφορές. Υπ’ αυτή την έννοια, δεν μπορώ να σας πω τι θα κάναμε εάν δεν βρίσκαμε το Ελληνικό ήδη παραχωρημένο και μέσα στις απαιτήσεις των δανειστών. Αλλά μπορώ σίγουρα να σας πω, ότι η επένδυση με τον τρόπο που γίνεται δεν είναι μια υπόθεση για την οποία θλίβομαι, γιατί, ό,τι και να λέμε, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που αν υλοποιηθεί σύμφωνα με όσα λέμε σήμερα, θα αποβεί χρήσιμο και ωφέλιμο. 

9- Ο πρωθυπουργός έθεσε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης περιόδου συγκρότηση της "ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής". Μπορεί η χώρα να φτιάξει ένα τέτοιο σχέδιο χωρίς διάθεση συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα;

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει, ότι είναι πρόσωπο ενωτικό και πολιτεύεται ως τέτοιο. Αν και αντιλαμβάνομαι ότι η στενή προσωπική μας σχέση διακινδυνεύει την αξιοπιστία της άποψής μου, θα σας πω ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη επίγνωση ότι οφείλει να λειτουργεί για λογαριασμό της χώρας και του λαού της και όχι ως εκπρόσωπος κόμματος. Ο Τσίπρας διαλέγεται, ακούει, αναθεωρεί και τολμά. Η πρόσκλησή του στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας είναι αυθεντική. Συνεπώς, θα κάνει κάθε προσπάθεια για συναινέσεις.

10- Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι ασκεί διακυβέρνηση με στόχο να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Πώς απαντάτε;

Με απωθούν αυτές οι αναγνώσεις. Αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ανάλυση τεχνικών ποδοσφαιρικού αγώνα. Αγαπώ το ποδόσφαιρο, είναι γνωστό. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για τακτικές ομάδων, με στόχο τη νίκη. Εκτός λοιπόν από την πολιτική αντιπαράθεση, όπως δυστυχώς την αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι σχολιαστές της, μιλάμε για την ευθύνη ενός λαού που μόλις φαίνεται να ξεπερνά έναν οκταετή πόλεμο και προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του.

Αυτή είναι η μοναδική ιστορική ευθύνη αυτής της κυβέρνησης και μόνο με αυτό ασχολείται. Την πολιτική της υπαγορεύουν οι αξίες της, η παράδοση της Αριστεράς και το πρόγραμμά της, έστω και αν τα περιθώρια είναι ακόμη στενά. 

Την ποιότητα, όμως, της πολιτικής αντιπαράθεσης την διαμορφώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ., δυστυχώς για λογαριασμό ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος που μιλήσαμε στην αρχή τους κουβέντας μας.

11- Το τελευταίο διάστημα ο χώρος της Κεντροαριστεράς, τουλάχιστον μέρος του, έχει αμβλύνει την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, όπως στο θέμα της ΠΓΔΜ. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τη δυναμική για μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά μετεκλογικά;

΄Έχω την εντύπωση ότι στις κουβέντες μας τραβάμε από τα μαλλιά τις διεργασίες. Δυστυχώς δεν βλέπω αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς απέναντι στη κυβέρνηση της Αριστεράς. Παρόλα αυτά κάθε συνεννόηση, κάθε σύγκλιση είναι καλοδεχούμενη, χωρίς κατ’ανάγκη να οδηγεί σε συνεργασίες. ΄Όπως πολλές φορές έχω πει εμείς είμαστε εδώ, εάν υπάρξουν σοβαρές προθέσεις και περιθώρια. 

12- Και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης την κήρυξη των επόμενων εκλογών;

Από την πλευρά σας κάνετε καλά να ψάχνετε για ειδήσεις. Δεν υπάρχουν. Στο μετεκλογικό τοπίο θα τεθούν όλα σε νέα βάση, που θα την καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα και το τοπίο που θα προκύψει, που όμως δεν μπορεί να είναι από μηδενική βάση, διότι υπάρχει η τετράχρονη διακυβέρνηση και η μνήμη….

13- Πώς απαντάτε στη νέα φημολογία για πρόωρες εκλογές με αφορμή την υπόθεση Novartis;

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και αν αποδεχτώ ότι η Novartis δύναται να τις επισπεύσει είναι σαν να αποδέχομαι την κακοήθεια, ότι αυτή η υπόθεση στήθηκε από την κυβέρνηση για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης. Όπως σας προείπα, εκ λόγων αρχής δεν είμαι φιλικός στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και θα λυπηθώ εάν αποδειχτεί ποινική ευθύνη πολιτικών. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευτυχής μ’ αυτή την εξέλιξη. Πρέπει να περιφρουρήσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί πρέπει να τελειώνουμε με τα μνημόνια. Αυτό μας ενδιαφέρει. Πρόκειται, λοιπόν, για ασύνδετα μεταξύ τους θέματα. Ελπίζω μόνον, η Ν.Δ. να ανακτήσει την ψυχραιμία που πρέπει, να σταματήσει τη συνωμοσιολογία και τις σκιαμαχίες και να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει όπως πρέπει και όπως ξέρει. Να σταθεί αυτοκριτικά και να μην δηλητηριάσει τη χώρα.

14- Ποιά θα είναι η βασική διαχωριστική γραμμή που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές;

Εκτός από αυτά που έχουμε κερδίσει στον κοινωνικό τομέα, στις θέσεις εργασίας, στους ανασφάλιστους, θα είναι η ελπίδα για το μέλλον με τη συνομολόγηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής με δικαιοσύνη, ισονομία και κανόνες υπέρ των πολλών και του κόσμου της εργασίας. 

15- Ως ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και ένας από τους στερνότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύετε ότι ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας;

Θα σας απογοητεύσω, μιας και διαβλέπω ότι εμμέσως τοποθετείστε στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που «μετέπεσε» στην Σοσιαλδημοκρατία. Όχι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς. Όχι μόνο γιατί έτσι αρέσκεται να αυτοπροσδιορίζεται αλλά γιατί ένα κόμμα είναι το πολιτικό του πρόγραμμα, η πολιτική του παράδοση και η ψυχοδιανοητική συγκρότηση των ανθρώπων του. Και οι τρεις παράμετροι παραπέμπουν αβίαστα στην Αριστερά. Αν είναι να μιλήσουμε ως θεωρητικοί της ταξικής πάλης, μια απλουστευτική διάκριση των χώρων ιστορικά είναι η διάκριση ανάμεσα στην «πολιτική σύγκρουση» της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στην «πολιτική διαπραγμάτευση» της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ανυπαρξία εναλλακτικής, ούτε έχει απεμπολήσει την δυνατότητα αλλαγής των πραγμάτων μέσα από την «πολιτική σύγκρουση». Απέδειξε μάλιστα στην πράξη, ότι ξέρει να συγκρούεται αλλά να μην αυτοκτονεί, ξέρει και να διαπραγματεύεται όταν υπάρχει ανάγκη. Και όταν συμβιβάζεται για να αποφύγει τα χειρότερα, να αποδέχεται την ήττα και να παρακολουθεί τους δυσμενείς συσχετισμούς χωρίς να δηλώνει ευτυχής και ιδιοκτήτης πολιτικών που αντιμάχεται.   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.