Πολιτικη & Οικονομια

Τι γίνεται με τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ - Πότε τελικά θα εκταμιευτεί

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής - Οι ανοιχτές πληγές της διαπραγμάτευσης και τα επικρατέστερα σενάρια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πλήρης απελευθέρωση στον χώρο της ενέργειας (ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ), απόφαση ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό και υποχρεωτικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Τα τρία «αγκάθια» που μπορούν να μεταθέσουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για μετά την Καθαρά Δευτέρα όταν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωζώνης μαζεύονται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την πορεία υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κυκλώσει την 19η Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρξει μεγάλη πρόοδος, καθώς οι εκκρεμότητες δεν βγαίνουν χρονικά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείει μια μικρή αναβολή της απόφασης για την εκταμίευση, χωρίς ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς η χώρα δεν πιέζεται οικονομικά όπως συνέβαινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, ενώ υπάρχει ήδη και «η πολιτική συμφωνία» για την εκταμίευση από το Eurogroup του Ιανουαρίου.

Τι μέλλει γενέσθαι

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ πιθανό να μη δοθούν χρήματα στην Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα αλλά να υπάρξει μια θετική δήλωση πως «όλα βαίνουν καλώς και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του μνημονίου».

Το δεύτερο σενάριο είναι να εγκριθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ και ένα από τα τρία «αγκάθια» (αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) να συνδεθεί με την επόμενη υπο-δόση του ενός δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για την εκταμίευση του δεύτερης υπο-δόσης είναι το ελληνικό Δημόσιο να έχει «καθαρίσει» χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Για το θέμα της δόσης πήρε θέση και αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο προσεχές Eurogroup να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης, παρόλο που υπάρχουν θέματα «τεχνικής φύσεως». Τόνισε, μάλιστα, τη θέση, ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εφόσον τα χρήματα αυτά εγκριθούν:

  • τα 3,3 δισ. ευρώ θα δοθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2018,
  • τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και
  • τα 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 

Το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε πάντως ότι το ΔΝΤ μπαίνει μόνο σε περίπτωση που υλοποιηθούν σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και υπάρξει «γενναιόδωρη» ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη.