Πολιτικη & Οικονομια

Ίμια: Η Τουρκία απειλεί, η Αθήνα επιδιώκει αποκλιμάκωση

Προβληματισμός στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο - Συνεχείς περιπολίες τουρκικών σκαφών γύρω από τις βραχονησίδες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με την Άγκυρα να δηλώνει ορθά κοφτά ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις «επικίνδυνες κινήσεις» στην περιοχή.

Στον απόηχο τουρκικών δημοσιεύματων ότι ετοιμάζεται στα παράλια της Αλικαρνασσού στρατιωτική εγκατάσταση άμεσης επέμβασης στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την τουρκική στάση, η οποία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική.

Η καθυστερημένη επίσημη αντίδραση της Αθήνας -σε συνδυασμό με τη «χλιαρή» (όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση) στάση της κυβέρνησης- μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις σχεδόν 15 ώρες μετά το συμβάν στο Αιγαίο με την εμβόλιση της ελληνικής ακταιωρού.

Με τις ΗΠΑ να κρατούν ίσες αποστάσεις, ζητώντας από Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν μεταξύ τους και τις περιπολίες τουρκικών σκαφών γύρω από τα Ίμια να συνεχίζονται, το ελληνικό ΥΠΕΞ -μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά- πέρασε στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία εκτός από το να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία, και μαζί με το μέτρο έχει χάσει και τον κοινό νου».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα είχε αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «παραπλανά το κοινό, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι δικά μας

Μετά την προειδοποίηση Ερντογάν προς Αθήνα και Λευκωσία, να μη γίνουν «λάθος κινήσεις», καθώς «οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον στρατό και τον στόλο μας», το τουρκικό ΥΠΕΞ κράτησε την ίδια σκληρή γραμμή, κατηγορώντας την Αθήνα για προκλητικές ενέργειες.

Αφού υποστήριξε ότι τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου (εμβόλιση ελληνικής ακταιωρού από τουρκικό σκάφος) «προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους ελιγμούς σκαφών του ελληνικού λιμενικού γύρω από τις βραχονησίδες Ιμια», το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι αυτές ανήκουν στην Τουρκία.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις εχθρικές κινήσεις σε θάλασσα και αέρα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα τις ανεχθούμε» και καλώντας την ελληνική πλευρά «να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες κινήσεις, προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

«Ναυτικός αποκλεισμός»

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων, συνεχίζοντας τις περιπολίες.

Δημοσίευσε, μάλιστα, και φωτογραφίες από την παρουσία των τουρκικών σκαφών δίπλα στις βραχονησίδες, προσθέτοντας ότι «8 ελληνικά πλοία παραμένουν σην περιοχή» -κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνει η Αθήνα.

Χάνεται η «ισορροπία ισχύος»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το επεισόδιο τα ξημερώματα της Τρίτης, η ελληνική στρατιωτική διοίκηση εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία να υπάρξει ευθεία ανταπόδοση, ώστε να ανακτηθεί και να διατηρηθεί η «ισορροπία ισχύος» στην περιοχή.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας φέρεται να συμφωνεί με αυτήν την εισήγηση, με το Μέγαρο Μαξίμου όμως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Η Αθήνα επιλέγει να διατηρήσει μια ψύχραιμη στάση, την ώρα που επικρατεί προβληματισμός για την τουρκική προκλητικότητα η οποία παύει να αποτελεί -όπως όλα δείχνουν- ένα θέμα για εσωτερική κατανάλωση στο προβληματικό σκηνικό της γειτονικής χώρας (π.χ. Κουρδικό, εισβολή στη Συρία, διώξεις αντιφρονούντων) και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε «θερμά επεισόδια». Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο σε μια ολοένα κλιμακούμενη κατάσταση, η οποία περιελαμβάνει μεταξύ άλλων «επιθετικές δηλώσεις» από Τούρκους αξιωματούχους για τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου (π.χ. ρίψη στεφάνου στα Ίμια) και «στενές επαφές» της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού στη νησίδα Πράσο, κοντά στην Καλόλιμνο. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ

Στον απόηχο της όξυνσης στις διμερείς σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία για την επικοινωνία αυτή άνηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους δεν ήταν αποτέλεσμα «εσκεμμένης ενέργειας».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.\

» Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.