Πολιτικη & Οικονομια

Police…μπιρό, για την ανακοίνωση

Η ιστορία με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τον αριθμό των συγκεντρωμένων στα συλλαλητήρια και το παρασκήνιό της

Κώστας Κωστόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην άλλη άκρη της γραμμής, που λένε, ήταν μια «πηγή» από τα παλιά, ένστολος, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ από αυτούς που κάποτε τα λέγαμε τρεις τέσσερις φορές την εβδομάδα, τότε στις μπαρουτοκαπνισμένες μέρες του «ρεπορτάζ». Η κουβέντα μας θα μπορούσε να ήταν μια φυσιολογική συζήτηση μεταξύ δύο παλιών γνωστών. Αλλά από την ώρα που πιάσαμε το θέμα του συλλαλητηρίου, ένα περίεργο κουβάρι υποψιών άρχισε να ξετυλίγεται. Αυτό που -μετά και από  κάποια άλλα τηλεφωνήματα- οδήγησε σε μια διαφορετική  διάσταση του προπαγανδιστικού σχεδιασμού και της ίντριγκας που προηγήθηκε μέχρι να βγει εκείνη η ανακοίνωση της αστυνομίας με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Αυτή που άναψε φωτιές αν και ήδη είχε ανάψει, πριν καν βγει, όταν ήταν ακόμα στο μυαλό κάποιων επικοινωνιακών στελεχών του Μαξίμου…

«Και δεν μου λες, έπρεπε να κάνετε επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των συγκεντρωμένων για το μακεδονικό;»

«Γιατί, πού είναι το πρόβλημα, πάντα δεν το κάναμε στο μιλητό; Η ανακοίνωση είναι το πρόβλημα;»

«Όταν θα αρχίσουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, η Αστυνομία θα ανακοινώνει και αριθμούς συγκεντρωμένων;»

«Αυτές είναι καθαρά πολιτικές συγκεντρώσεις».

«Γιατί αυτή για το μακεδονικό, τι ήταν;»

«Αυτές ήταν άλλο… Και μην ξεχνάς, πολλές προηγμένες αστυνομίες στον κόσμο ανακοινώνουν αριθμούς συγκεντρωμένων»

«Μα μιλάς σοβαρά τώρα; Η ΕΛ.ΑΣ. αρχίζει να εξευρωπαΐζεται ανακοινώνοντας τέτοιες ανοησίες;»

«Δεν καταλαβαίνεις; Φυσικά και πρέπει να κάνει αυτό που κάνουν τόσες σύγχρονες αστυνομίες, εδώ και πολλά χρόνια».

Το ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να σταματήσει στην παραπάνω συνομιλία αν δεν υπήρχε μπόλικο παρασκήνιο πίσω από τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που λόγω των συνθηκών και των πολιτικών ιδιαιτεροτήτων αναζήτησαν επειγόντως επίσημη κάλυψη σε…ένστολα επιχειρήματα. Η ιστορία με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τον αριθμό των συγκεντρωμένων ξεκίνησε από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι συγκεντρώθηκαν 90.000 άνθρωποι, αριθμός που αμφισβητήθηκε αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Για το τι προηγήθηκε αυτής, της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης, δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες αλλά ήταν ενδεικτικό της στάσης που θα κρατούσε η αστυνομία σχετικά με την επικοινωνιακή της τακτική, η οποία από ό,τι αναφέρουν οι πληροφορίες διαμορφώθηκε σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου.

Οι σχετικές πληροφορίες φέρουν το θέμα της δεύτερης επίσημης ανακοίνωσης να μην πέρασε αβρόχοις ποσί από τα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. Η ιδέα για το αν έπρεπε να βγει ανακοίνωση και για αυτό το συλλαλητήριο, ήταν στο τραπέζι τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη διοργάνωσή του στην Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική ιδέα είχε ριχτεί από επικοινωνιακό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο διαθέτει και δημοσιογραφική εμπειρία - εκτός από την κομματική. Το ίδιο στέλεχος έκανε και τα πρώτα τηλεφωνήματα στο γραφείο του κ. Τόσκα ενώ σε αρχικές συζητήσεις που αφορούσαν στον συντονισμό της επιχείρησης «επίσημη ανακοίνωση», ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να αναλάβει η Αστυνομία μια τέτοια ευθύνη.

Οι αντιδράσεις των ανώτερων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. -σε κάποιες περιπτώσεις- ήταν ιδιαιτέρως σφοδρές. Στους διαδρόμους των πάνω ορόφων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της AV,  κυκλοφόρησαν ακόμα και φήμες για απειλές παραιτήσεων. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα σήμαινε αμέσως και ακόμα μία πολιτική κρίση καθώς ο λόγος δεν θα έμενε κρυφός, πάρθηκε η απόφαση για «στενότερο» και άρα περισσότερο ελεγχόμενο χειρισμό. Έτσι, το θέμα ανέλαβε προσωπικά ο κ. Τόσκας μαζί με λιγοστούς αξιωματικούς και συνεργάτες, όχι περισσότερους από έξι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οποίοι αποτελούν και το στενότερο επιτελείο του. Όλοι τους είναι της απολύτου εμπιστοσύνης -και κάποιοι από αυτούς προσωπικές επιλογές- του κ. Τόσκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από διάφορες εμπλεκόμενες στον επικοινωνιακό σχεδιασμό πλευρές, τονιζόταν ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να διαρρεύσει ότι υπήρξε δυσαρέσκεια από την πλευρά κάποιων αξιωματικών. Το επικοινωνιακό βάρος που θα είχε να σηκώσει η κυβέρνηση από μια καταγγελλόμενη παρέμβαση στην αστυνομία θα ήταν βαρύτερο από το κύρος που επιδιωκόταν να δοθεί στην καταμέτρηση των συγκεντρωμένων με την υπογραφή της αστυνομίας. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα. Και έτσι αποφασίστηκε η έκδοση της επίσημης ανακοίνωσης να γίνει αντικείμενο χειρισμού από το στενό επιτελείο της απόλυτης εμπιστοσύνης του υπουργού.   

«Τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν απόλυτα ακριβή και υπολογίστηκαν βάσει των στοιχείων που σε κάθε συγκέντρωση μετρούνται», είπε σε μία από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο κ. Τόσκας, την επόμενη ημέρα και αφού είχε ήδη προκληθεί ο σχετικός σάλος με την ανακοίνωση για τις 140.000 των συγκεντρωμένων.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά ο επιθετικός επικοινωνιακός σχεδιασμός προέβλεπε να δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. με εικόνες που έδειχναν το συλλαλητήριο ως περίπου ...σκορποχώρι. Από το βίντεο, όπως φάνηκε στις οθόνες, έλλειπε η ημερομηνία και η ώρα σε αντίθεση με άλλα βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Τόσκας είπε ότι είχε γίνει ένα λάθος στις ρυθμίσεις της κάμερας.

Όταν τις επόμενες ημέρες της ανακοίνωσης έπιασαν δουλειά τοπογράφοι και μηχανικοί εξηγώντας τη σχέση της χωρητικότητας του συνολικού εμβαδού των δρόμων όπου απλώθηκε η συγκέντρωση, δεν προέκυψε κάποια συγκλονιστική διαφορά από όσα ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι ειδικοί μίλησαν για περίπου 250 - 260 χιλιάδες ανθρώπους. Το θέμα, όμως, δεν είναι στη διαφορά. Είναι στο μακρύ χέρι της προπαγάνδας που, πλέον, χώνεται παντού…