- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με ποια επιχειρήματα ο Κοντονής απορρίπτει τις αιτιάσεις περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη
«Καλύτερο είναι να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα»
«Την τελευταία 10αετία διπλασιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη»,αποκάλυψε στον Αlpha 989 ο υπουργός Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της Novartis, με την ζημιά για το δημόσιο να ανέρχεται σε 23 δισ.
«Σε εποχή κρίσης κάποιοι έβγαζαν λεφτά και είχαν συμπαραστάτες υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Σταύρος Κοντονής προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και άνθρωποι των ΜΜΕ.
Απέρριψε τις αιτιάσεις περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, ενώ εκτίμησε πως «καλύτερο είναι να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα».
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Το είχα πει πριν ένα χρόνο, όταν είχα αποστείλει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου δημοσιεύματα, τα οποία ήταν εντυπωσιακά, με αυτά που γινόντουσαν στις ΗΠΑ, την έρευνα που διεξαγόταν στις ΗΠΑ από το
FBI και εμφανιζόταν ότι στην έρευνα αυτή έχει διατυπωθεί και έχει διακριβωθεί ελληνική παράμετρος.
Εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο, το οποίο μπορεί να ξεπερνάει και το σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα. Είχαμε υπερτιμολογήσεις και μάλιστα πολύ σοβαρές. Και μια διεθνής παράμετρος: η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς σε αυτό το σύστημα τιμολόγησης, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για άλλες 29 χώρες. Αυτή την τιμή που παίρνανε εδώ, μετά την μεταφέρανε κοστολογημένη σε άλλες 29 χώρες. Για να γίνονται υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα, υπήρχε αναγκαστικά εμπλοκή των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και πολιτικών προσώπων και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Μέσα σε μια 10ετία, η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα διπλασιάστηκε και έφτασε να είναι η υψηλότερη με μεγάλη διαφορά από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Δεν αποκλείω εγώ να υπάρχει και εμπλοκή των ΜΜΕ σε αυτή όλη την διαδικασία.
(Ερ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι η υπόθεση στηρίχτηκε από Κοντονή- Μαξίμου –σε ανώνυμες καταγγελίες κουκουλοφόρων-ανώνυμων μαρτύρων)
Δεν στηρίχτηκε καμία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ένας μάρτυρας δώσει κατάθεση υπό την κάλυψη της δικονομικής προστασίας προστατευόμενου μάρτυρα, αυτό δεν το αποφασίζει καμία κυβέρνηση, το αποφασίζουν οι δικαστικές αρχές της χώρας. Να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι βάλλουν κατά των μαρτύρων και κατά του δικαστικού συστήματος, το οποίο ισχύει εδώ και 20 χρόνια στη χώρα.
Μου κάνει εντύπωση που εμπλέκουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ούτε καν γνώριζε για την διαδικασία που ακολουθείτο, είναι εντελώς εσωτερική διαδικασία της Δικαιοσύνης. Είναι τουλάχιστον κωμικό το να λένε κάποιοι ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτής της εισαγγελικής έρευνας και να την συσχετίζουν με τον χρόνο τέλεσης των συλλαλητηρίων. Δεν έχω λόγια να αντικρούσω τέτοιες αστειότητες. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για αυτά τα ζητήματα.
(Ερ. Αν στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ήταν η NOVARTIS στην ατζέντα)
Φυσικά (ήταν). Κάποια στιγμή το θέσαμε και θέσαμε και το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής και της συνεργασίας των δικαστικών αρχών Ελλάδας- ΗΠΑ. Ότι υπάρχει συνεργασία, υπάρχει γιατί ξέρω ότι ήρθε και κλιμάκιο στην Αθήνα των αμερικανικών αρχών προς διερεύνηση των όσων έχουμε και εμείς εδώ υπόψη μας. Όπως επίσης ότι υπήρξε και κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων στην Αμερική, οι οποίοι είχαν αναλυτική συνεργασία. Δεν γνωρίζω όμως ούτε το επίπεδο της συνεργασίας ούτε το προϊόν αυτής της συνεργασίας.
(για την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο-η αντιπολίτευση θεωρεί ότι έγιναν ανορθόδοξες κινήσεις)
Ανορθόδοξη σε τί; Ότι έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης την δικογραφία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την υποχρέωσή μου να την διαδώσω στην Βουλή, όπως έγινε αμέσως την επόμενη μέρα το πρωί και δεν θα ενημέρωνα τον Πρωθυπουργό;
Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να το επικαλείται κάποιος όταν έχουμε παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν, υπουργοί της ΝΔ όχι μόνο να κρατάνε μια δικογραφία για 2 και 3 μήνες στο γραφείο τους ενώ έπρεπε αμέσως να την στείλουν στην Βουλή αλλά την επέστρεψαν και στον εισαγγελέα με υποδείξεις τί πρέπει να κάνει. Αυτοί που μιλάνε τώρα και απευθύνουν μομφές στη κυβέρνηση είναι οι ίδιοι που έκαναν αυτό που σας περιέγραψα. Υπήρξε δικογραφία που αφορούσε πολιτικό πρόσωπο και αντί ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, από τη, στιγμή που την παρέλαβε να την μεταβιβάσει στην Βουλή, την κράτησε για μακρόχρονο διάστημα και την ανέπεμψε στον εισαγγελέα με υποδείξεις το τί πρέπει να κάνει.
(Παπασπύρου -τιμολογήσεις ’11-’12)
Παρέμβαση δεν θα υπάρχει. Αυτά όμως είναι ενδεικτικά, τα οποία είπε η γενική επιθεωρήτρια, της κατάστασης που επικρατούσε στη δημόσια διοίκηση. Από πού και ως πού έχουν χαθεί τα έγγραφα των τιμολογήσεων και πώς είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος να μην υπάρχουν αυτά τα στοιχεία διαχρονικά στο αρχείο για να ελέγχονται; Και γιατί χάθηκαν; Άρα για να χαθούν κάποιοι προέβλεψαν μια κατάσταση ελέγχου.
Η δικογραφία είναι στην Βουλή. Θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και θα πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες που μπορούν να πάρουν. Προσωπική μου γνώμη, εγώ νομίζω ότι για τα αδικήματα τα οποία είναι διαρκή και σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες κτλ. το καλύτερο είναι να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα. Υπάρχουν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μπορεί η εισαγγελική αρχή να εξαντλήσει εκεί την έρευνά της σε όλα τα επίπεδα.