Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στη συνέχιση των συνομιλιών;

Επτά λόγοι που κάνουν το Μαξίμου να επιλέγει την αναζήτηση λύσης για την ονομασία της πΓΔΜ

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επόμενη μέρα του συλλαλητηρίου της Αθήνας βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέα πολιτικά δεδομένα. Αυτό όμως που συνάγεται είναι ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, για λόγους διεθνούς συγκυρίας αλλά και πολιτικής σκοπιμότητας στο εσωτερικό της χώρας

  • Το Μαξίμου εκτιμά ότι το συλλαλητήριο της Αθήνας δεν αποτελεί εμπόδιο στη συνέχιση της διαδικασίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες, με ήσυχη τη συνείδησή του. Βέβαια, την επαύριο της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, το Μαξίμου, θορυβημένο, είχε βάλει στο τραπέζι το πρόβλημα που ανέκυπτε, για να απορριφθεί στη συνέχεια.
     
  • Παραμένει ισχυρή η εκτίμηση ότι η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή όσο ποτέ για την επίλυση του προβλήματος με την ονομασία. Πέραν αυτού, η πίεση του διεθνούς παράγοντα προς την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος στην εκκρεμότητα εξακολουθεί να είναι αφόρητη. Ιδιαίτερα δραστήριος στην κατεύθυνση αυτή είναι ο αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ, ο οποίος όχι μόνο έκανε σειρά επαφών με πολιτικά πρόσωπα-ανάμεσά τους ο κ. Κυρ. Μητοτάκης και ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος-, αλλά με δημόσιες παρεμβάσεις του υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Ενδεικτική των πιέσεων είναι ότι στο παρασκήνιο, ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι έχει συνδέσει την τύχη της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 με την έκβαση των συνομιλιών για το Σκοπιανό…
     
  • Γίνεται αποδεκτή η διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά ότι παρά τα όσα δημόσια λέει η σκοπιανή ηγεσία περί ταυτότητας κλπ, στις συνομιλίες εμφανίζεται διαλλακτική και έτοιμη για έντιμο συμβιβασμό.
     
  • Εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι στη Βουλή θα υπάρξει πλειοψηφία για να περάσει η όποια συμφωνία, ακόμα και στην περίπτωση αποχής από τους ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία.
     
  • Σε δεύτερη ανάγνωση, η όλη διαδικασία φαίνεται να εξυπηρετεί την κυβερνητική γραμμή περί «προόδου-συντήρησης», με αφορμή το Σκοπιανό. Και μπορεί σε πρώτο χρόνο η Κίνηση Πολιτών να αρνήθηκε οποιαδήποτε προεκλογική συμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έχουν εγκαταλειφθεί τα σχέδια να στρωθεί το έδαφος για πιθανές συγκλίσεις μετεκλογικά…
     
  • Όσο για τον κ. Καμμένο, θεωρούν ότι ακόμα κι αν υπάρξει εμπλοκή για το Σκοπιανό, ισχύει η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για στήριξη της κυβέρνησης μέχρι το τέλος. Βέβαια εδώ εξακολουθεί να υπάρχει το παράδοξο ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, να υποβαθμίζουν τη σημασία των συλλαλητηρίων και από την άλλη ο κ. Καμμένος να υποδεικνύει ότι πρέπει να ακουστεί η ψυχή των Ελλήνων για το Μακεδονικό. Πέραν του ότι ακόμα αναζητείται η τελική, ενιαία θέση της κυβέρνησης για το πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
     
  • Γιατί, τέλος θεωρεί η κυβέρνηση ότι στο θέμα αυτό έχει «στριμώξει» τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, καθώς εμμένει στην ανάδειξη των διαφωνιών που υπάρχουν στις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.