Πολιτικη & Οικονομια

FT: «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Μακεδονικό»

Πώς βλέπουν οι Βρετανοί τα συλλαλητήρια, τους «υπερεθνικιστές» εταίρους της κυβέρνησης και το μέλλον της διαπραγμάτευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4349472.jpg
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με τίτλο «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με το Μακεδονικό» η βρετανική εφημερίδα Financial Times προσεγγίζει τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη νέα ηγεσία των Σκοπίων για το όνομα της γείτονος.

H βρετανική οικονομική εφημερίδα ονομάζει την ΠΓΔΜ, Μακεδονία και τους πολίτες της Μακεδόνες και μάλιστα αναρωτιέται: «Μετά από 20 χρόνια αδιεξόδων και κενών διαπραγματεύσεων μήπως το 2018 είναι το έτος που οι πολίτες της Μακεδονίας θα μάθουν πώς θα ονομάζεται η χώρα τους;».

ft_tsipras.jpg

Το άρθρο που υπογράφει από τις Βρυξέλλες ο Mehreen Khan κάνει μια ιστορική αναδρομή στη διαμάχη Ελλάδας-Σκοπίων: «Η διαμάχη χρονολογείται από το 1991, όταν η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στη δημιουργία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα αντιτασσόταν στο όνομα του μικρού βόρειου γείτονα, ισχυριζόμενη ότι υπήρχε εδαφική απειλή για την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Σε έναν προσωρινό συμβιβασμό, η Μακεδονία από το 1995 χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'».

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι το 60% των Ελλήνων δεν επιθυμεί σύνθετη ονομασία. Αντιδρούν, όπως αναφέρει, με συλλαλητήρια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης αλλά και αυτό που ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Οι FT αναφέρεται στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θεωρεί ότι αγνοήθηκε από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα Σκόπια. Τέλος, σχολιάζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι οι «υπερθνικιστές» εταίροι του στην κυβέρνηση που έχουν τοποθετήσει το Μακεδονικό στο επίκεντρο της πολιτικής τους ταυτότητας. Αλλά και η Εκκλησία που έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα.

«Πρόκειται για ένα χάος που φαντάζει αδύνατο να τιθασευτεί και διερωτάμαι ποιο όφελος θα μπορούσε αποκομίσει απ’ όλο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική. Για τους δυσαρεστημένους Έλληνες που βρίσκονται υπό την κηδεμονία των πιστωτών για περίπου μία δεκαετία, ίσως το ζήτημα να αποδειχθεί στη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καταλήγει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη

«Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να επιλύσουμε τα διμερή προβλήματά μας με την Τουρκία με διμερή ειλικρινή διάλογο, στηριγμένο όχι μόνο στο Δίκαιο αλλά και στη λογική»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.