Πολιτικη & Οικονομια

«Republika GornaMakedonija» η πρόταση Κοτζιά στον Νίμιτς;

Στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nimits.jpg
EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Στα Σκόπια έφθασε το μεσημέρι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σχετικά με το πλαίσιο που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.΅

Ο κ. Νίμιτς θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ήδη συμφωνήσει στο όνομα Gornamakedonija (ενιαίο), καθώς και σε άλλες πτυχές της λύσης. Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησαν με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» χθες το απόγευμα δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, το όνομα Gorna Makedonija (σ.σ. στα ελληνικά μεταφράζεται «Άνω Μακεδονία») είναι το όνομα που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της «δέσμης ιδεών» του ο Μάθιου Νίμιτς ως παράδειγμα για να εξηγήσει το σκεπτικό του για το πώς θα έβλεπε μια λύση. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το «Gorna Makedonija» έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι εγείρει ανησυχίες στη Βουλγαρία, καθώς και ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε γύρω από το όνομα «Nova Makedonija».

Εν τω μεταξύ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI του Αλί Αχμέτι.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

O Zάεφ ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.