- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αποκλειστικό: Ανοίγει ο δρόμος για πλήρεις αποζημιώσεις λόγω παράβασης του ανταγωνισμού στην αγορά
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατίθεται στη Βουλή
Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αγορά που έχει υποστεί ζημία λόγω παράβασης των κανόνων του δίκαιου ανταγωνισμού μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει πλήρη αποζημίωση για την εν λόγω ζημία. Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η A.V. Το νομοσχέδιο, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης. Βασικός σκοπός είναι η διευκόλυνση αυτών που ζημιώνονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αφού ορίζεται ως εθνική αρχή ανταγωνισμού όχι μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, διασαφηνίζεται πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία «και σε παραβάσεις με αποκλειστικά εθνική διάσταση δηλ. όταν ελλείπει η δυνατότητα επηρεασμού του ενδοενωσιακού εμπορίου».
Το αίτημα για αποζημίωση θεμελιώνεται από την λεγόμενη «θετική ζημία», που είναι «η διαφορά της πράγματι καταβληθείσας τιμής και της υποθετικής τιμής αγοράς, η οποία θα υπήρχε χωρίς τον περιορισμό του ανταγωνισμού».
Με το νομοσχέδιο, προσδιορίζονται οι δεσμεύσεις για τα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια κατά την εκδίκαση αγωγών για αποζημιώσεις. Ειδική πρόνοια πάντως για την απόδοση αποζημιώσεων λαμβάνονται τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και για αυτές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς επιείκειας.
Κατευθυντήρια γραμμή για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών αποτελεί το άρθρο 12 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο «η άσκηση αγωγών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές βαθμίδες της αλυσίδας διανομήςενός προϊόντος δεν μπορεί να οδηγεί (α) σε καταβολή αποζημιώσεων που υπερβαίνουν το σύνολο της ζημία που προκλήθηκε ή (β) σε μη καταβολή αποζημίωσης».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την Αιτιολογική Έκθεση
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το Σχέδιο Νόμου