Πολιτικη & Οικονομια

Το συνέδριο της «Δράσης»

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η «Δράση» διοργανώνει το συνέδριό της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Μια ακόμα ένδειξη πολιτικής κινητικότητας, αυτή την περίοδο. Σημειώνουμε: δύο συνέδρια που αφορούν στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τις δύο πολιτικές δυνάμεις που καταγράφουν στα γκάλοπ τη μεγαλύτερη επιρροή. Κινητικότητα στον «ενδιάμεσο» χώρο, με τη δημιουργία κομμάτων και κινήσεων, αλλά και σχηματισμών υπέρ της δραχμής...

Η «Δράση» φαίνεται με το συνέδριό της να επιχειρεί μια υπέρβαση. Χώρος με πολλές συμπάθειες, αλλά με περιορισμένες μέχρι σήμερα πολιτικές επιδόσεις, στον οποίον κατά καιρούς έχουν αποδοθεί πολλές αστήριχτες κατηγορίες, επιδιώκει αυτή τη φορά να διευρύνει τους ορίζοντες, με την ένταξη δυνάμεων από το χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά και της Κεντροαριστεράς, της οικολογίας των φιλελεύθερων και« συνιστωσών» ευρωπαϊστών.

Το καλό για τη «Δράση» μέχρι σήμερα είναι πως βρέθηκε σταθερά «εκτός συστήματος» – εννοούμε του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος διαφθοράς που διέλυσε τον τόπο. Εκπλήσσει ευχάριστα επίσης η συνέπεια για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός –ιδιαίτερα ενόψει ευρωεκλογών– δεν προσθέτει στις μέρες μας αυτόματα πολιτική «ενέργεια», καθώς η ευρωπαϊκή ιδέα περνά και στην Ελλάδα μεγάλες δοκιμασίες, κυρίως λόγω της βαθιάς κρίσης αλλά και της ανεπάρκειας της ΕΕ να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα-ιδιαίτερα αυτή της ανεργίας.

Η «Δράση» χωρίς τον Στέφανο Μάνο αναζητεί τα πατήματά της και οφείλει να δηλώνει παρούσα, με ένα σαφές πρόγραμμα σε κρίσιμα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, του κράτους, αλλά και της ανασύνταξης της κουρασμένης πολιτικής σκηνής του τόπου. Με την έννοια αυτή, ενδιαφέρουν παρουσιάζει η άποψη πολλών στελεχών της «Δράσης» ότι αυτό το συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή μιας διαδικασίας συνεργασίας ευρύτερων φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, που σημαδεύεται από πολυαρχία και κατακερματισμό. Ίδωμεν...