- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ήταν κάποτε οι Κυπριακές Αερογραμμές
Στολές, εξοπλισμός γραφείου, σερβίτσια αεροσκάφους, ένα αυτοκίνητο κι ένα στοιχειωμένο αεροσκάφος είναι ό,τι απέμεινε από τις άλλοτε κραταιές Κυπριακές Αερογραμμές
Το όνομά της έχει πια πουληθεί. Με το όνομα και το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών –ένα φτερωτό αγρινό- ταξιδεύει πια η ρωσική αεροπορική εταιρεία Siberia S7, η οποία τα αγόρασε το 2016 έναντι 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για δέκα συν πέντε χρόνια.
Το μοναδικό της αεροσκάφος, ένα Airbus A320, πουλήθηκε προ πολλού στην Bulgarian Air Charter Ltd έναντι σχεδόν 2 εκατ. ευρώ – τα υπόλοιπα αεροσκάφη του στόλου ήταν ενοικιαζόμενα και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους μετά τον τερματισμό του πτητικού προγράμματος. Κι ό,τι απέμεινε πια από τις τότε Κυπριακές Αερογραμμές, την εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1947 η αποικιακή διοίκηση της Κύπρου, η οποία πέταξε για τελευταία φορά στις 9 Ιανουαρίου 2015 εν μέσω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και αφού η Κομισιόν είχε κρίνει ότι η εταιρεία έπρεπε να επιστρέψει στο κράτος τις ενισχύσεις που για χρόνια της έδινε, είναι εξοπλισμός γραφείου, ψυγεία, ένα αυτοκίνητο, είδη σίτισης και ασφαλώς οι στολές της εταιρείας, το πιο συλλεκτικό ίσως από τα κομμάτια της που έμειναν στα αζήτητα.
Η «Cyprus Airways Public Limited» υπήρξε ο εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου για 68 χρόνια – μια δεκαετία παραπάνω από τα χρόνια που θα κλείσει φέτος η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως τις αρχές του ’70, όταν ο κυπριακός τουρισμός γνώριζε μεγάλη άνθιση, είχε καθιερωθεί ως διεθνής αερογραμμή με μοντέρνα αεροσκάφη, γραφεία κρατήσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έδρα της το πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής για την εποχή του αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο του 1974, την άφησε χωρίς στόλο, αφού το αεροδρόμιο έκλεισε, εγκλωβίζοντας μέσα τα αεροπλάνα της. Οι πτήσεις της ξανάρχισαν τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου με νέα αεροσκάφη. Τρία από τα αεροπλάνα που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο της κυπριακής πρωτεύουσας ανακτήθηκαν το 1977 από Βρετανούς μηχανικούς - ένα όμως, βαριά τραυματισμένο από τις σκληρές μάχες του αεροδρομίου, παραμένει εκεί μέχρι σήμερα, να ποζάρουν δίπλα του οι σπάνιοι προνομιακοί επισκέπτες του αεροδρομίου-φαντάσματος πια της Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών (το αεροπλάνο είναι μάλιστα ορατό από το GoogleMaps, εδώ).
Τα πρώτα σύννεφα στην εταιρεία εμφανίστηκαν μετά το 2000, όταν χρειάστηκε να λάβει κρατικές ενισχύσεις, με την έγκριση αρχικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά το 2007, οι Κυπριακές Αερογραμμές άρχισαν να εμφανίζουν μικρές ζημίες ή κέρδη. Από το 2011 και έπειτα, τα αποτελέσματα της εταιρείας επιδεινώνονταν συνεχώς, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε δύο συνεχόμενες κρατικές ενισχύσεις, το 2012 και το 2013. Όταν το 2015 η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους €66,13 εκατομμυρίων παραβίαζαν το άρθρο 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατάχθηκε η ανάκτησή τους, η εταιρεία δεν άντεξε το κόστος και, παρά τα μέτρα μείωσης κόστους και προσωπικού που είχαν προηγηθεί, κατέστη αφερέγγυα και οδηγήθηκε σε εκούσια εκκαθάριση.
Μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2017, οι εκκαθαριστές κατόρθωσαν να πουλήσουν σημαντικό μέρος του εξοπλισμού της εταιρείας, ανάμεσά τους το μοναδικό ιδιόκτητο αεροσκάφος, εξαρτήματα αεροσκαφών και τον εξοπλισμό επίγειας υποστήριξης, οχήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ προέκυψαν έσοδα και από πωλήσεις μερισμάτων, τραπεζικούς τόκους, πώληση εκπομπών ρύπων, επιστροφές προκαταβολών κ.ά., με τις συνολικές εισπράξεις να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ.
Στις 10 Ιανουαρίου, οι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας συνεδρίασαν και αποφάσισαν να δεχτούν το σχέδιο διακανονισμού του εκκαθαριστή για τα €11 εκατ. που έχουν απομείνει μετά την αφαίρεση, από τα έσοδα, των εξόδων. Από αυτά, τα 6,3 εκατ. θα δοθούν στο κράτος και τα υπόλοιπα στους πρώην εργοδοτούμενους της υπό εκκαθάριση εταιρείας. Οι συσκευές και ο εξοπλισμός που έδειχναν πως άλλοτε στα γραφεία και στα αεροσκάφη της υπήρχε ζωή –από τα ψυγεία, τους κάδους, και τις καρέκλες μέχρι τα είδη σερβιρίσματος εν πτήσει και τις σκούρες μπλε στολές με τις κίτρινες γραμμές και τα μαντήλια με το αγρινό μένουν στα αζήτητα. Είναι ό,τι απέμεινε από μια άλλοτε κραταιά, φιλόδοξη εταιρεία με άδοξο τέλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.