Πολιτικη & Οικονομια

Κάποιες διαφορετικές εκδρομές

Μαθητές από τη Βαυαρία επισκέφθηκαν το χωριό Λιγκιάδες στα Ιωάννινα

Σπύρος Βλέτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το βουνό Μιτσικέλι. Ψηλά στο βουνό συναντάμε το χωριό Λιγκιάδες. Ένα χωριό με εκπληκτική θέα στη λίμνη, το νησί, το κάστρο και ολόκληρο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Τον Οκτώβριο του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν το χωριό και σκότωσαν όσους κατοίκους δεν είχαν προλάβει να διαφύγουν. Μέσα σε μία μέρα θανατώθηκαν 82 κάτοικοι των Λιγκιάδων. Το χωριό έγινε γνωστό από την επίσκεψη το 2014 του τότε προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ με τη συνοδεία του Κάρολου Παπούλια, τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τους Λιγκιάδες επισκέφτηκαν τον Μάρτιο του 2015 μαθητές του γυμνασίου του Αγίου Στεφάνου της πόλης Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας. Τα παιδιά ήρθαν στα Γιάννενα προσκεκλημένα από το γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής και φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών. Τα δύο σχολεία είχαν αδελφοποιηθεί. Οι ίδιοι οι γερμανοί μαθητές ζήτησαν να επισκεφτούν τους Λιγκιάδες και να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Ήταν ένα ξεχωριστό μάθημα ιστορίας για τα παιδιά από τη Γερμανία, καθώς μπόρεσαν να γνωρίσουν τη φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων σε έναν από τους τόπους όπου συνέβησαν. Δεν ήταν το μοναδικό γερμανικό σχολείο που επισκέφτηκε το χωριό. Παλιότερα, γερμανοί μαθητές καθάρισαν το μνημείο και βοήθησαν στην επισκευή σπιτιών, ενώ ένα άλλο γερμανικό σχολείο έκανε την πρώτη εκδρομή του στο εξωτερικό στην Ελλάδα, κάνοντας επισκέψεις σε χωριά που κάηκαν και οι κάτοικοί τους εξοντώθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Οι μαθητές του γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής ανταπέδωσαν την επίσκεψη. Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Βαυαρία, ανάμεσα σε πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι έλληνες μαθητές επισκέφθηκαν στο Μόναχο το μουσείο για την ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού, το οποίο βρίσκεται στη θέση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ναζιστικού κόμματος.

Οι ανταλλαγές των επισκέψεων επαναλήφθηκαν για τρία συνεχόμενα χρόνια. Τώρα το Υπουργείο Παιδείας απαγορεύει την αδελφοποίηση των ελληνικών σχολείων με σχολεία του εξωτερικού. Τις επιτρέπει μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας. Ίσως πιστεύουν στο Υπουργείο ότι οι Έλληνες είναι καλό να συναναστρέφονται μόνο με τους Έλληνες.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι ο σκοπός  του Υπουργείου Παιδείας είναι η απομόνωση των ελλήνων μαθητών. Δείχνει επίσης ότι όσα λέει το Υπουργείο για προστασία των φτωχών μαθητών, όταν απαγορεύει τις εκδρομές στο εξωτερικό, είναι υποκριτικά. Άλλωστε οι φτωχοί μαθητές μπορεί να βιώσουν τον αποκλεισμό και σε μια ακριβή εκδρομή στο εσωτερικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος υπουργός, την ώρα που βάζει εμπόδια στην επαφή των μαθητών με  τον έξω κόσμο, διευκολύνει όσους θέλουν να ασκούν βία και να προκαλούν καταστροφές στα πανεπιστήμια. Για χάρη τους επανέφερε το πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτό είναι το όραμά του για την παιδεία: Απαγορεύονται οι ανοικτοί ορίζοντες και επιτρέπεται η εξουσία των συμμοριών.