Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τσίπρας πληρώνει ακριβά τον Καμμένο

Και να θέλει, δεν μπορεί να κρατήσει αποστάσεις από αυτόν

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ταύτιση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο τον ΑΝΕΛ κ. Καμμένο έχει τεράστιο κόστος για τον πρώτο. Χαλάει την κυβερνητική επικοινωνία, μεγαλώνει το πρόβλημα αξιοπιστίας, συμβάλει στην αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγεί στην πολιτική απομόνωση.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, και να ήθελε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τον κ. Καμμένο.

Πλήρης ταύτιση

Η πλήρης ταύτιση των δύο ανδρών οφείλεται στην κυβερνητική αντίδραση στο σκάνδαλο Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε μεγάλη πίεση από τη ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα και υποχρεώθηκε να αναλάβει το επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος για να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η υπόθεση Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας ήταν η λογική εξέλιξη προγενέστερων αμφιλεγόμενων συμφωνιών στον τομέα της προμήθειας οπλικών συστημάτων. Να θυμίσουμε ότι Τσίπρας και Καμμένος ξεκίνησαν την κυβερνητική τους συνεργασία με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε μια περίοδο κατά την οποία το δημόσιο ταμείο ήταν άδειο και η κυβέρνηση προετοίμαζε την ρήξη με την Ευρωζώνη και δεν μπορούσε να υπολογίζει σε πρόσθετο δανεισμό από την Ε.Ε. Ερωτηματικά δημιούργησε και η σπουδή με την οποία προωθήθηκε ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16, το κόστος του οποίου έχει ήδη ανέβει στο 1,6 δισ. δολάρια, παρά την κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τώρα δηλώνει υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε σχολή παραγωγής πολιτικού χρήματος μέσα από την ιδιοτελή κακοδιαχείριση της προμήθειας οπλικών συστημάτων. Με την κοινή γνώμη υποψιασμένη λόγω των δεκάδων δισ. ευρώ που σπαταλήθηκαν με υπογραφή Τσοχατζόπουλου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική στους χειρισμούς της. Ο υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος έχει επιβάλει στον κ. Τσίπρα μεθοδεύσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν πέντε στους δέκα θεωρούν ότι κάτι τρέχει με τις εξαγωγές πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία που επιχείρησε ο κ. Καμμένος, τρεις στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβερνητική διαχείριση του θέματος και δύο στους δέκα δεν εκφράζουν άποψη. Η έλλειψη αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα περιλαμβάνει πλέον και το παραταξιακό, κομματικό κοινό, με την πολιτική συμβολή του κ. Καμμένου.

Πολιτική μοναξιά

Η στενή συνεργασία Τσίπρα-Καμμένου οδηγεί και σε μια εντυπωσιακή πολιτική μοναξιά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει απομονωθεί από το ΚΚΕ και την Αριστερά που θεωρούν απαράδεκτη την πολιτική συνεργασία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικούς με τα χαρακτηριστικά του κ. Καμμένου. Έχει απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την κεντροαριστερά, η οποία θεωρεί αυτή τη συνεργασία απόδειξη της πολιτικής υποκρισίας του κ. Τσίπρα και της πολιτικής παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να ασκήσει πίεση στην κεντροαριστερά για να ενταχθεί στην πολιτική στρατηγική του, δεν φέρνουν αποτέλεσμα γιατί η συνεργασία του με τον κ. Καμμένο απαξιώνει την επιχειρηματολογία του.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πληρώνει ακριβά τον κ. Καμμένο γιατί η επιλογή του αμφισβητείται από τον κ. Φίλη, τη λεγόμενη ομάδα των 53 και γενικότερα από τους εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Δρόμος χωρίς γυρισμό

Κι ενώ είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κουβαλάει, με τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο, ένα ασήκωτο πολιτικό φορτίο είναι καταδικασμένος να συνεχίσει μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η συνεργασία Τσίπρα-Καμμένου στηρίζεται κυρίως στην μεταξύ τους συνεννόηση για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και είναι πρακτικά αδύνατον να απεμπλακεί ο πρωθυπουργός από τις σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και αν ακόμη το θελήσει, ο κ. Καμμένος θα του υπενθυμίσει με διαφόρων ειδών ντοκουμέντα τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας.

Ο κ. Τσίπρας θα πάει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με το στίγμα της σημερινής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις, όπως είναι η προσπάθεια εξαγωγής πυρομαχικών του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία. Το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την πρώτη θέση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ η εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στη Βουλή θα κριθεί οριακά την τελευταία στιγμή. Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων θα αλλάξει και η ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα έχει πρακτική σημασία σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό που θα μείνει όμως για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η σκιά αυτής της συνεργασίας, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν στους όποιους χειρισμούς τους και να οδηγηθούν, με βάση το πιθανότερο σενάριο, στην πολιτική απομόνωση.