Πολιτικη & Οικονομια

Wall Street Journal: Η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης δεν σημαίνει και τέλος των προκλήσεων

Μακρύς ο δρόμος για την οριστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Υψηλή ανεργία και τραπεζικές καταθέσεις στα στοιχήματα των επόμενων ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018, γράφει η Wall Street Journal.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει «μια οικονομική ευλογία» αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις:

α) Έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και

β) έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης τής παρέχουν ένα κάποιο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Ωστόσο, η πορεία είναι ενθαρρυντική.

Ανεργία και τραπεζικές καταθέσεις

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή (σταθερά πάνω από 20%), έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν 28%.

Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% εφέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015.

Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων.

Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης

Εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση.

«Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι για το οποίο μπορούμε να στοιχηματίσουμε» καταλήγει στο άρθρο της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ