- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τσίπρας: «Έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις και δύσκολες στιγμές στις σχέσεις μας»
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα


Συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία της επίσκεψης αυτής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.
«Έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις και δύσκολες στιγμές στις σχέσεις μας. Αλλά θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από την αυξανόμενη υποστήριξη που οι λαοί μας δείχνουν ο ένας στον άλλο σε δύσκολες στιγμές. Σε καιρούς φυσικών καταστροφών, της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τρομοκρατικών επιθέσεων ή της ειδεχθούς απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» ανέφερε.
«Οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την έκδοση όσων συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα πρέπει να είναι σεβαστές. H θέση μου ήταν πάντα σαφής: πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε την συνεργασία μας στους τομείς της δικαιοσύνης και ασφάλειας. Πρέπει να ενεργήσουμε με γνώμονα την αμοιβαία αλληλεγγύη των λαών μας που επέδειξαν κατά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, τρομοκρατικές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία» πρόσθεσε.
Για το Κυπριακό είπε: «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν όταν οι δυο κοινότητες είναι έτοιμες και είναι προετοιμασμένες να εγγυηθούν επιτυχία».
Για το μεταναστευτικό δήλωσε: «Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδα έδωσαν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης απέναντι στην μεταναστευτική κρίση. Η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητική. Η καλύτερη δυνατή απάντηση σε αυτά τα κινήματα που χρησιμοποιούν το ρατσισμό και την Ισλαμοφοβία στην μεταναστευτική κρίση δόθηκε από τον ελληνικό λαό. Όπως ο τουρκικός λαός έτσι και ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινόητά τους, έδειξαν την αλληλεγγύη τους και την φιλοξενία τους».
«Σχετικά με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια η διαδικασία συμμετοχής της Τουρκίας και ο διάλογος Τουρκίας-ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ και υποστηρίζουμε μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την ΕΕ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος θυμάται το μακρινό 1998 όταν κυκλοφόρησε το πρόγραμμα «Ποιότητα για τον Πολίτη»;
Νέο πακέτο μετά τις παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν
Η κυβέρνηση ενεργοποιεί την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης υπηρεσιών του Δημοσίου
Ο ίδιος επισημαίνει πως κρατά τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό
Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποντίφικα - Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Θωράκιση της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων
Στο χαμηλότερο επίπεδο εξαμήνου η τιμή - Οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση
Με ποια χρονιά πρέπει να συγκρίνουμε τις επιδόσεις της οικονομίας;
Με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης
Αναμένονται 50 αρχηγοί κρατών, 10 μονάρχες και περίπου 130 αντιπροσωπείες χωρών του εξωτερικού
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κρατά στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί
Για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού
Στην περίπτωση του Λόφου του Στρέφη επιβεβαιώνεται η αλήθεια των καταληψιών, όχι αυτή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού
Με αφορμή τα νέα δεδομένα στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει
«Για εμάς είναι προτεραιότητα τα Δημόσια Πανεπιστήμια», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για την κατάσταση των δημόσιων πανεπιστημίων
«Ο δεύτερος μηχανοδηγός δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά θα προστεθούν και κάμερες στην καμπίνα», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.