Πολιτικη & Οικονομια

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Τα κυριότερα σημεία της πρώτης μέρας της επίσκεψης

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4314624.jpg

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του, μιλώντας για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι ο σεβασμός της συγκεκριμένης συνθήκης είναι απαραίτητος για να διατηρηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ότι το περιεχόμενό της δεν αλλάζει.

Στη συνάντηση, πάντως, που είχε στη συνέχεια ο Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων με την Ελλάδα.

Έσπασε το πρωτόκολλο

Ενδεικτικό της αμηχανίας στο Προεδρικό Μέγαρο αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έσπασαν το πρωτόκολλο που θέλει να μην υπάρχει ανταπάντηση μετά τις καθιερωμένες δηλώσεις, πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυτός που το έσπασε πρώτος, για να ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σχολιάσει, μετά τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τα όσα υποστήριξε για τα σύνορα με την Ελλάδα, ότι «ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Η άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.50 το πρωί.

Τον Τούρκο πρόεδρο, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο Ερντογάν επισκέπτεται την Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

bonis23423423423.jpg
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

erdognq2342.jpg

erdogan234234232.jpg

bonis2342.jpg
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Κατάθεση στεφάνου

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη». Το τουρκικό στεφάνι δεν θύμιζε σε τίποτα τα αντίστοιχα που είχαν αφήσει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν πρόεδροι χωρών όπως της Γαλλίας (Μακρόν) και της Γερμανίας (Στάινμαϊερ).

Ακολούθησε η επιθεώρηση του στρατηγικού αγήματος και χαιρετισμός των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.

erdogan23423423423423432.jpg

erdigab23423423423.jpg

dimitropoulos.jpg
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

tuck.jpg
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ερντογάν. Μέχρι την τελευταία στιγμή ρυθμίζονταν οι λεπτομέρειες, με υπαλλήλους να βάζουν σκούπα και αξιωματικούς να επιθεωρούν τους τσολιάδες.

proedriko23423423423423423423423.jpg

proedriko2342342.jpg

erdogan2342.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

pavlo23423423423.jpg

Η επίσημη τελετή περιελάμβανε επιθεώρηση τιμητικού αγήματος και ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, καθώς και παρουσίαση της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Τετ α τετ Παυλόπουλου - Ερντογάν (Πρώτες δηλώσεις)

«Σας καλοσωρίζω στην Αθήνα» η πρώτη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ενώπιον των δημοσιογράφων, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται «στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

erdogna23424.jpg

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης, επισημαίνοντας πως θεμελίωσε την ελληνοτουρκική φιλία, γι' αυτό και πρέπει να προστατευτεί και να συνεχίσει να γίνεται σεβαστή για να παραμείνει σταθερός αυτός ο δεσμός μεταξύ των δύο λαών. Αφού τη χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη», ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση. «Ισχύει ως έχει. Καλύπτει όλα τα ζητήματα. Δεν αφήνει χώρο για "γκρίζες ζώνες"» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

rfef.jpg

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η συνθήκη αυτή αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απόλυτα σεβαστά.

erdogan2342.jpg

Για το Κυπριακό ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «γρήγορη λύση», η οποία όμως πρέπει να σέβεται την κυριαρχία που προβλέπεται βάσει Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκών συνθηκών.

«Το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με όρους και προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

efef23.jpg

Κλείνοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Οι Έλληνες είμαστε ειλικρινείς, γι' αυτό και σας είπαμε από την αρχή τους άξονες βάσει τω οποίων επιθυμούμε να οικοδομηθεί η μεταξύ μας φιλία».

Και κατέληξε: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες.

Ερντογάν: Υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Από τη μεριά του ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο και εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψή του να αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο κρατών.

«Υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά» είπε για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

erdogan23423.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Είναι συμφωνία που υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν υπεγράφη μόνο από Ελλάδα και Τουρκία. Υπήρξαν 11 χώρες που συμμετείχαν, μέχρι και η Ιαπωνία. Μέσα σε αυτά τα 94 χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούρια θέματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» πρόσθεσε.

erdong234.jpg

«Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε αποφάσεις του υπάρχει η αναφορά για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή αυτή. Πρέπει να απαντήσουμε αν οι μουσουλμάνοι στη Δυτική Θράκη μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω χωρίς προβλήματα» εξήγησε.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι σε ισχύ και δεν τηρείται» όσον αφορά στο ζήτημα της εκλογής μούφτη στη Δυτική Θράκη, σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

erdigab23423.jpg

Ο Ερντογάν έθεσε και την οικονομική πτυχή του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι «το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα υπολογίζεται κοντά στα 18.000 δολάρια», την ώρα που «ο αριθμός αυτός στη Δυτική Θράκη πέφτει στα 2.000 δολάρια».

«Δεν υπάρχει η απαραίτητη οικονομική στήριξη στη συγκεκριμένη μειονότητα» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για διακρίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων στην Ανατολική Θράκη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Άγκυρα.

erdong23423.jpg

«Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα, το ίδιο είναι και η Τουρκία», το σχόλιο του για το Κυπριακό.

Κλείνοντας, κάλεσε την Ελλάδα να δει «τη γεμάτη πλευρά του ποτηριού», ζητώντας της να αφήσει πίσω της τα 94 χρόνια που έχουν περάσει από τη συνθήκη και να εστιάσει στα τωρινά προβλήματα και στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Το τετ α τετ Παυλόπουλου-Ερντογάν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Συνάντηση με Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας»

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, ο Τούρκος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι τον υποδέχτηκε στα σκαλιά του κτιρίου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επίσκεψή σας θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των χωρών μας» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα».

erdogan2342342.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι μια κοινή ρητορεία μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα.

«Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ γερά θεμέλια. Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας».

erdogan23423423423423.jpg
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μετά τις καθιερωμένες δηλώσεις ενώπιον των δημοσιγράφων, ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση.

-----------------------------

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

14:50

Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30

Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10

Άφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00

Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00

Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Ιστορική επίσκεψη

Είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες.

Πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και τη διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας».

  • Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.
  • Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.
  • Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
  • Επίσης, η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών.
  • Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, απροσπέλαστο εξακολουθεί να είναι το κέντρο της Αθήνας και σήμερα Πέμπτη, έως και την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το κέντρο της Αθήνας.

Τα μέτρα ασφαλείας θυμίζουν την επίσκεψη Ομπάμα. Ήδη από την Τρίτη έχουν φθάσει από την Τουρκία οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ερντογάν, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας έχει κλείσει και ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα, ο οποίος δεν θα ανοίξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα, ενώ σταδιακά από όπου περνά ο Τούρκος πρόεδρος θα διακόπτεται η κυκλοφορία. Την ίδια στιγμή ανοιγοκλείνουν τα ρολά σε «Ευαγγελισμό» και «Μέγαρο Μουσικής» προκειμένου να περάσει χωρίς απρόοπτα η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.