Πολιτικη & Οικονομια

Αβραμόπουλος: Ονομασία κοινής αποδοχής

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τις συνήθεις θέσεις τους για καλή γειτονία και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος αντάλλαξαν σε περιβάλλον φιλοφροσύνης ο υπουργός των εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ – αρμόδιος για θέματα ΕΕ κ. Fatmir Besimi. Ο κ. Besimi επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί μελλοντικά στην ΕΕ, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Ολόκληρες οι αρχικές δηλώσεις των δύο αξιωματούχων:

«Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας. Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο κύριο Fatmir Besimi και είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Θα ήθελα να σας πω ότι είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε με τον κύριο Besimi, καθώς πέρυσι το Μάρτιο, με τις ιδιότητές μας τότε των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών μας, είχαμε συναντηθεί στο στρατηγείο της Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται στον Τύρναβο.

Στρατηγικός στόχος της Ελλάδος είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο του σεβασμού των κριτηρίων και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομόφωνες αποφάσεις της.

Με τον κύριο Besimi, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήσαμε τρόπους συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και παροχής τεχνογνωσίας, που ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας να δούμε πρόοδο το επόμενο διάστημα στην εκπλήρωση όλου του φάσματος των σχετικών κριτηρίων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς, σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και φυσικά επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση. Είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών μας, αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς μας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι σημαντικό, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση. Να αποφεύγονται αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και μας γυρνούν πίσω σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας.

Συζητήσαμε, τέλος, για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, την οποία και χαιρετίζουμε. Είναι μία εξέλιξη που δείχνει ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και πρυτανεύει η μετριοπάθεια, τότε μπορεί να προχωρήσει η λύση χρονιζόντων και σύνθετων ζητημάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά τον κύριο Besimi για τις χρήσιμες συνομιλίες που είχαμε και βέβαια με αυτές τις σκέψεις τον καλώ να πάρει το λόγο.

F. BESIMI: Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα ήθελα να πω επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική καθώς αύριο, 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης. Την αυριανή ημέρα θα την περάσουμε μαζί με τις αντιπροσωπείες μας συζητώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική, για το κοινό και καλύτερο μέλλον μας. Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι σήμερα διαπίστωσα ότι υπάρχει βούληση, ελπίδα, πνεύμα φιλίας και ειλικρινής προσέγγιση έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να σας ευχηθώ δημοσίως και επισήμως κάθε επιτυχία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ασκήσετε του χρόνου. Το γεγονός αυτό είναι επίσης σημαντικό καθώς η χώρα σας προωθεί τη λεγόμενη Ατζέντα 2014 που αποτελεί μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρας των Βαλκανίων.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη μεταξύ μας συνεργασία, τη διμερή μας συνεργασία και την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορους τομείς. Θα ήθελα να πω ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ επιτυχείς και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών επί ζητημάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής μας ατζέντας. Όσον αφορά την τελευταία, πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή προοπτική, που εντάσσεται στη στρατηγική μας, είναι μια επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ευημερία και κοινωνική πρόοδο. Είναι εξέχουσας σημασίας να έχουμε την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η οικονομική μας συνεργασία είναι πολύ στενή, όπως και η μεταξύ μας επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα. Επίσης υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των λαών μας. Πιστεύουμε ότι μέσω της ειλικρινούς προσέγγισης, της καλής θέλησης και του πνεύματος φιλίας θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη και να μιλήσουμε ανοικτά για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Οι προκλήσεις επομένως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε επίσης για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας και της περιοχής. Πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας, και προσμένω την επίτευξη κοινής λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, προκειμένου κάποια μέρα να ενταχθούμε στην ίδια οικογένεια και να ατενίσουμε μαζί το ίδιο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να διατυπώσω εκ νέου τη θέση και το ενδιαφέρον της χώρας μας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να προσεγγίζουμε με ανοικτό πνεύμα τα εκκρεμή ζητήματα και να επιλύσουμε το ζήτημα του ονόματος το ταχύτερο δυνατόν και κατά τρόπο αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά, αξιότιμε Υπουργέ, να σας συγχαρώ για την ανάληψη της επόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσμένουμε με ενδιαφέρον την υλοποίηση της ατζέντας σας για το 2014».

Πηγή: η ιστοσελίδα του Υπεξ, όπου οι απαντήσεις και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μ.Φ.