Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος: Ευτυχώς λογικεύτηκε η κυβέρνηση

«Αν το swap ομολόγων είχε γίνει το 2015, θα είχαμε βγει από τα μνημόνια» πρόσθεσε.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευάγγελος Βενιζέλος
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Για μια «πανηγυρική πράξη απόλυτης, εκ των υστέρων, υιοθέτησης και συνέχισης της πολιτικής του 2012», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012, όταν -όπως είπε ο τότε υπουργός Οικονομικών- «κουρεύτηκε ονομαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 129 δισ. ευρώ, τελικώς, με την ανταλλαγή ομολόγων, και στη συνέχεια μειώθηκε και περαιτέρω σε όρους παρούσης αξίας, μέσα από τις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες του δανεισμού, του δευτέρου προγράμματος του 2012».

Παρεμβαίνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά «που η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει αυτήν την πολιτική, αξιοποιεί τα ομόλογα του 2012, τα λεγόμενα post PSI, ομόλογα τα οποία κράτησαν ως γέφυρα επικοινωνίας την Ελλάδα μέσα στις αγορές και τη δυνατότητα να επανέλθει η χώρα στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018».

«Χαίρομαι γιατί έτσι έχουμε μία πανηγυρική πράξη απόλυτης, εκ των υστέρων, υιοθέτησης και συνέχισης της πολιτικής του 2012» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι εάν αυτό είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2015 και δεν είχαμε τη ρήξη και τη δευτερογενή κρίση, θα είχαμε βγει προ πολλού από την πίεση των μνημονίων και θα είχαμε περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή με την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε συμφωνηθεί και αποφασισθεί από το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2014.

Ο κ. Βενιζέλος επέστησε ωστόσο την προσοχή «να μη θυσιάσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στον βωμό μίας επικοινωνιακού χαρακτήρα αφήγησης περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018».

Τέλος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του «για αυτήν την εκ των υστέρων καθυστερημένη υιοθέτηση και προσχώρηση», ζήτησε να εγκαταλειφθεί η μονοκομματική και στείρα αυτή επικοινωνιακή προσέγγιση σε σχέση με τη «δήθεν προοπτική καθαρής εξόδου που θυσιάζει τελικά την αναπτυξιακή προοπτική στον βωμό ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού» και να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μία εθνική στρατηγική, στην οποία -όπως τόνισε- «αφιερώσαμε την προσπάθειά μας και την αγωνία μας μέχρι το 2015».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη

«Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να επιλύσουμε τα διμερή προβλήματά μας με την Τουρκία με διμερή ειλικρινή διάλογο, στηριγμένο όχι μόνο στο Δίκαιο αλλά και στη λογική»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.