Πολιτικη & Οικονομια

Καμίνης, Σύνταγμα, Χρυση Αυγή

Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χρυσή Αυγή: Θα μοιράσουμε τρόφιμα στο Σύνταγμα, μόνο σε Έλληνες

Καμίνης: Δε σας δίνω το Σύνταγμα, κάντε το στα γραφεία σας

Χρυσή Αυγή: Στο Σύνταγμα

Καμίνης: Στα γραφεία σας, αλλιώς θα φωνάξω την αστυνομία

Χρυσή Αυγή: Στο Σύνταγμα

Καμίνης: Το λόγο έχει η αστυνομία. Θα συνεννοηθώ με τον Δένδια.

Κάπως έτσι, μετά από κάτι ψιλές και «περιορισμένη χρήση» χημικών, υποχρεώθηκε την Πέμπτη νωρίς το πρωί η Χρυσή Αυγή να υποχωρήσει/αποχωρήσει από το Σύνταγμα και να μοιράσει τα τρόφιμα στην οδό Λιοσίων.

Κάπως έτσι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν οργανωμένες δομές του αστικού κράτους για να επιβάλλουν νομιμότητα στη Χρυσή Αυγή. Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα η αστυνομία, κλάδος όπου η πολιτική επιρροή της Χρυσής Αυγής θεωρείται αυξημένη. Και οι αστυνομικοί απάντησαν στην βία της Χρυσής Αυγής με υπέρτερη βία.

Κάπως έτσι, αυτός ο άνθρωπος, ο Καμίνης, που πολύ έχει κατηγορηθεί ως άβουλος και αναβλητικός, εξέφρασε τους οργανωμένους θεσμούς της δημοκρατίας απέναντι στη συγκεκριμένη αντιδημοκρατική οργάνωση. Αυτός ο ίδιος που, όπως τόνισε ο Μιχάλης Μητσός, είχε πρόσφατα κατηγορηθεί ότι αβαντάριζε τη Χρυσή Αυγή, όταν είχε προωθήσει την άρση δυο καταλήψεων στο Κέντρο («Βίλα Αμαλίας», Σκαραμαγκά. Τα συνθήματα «Φασίστα Καμίνη, η βίλα Αμαλίας κατάληψη θα μείνει» είναι ακόμα στους τοίχους).

Ο Καμίνης λοιπόν έκανε ό,τι θα έπρεπε να έχουν κάνει άλλοι, και πιθανόν αρμοδιότεροι, πριν απ΄ αυτόν. Και οπωσδήποτε, δεν προχώρησε σε δίωξη ιδεών. Προχώρησε όμως, ως εκλεγμένος φορέας νομιμότητας, σε κολασμό παράνομων πράξεων. Έδειξε έτσι ότι το κράτος, αν θέλει, είναι (ακόμα) ισχυρό απέναντι στην αντιδημοκρατία των παράνομων καταλήψεων. Γιατί και το μοίρασμα τροφίμων στο Σύνταγμα προϋποθέτει κατάληψη της πλατείας από τους μοιράζοντες- κατάληψη παράνομη, ως μη αδειοδοτημένη.

Όπως είπε ο Αντύπας Καρίπογλου της «Δράσης», «ανοίγοντας» κι άλλο το κάδρο, θα μπορούσε γενικά το κράτος «να τους ταράξει στη νομιμότητα»: αστίατρος, ΣΔΟΕ, παραστατικά, αγορανομία κλπ κλπ. Δεν μπορεί ο καθένας, όσες ψήφους κι αν έχει πίσω του, να μοιράζει άγνωστης προέλευσης τρόφιμα ανεξέλεγκτος. Λογικό.

Μη λογικές, αντίθετα, ήταν μερικές ανακοινώσεις πολιτικών φορέων για το θέμα. Συνωμοσιολογίες, μισές αλήθειες, χονδροειδείς διαστρεβλώσεις έδωσαν και πήραν, προκειμένου κάποιοι να τηρήσουν αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως και πουν μια καλή κουβέντα για τον δήμαρχο. «Άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία», λέει. Δεν πα ΄ν΄ άρχισε ό,τι θέλει. Ας είναι προεκλογική εκστρατεία. Ας είναι και καλλιστεία. Η ουσία είναι, ότι χάρη στον δήμαρχο, οι αστικοί θεσμοί αντιμετώπισαν τον τσαμπουκά της Χρυσής Αυγής.


Υ.Γ. Το επεισόδιο είχε και μια «ουρά»: αργότερα το ίδιο πρωί, ομάδα χρυσαυγιτών, βλέποντας τον Καμίνη στο παλιό Φρουραρχείο (τώρα δημοτικές υπηρεσίες, απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης) προσπάθησε «να καθαρίσει», αλλά απωθήθηκε από την αστυνομία. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γερμενής κατάφερε να μπουκάρει, με αποτέλεσμα μια μικροσυμπλοκή που έφερε τον τραυματισμό ενός κοριτσιού. Αλλά η εικόνα με την προσωρινή ακινητοποίησή του από τους ασφαλίτες του δήμαρχου και την επακόλουθη υποχρεωτική απομάκρυνσή του (χωρίς ξύλο, ούτε βρισίδια) μένει ανεξίτηλη σε όσους τη είδαν, ειδικά αν συγκριθεί με τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Χρυσή Αυγή στους ανθρώπινους στόχους της. Ο βουλευτής φέρεται μάλιστα να δοκίμασε να τραβήξει το πιστόλι του, κάτι που και ίδιος και η Χρυσή Αυγή διαψεύδουν. Το βέβαιο είναι ότι (και αυτή) η υπόθεση θα έχει σίγουρα ψωμί τόσο στη Βουλή (εφόσον ζητηθεί άρση ασυλίας), όσο και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

d.fyssas@gmail.com