- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Από τα Paradise Papers στον Κουφοντίνα
Μια εβδομάδα που ξεκίνησε επιθετικά και με ηθικό πλεονέκτημα, κατέληξε σε αμηχανία και εκνευρισμό για το Μαξίμου
Η «διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση ακύρωσε την επικοινωνιακή επίθεση που είχε σχεδιάσει, προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στο Μαξίμου. Η διήμερη άδεια στον Κουφοντίνα ήταν η απαρχή της ακύρωσης μιας προσπάθειας να ανακτήσει η κυβέρνηση το «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι της ΝΔ.
Η αρχή της εβδομάδας σηματοδοτήθηκε με το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα Paradise Papers. Συνοδευτικό της πρωθυπουργικής παρέμβασης ήταν και η εμπλοκή του ονόματος στα έγγραφα με τις αποκαλύψεις της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας. Άλλωστε το Μαξίμου προετοίμαζε από μέρες το έδαφος για αποκαλύψεις που θα κάνουν τα θεμέλια της ΝΔ να τρίξουν.
Αλλά και ο τρόπος δημοσιογραφικής αποκάλυψης για τη Μαρέβα Μηστοτάκη – το «Έθνος» πρόβαλε ως είδηση την πλήρη απάντησή της για την εμπλοκή του ονόματός της– δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο τρόπος κάλυψης του θέματος προκάλεσε και τριβές μεταξύ φιλικών στην κυβέρνηση ενημερωτικών μέσων…
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Στην αρχή ήταν η επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, που πυροδότησε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης – πολλώ μάλλον που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «προβοκατόρικη επίθεση».
Στη συνέχεια ήρθε το μπαράζ αποκαλύψεων για τη συμφωνία του Yπουργείου Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου με τους Σαουδάραβες. Το πρωτοφανές επεισόδιο με την εντολή που δόθηκε για τη σύλληψη του ταξίαρχου, αρμόδιου για τις διαπραγματεύσεις –όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ταξίαρχος στην αναφορά του– αλλά και οι περίεργες διασυνδέσεις του υπουργού με τον «εκπρόσωπο» της Σαουδικής Αραβίας, Βασίλη Παπαδόπουλο, προκάλεσαν νέο κύμα αντιδράσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε τη σιωπή.
Και ήρθε η χαριστική βολή με την άδεια στον Κουφοντίνα, με το θέμα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Ορισμένοι θεώρησαν την προσωρινή αποφυλάκιση του τρομοκράτη ως επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε περαιτέρω πόλωση την πολιτική κόντρα με την αντιπολίτευση. Ωστόσο, το εύρος των αντιδράσεων προκάλεσε ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς, με κύρια επίπτωση την ακύρωση της εκστρατείας για «ηθικό πλεονέκτημα» που είχε σχεδιαστεί πριν από λίγα μόλις 24ωρα. Καθόλου αμελητέα εξέλιξη η οξεία αντίδραση του Αμερικανού Πρέσβη κ. Πάιατ, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση –λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα– επένδυε πολλά στην αμερικανική στήριξη.
Αλλά και το αφήγημα του πρωθυπουργού για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια δέχεται εδώ και δύο μέρες ισχυρά πλήγματα – αυτή τη φορά με βολές εκ των έσω. Στην κοινοβουλευτική ομάδα της περασμένης Τετάρτης, αρκετοί βουλευτές, όπως ο «συνήθης ύποπτος» Νίκος Φίλης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Σάκης Παπαδόπουλος, διατύπωσαν αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οι ενστάσεις είναι πιο ουσιαστικές και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, θεωρώντας ότι η χώρα θα παραμείνει υπο επιτροπεία και μετά τον Αύγουστο του 2018. Υποστηρίζουν ακόμα πως στην πράξη καθαρή έξοδος νοείται μόνο με την ακύρωση των μνημονιακών νόμων, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όλα δείχνουν πως η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, εφόσον οι ενστάσεις αυτές, μαζί με τις αντιρρήσεις της πλατφόρμας των 53+, θα πάρουν ανοιχτή μορφή, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση τη χτεσινή ρήση του κ. Τσίπρα κατά την ευρωαραβική διάσκεψη ότι «η Ελλάδα διέβη τον Ρουβίκωνα» σε ό,τι αφορά τα μνημόνια…