Πολιτικη & Οικονομια

Βαριές εκφράσεις στη Βουλή στην ψήφιση του επενδυτικού νόμου

Παπαδημούλης: Δίνουν ασυλία στους τραπεζίτες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένταση και διαξιφισμοί στη Βουλή στη διάρκεια της ψήφισης του επενδυτικού νόμου, με επίκεντρο τροπολογία που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες δίνει ασυλία στους διοικητές των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 225 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χωρίς να λάβουν εγγυήσεις.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε προστεθεί από βουλευτές της ΝΔ και είχε ήδη ψηφιστεί από την περασμένη εβδομάδα. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία όμως, καθώς ο Κανονισμός δεν επιτρέπει ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένης διάταξης, ο πρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης μετέτρεψε το αίτημα σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβαλλε με βάση τις τυπικές διαδικασίες το αίτημά του για ονομαστική στο σύνολο και το προεδρείο δεν προχώρησε στην ψηφοφορία κρίνοντάς το άκυρο. Τελικά ο νόμος, μαζί και η επίμαχη τροπολογία, «πέρασαν» κατά πλειοψηφία.

Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε άλλη τροπολογία η οποία αναιρεί την ήδη ψηφισμένη, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για τροπολογία που ήρθε νύχτα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να την περάσει με την άδεια του προεδρείου της Βουλής, προκειμένου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τραπεζίτες να γλιτώσουν τις συνέπειες.

Να προσθέσουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αν και δεν δέχθηκε ότι η τροπολογία αφορά στα κόμματα, ζήτησε κι αυτός την απόσυρσή της, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου παραβιάζεται ο Κανονισμός και πλήττονται οι θεσμοί.