Πολιτικη & Οικονομια

Οι VIP στον εισαγγελέα

Υποθέσεις που συνταράζουν: πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, άνθρωποι των media, συνδικαλιστές...

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 431
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38602-86931.jpg

Κι, όμως, υπάρχει κάτι θετικό που έφερε η κρίση. Ίσως όχι το τέλος της προστασίας των ισχυρών, αλλά την αίσθηση πως και οι ισχυροί, όταν παρανομούν, έχουν πολλές πιθανότητες πια να το πληρώσουν. Σε μία χώρα η οποία επί σειρά ετών ζούσε υπό το καθεστώς μίας ιδιότυπης ανομίας κατά την οποία επώνυμοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί ήταν στο απυρόβλητο, το σημερινό σκηνικό δείχνει εντυπωσιακό. Τα δελτία ειδήσεων έχουν μετατραπεί σε διευρυμένες ανταποκρίσεις δικαστικού ρεπορτάζ και η λίστα των επωνύμων που πιάνονται στην τσιμπίδα του νόμου όλο και μακραίνει.

Η Ελλάδα της υπερβολής, της φούσκας και της διαπλοκής, με πολιτικούς που διέφευγαν των συνεπειών του νόμου μέσω της παραγραφής, αλλά και επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πάσης φύσεως διάσημους που θεωρούσαν αναφαίρετο δικαίωμά τους το να χρωστούν αλλά να μην πληρώνουν, μία εικόνα παρατεταμένης ατιμωρησίας μοιάζει να οδεύει στο τέλος. Είναι οι συλλήψεις (καθώς μάλιστα κάποιες διαρκούν μόνο λίγες ώρες)κινήσεις εντυπωσιασμού; Ίσως, κάποιες. Αλλά, όταν το νήμα της διαπλοκής ξηλωθεί έστω και λίγο, το όφελος είναι τεράστιο και όχι μόνο οικονομικό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών και καταθέσεων) το έτος 2012 ανήλθαν σε 2,5 δις, εκ των οποίων τα 1,4 δις προήλθαν από τις εφορίες και τα 100 εκ. από το ΣΔΟΕ και την Αρχή Καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.  

Διάσημοι επιχειρηματίες στην τσιμπίδα του νόμου

Το πρώτο διάστημα μία σύλληψη γινόταν πρώτη είδηση, πλέον και μετά από δεκάδες περιπτώσεις περνάει σε μονόστηλα κι έτσι αθόρυβα η λίστα μεγαλώνει. «Στο κελί στην αρχή ήμουν με ένα θαυμαστή της Χ.Α. Ήταν και δύο άλλα παιδιά από το Αγρίνιο. Μετά μεταφέρθηκε στο κελί μας ο Σαχπατζίδης του ΠΑΟΚ. Πάντα τέσσερα άτομα ήμασταν. Και σήμερα είμαι εγώ, ένα παιδί για κλοπές, ο Σαχπατζίδης και ο Λαυρεντιάδης που ήρθε τώρα, ο οποίος είναι και άρρωστος. Στοιβαγμένοι είμαστε». Κάπως έτσι περιγράφει την κράτησή του στη φυλακή ο Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο και οδηγήθηκε δύο φορές στη φυλακή. Μαζί με την αδελφή του Νότα απολογήθηκαν για μη απόδοση ΦΠΑ ποσού 2,2 εκ. ευρώ και κρίθηκαν προφυλακιστέοι. «Με τους τόκους χρωστάω 10 εκ.» Όσο για την περιουσία του; «Τετραχιλιαπλάσια από αυτήν που είναι το χρέος μου. Να την πάρουν και να την κάνουν σχολεία, νοσοκομεία. Έχω 20.000 τετραγωνικά κτίσμα στην Κάντζα˙ γιατί δεν βάζουν άστεγους μέσα; Για να πουν ότι τιμωρούν τον Γαβαλά στο “Αλκατράζ” και μαλακίες τούμπανα. Γιατί δεν παίρνουν τη Βουκουρεστίου που είναι 5ώροφο; Γιατί δεν παίρνουν τη Μύκονο;» λέει σε συνέντευξή του την ώρα που μηνύματα υποστήριξής του γράφονται σε πολυάριθμα blog και site.

«Karouzos Gate» ονομάστηκε η υπόθεση με τις παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο Γιάννης Καρούζος συνελήφθη στις 21/12 και οφείλει στο Δημόσιο 27 εκατ. ευρώ, ενώ του έχουν δεσμευτεί ακίνητα αξίας 13 εκατ. ευρώ. Ο συνεπώνυμος 32χρονος Μανώλης Καρούζος, γιος του ιδρυτή της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης Αντώνη Καρούζου, συνελήφθη στις αρχές Φεβρουαρίου λόγω χρεών προς το Δημόσιο ύψους 7 εκ. ευρώ. Η εταιρεία, πάντως, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο κ. Καρούζος παρουσιάστηκε αυτοβούλως και δεν συνελήφθη.

Για οφειλές ύψους 765.000 ευρώ συνελήφθη τον Δεκέμβριο άλλος ένας γνωστός επιχειρηματίας που βρίσκεται στο χώρο της ένδυσης επί 28 χρόνια, ο Αντώνης Γλου. Σήμερα, ο όμιλος Glou διαθέτει 42 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.

Η ατυχής επένδυσή του στον Βοτανικό και τα χρέη οδήγησαν στη δικαιοσύνη τον άνθρωπο του οποίου το όνομα αντικρίζουμε καθημερινά, όταν διασχίζουμε τη Λ. Κηφισίας: Μπάμπτης Βωβός. Ο 80χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη για μη καταβολή οφειλών στο ΙΚΑ, ενώ είχε συλληφθεί ξανά τον Νοέμβριο. Συνολικά, χρωστάει στο Δημόσιο 207.000 ευρώ και έχει δεσμευθεί η κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Την ίδια κατοικία έχει δεσμεύσει και η Alpha bank στην οποία ο επιχειρηματίας οφείλει 8 εκατ. ευρώ.

Στην οικία του στη Φιλοθέη συνελήφθη ο Βασίλης Δεσποτόπουλος της ΕΛΠΑ, σύζυγος της Γιάννας Δεσποτοπούλου, προέδρου των Special Olympics, για χρέη προς το Δημόσιο ύψους περίπου 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Δημόσιο του έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για χρέη στο Δημόσιο συνελήφθη εκ νέου στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ραπτόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Εxpress Service και του ομώνυμου ιατρικού κέντρου. Ο 70χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη ύψους 698.512 ευρώ.

Πιο πρόσφατη σύλληψη, την προπερασμένη Παρασκευή, ήταν αυτή του 61χρονου Νίκου Βερροιόπουλου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Γενική Ταχυδρομική» συνελήφθη για μη καταβολή χρεών της ΑΕ προς το Δημόσιο ύψους 7.570.814 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η εταιρεία βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τη ΔΟΥ Πειραιά για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ το θέμα των οφειλών της «Γενικής Ταχυδρομικής» είχε απασχολήσει και τη Βουλή. 

Ο 67χρονος επιχειρηματίας Χαράλαμπος Βάρδης, ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν, συνελήφθη στις 31 Ιανουαρίου από άνδρες του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 259.916 ευρώ.

Σε 10 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ερήμην ο επιχειρηματίας Γιώργος Πετζετάκις για χρέη προς το Δημόσιο, που άγγιζαν τα 4 εκ. ευρώ. Ωστόσο η ποινή ανεστάλη, καθώς στο δικαστήριο παρέστη ο εκπρόσωπος της εταιρείας Concritech, που επιβεβαίωσε ότι η αυστραλιανή εταιρεία εξαγοράζει την ελληνική. Όπως ανακοινώθηκε, ελληνικό δημόσιο, εφορία και ΙΚΑ θα εξοφληθούν κατόπιν αυτού στο ακέραιο και οι εργαζόμενοι θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Η Πετζετάκις Α.Ε. με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών προσέφυγε στο άρθρο 106 και όχι στο 99, οπότε και η εξέλιξη είχε χαρακτήρα τελεσίδικο.

Συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου ο Γιώργος Σαχπατζίδης και εμπλεκόμενος στα διάφορα σκάνδαλα του τέως υπουργού, ο επιχειρηματίας επονομαζόμενος και Σάχης της Κατερίνης, ήταν ένας άνθρωπος που απέκτησε ξαφνικά πολλά λεφτά και ταχύτατα επεκτάθηκε επιχειρηματικά. Αγόρασε τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά», μπήκε στον ΠΑΟΚ. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου οδήγησε στη φυλάκισή του.

Για φοροδιαφυγή συνελήφθη ο ιδιοκτήτης αλυσίδας κομμωτηρίων Nicolas Coiffure Νικόλαος Παπακωνσταντίνου Τζιβανάκης. Συγκεκριμένα, σε βάρος του 46χρονου διευθύνοντος συμβούλου εκκρεμούσαν χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται στο ποσό των 232.267 ευρώ.

Ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής, ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για μη απόδοση ΦΠΑ. Το ύψος της οφειλής κατά τη διαχειριστική περίοδο από 1/3/2011 έως 30/9/2011 ανερχόταν σε 85.393 ευρώ.

Νέος Κοσκωτάς χαρακτηρίστηκε από νωρίς ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Με εντυπωσιακή ταχύτητα εξαγόραζε και πουλούσε τις εταιρείες του, έμπαινε μέτοχος ή εξαγόραζε γνωστά ΜΜΕ, απέκτησε δική του τράπεζα. Το σκάνδαλο της Proton Bank ήταν αυτό που τον οδήγησε στη φυλακή. Οι Αντώνης Ρογκόπουλος, εκ των στενών συνεργατών του Λαυρεντιάδη, είχε την ίδια τύχη με το συγκατηγορούμενό του, όπως και ο Βασίλης Καραμούζης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alapis συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Ένταλμα σύλληψης εκκρεμεί για τη δικηγόρο Ελένη Σκούρα. Συνολικά για την υπόθεση διώκονται 29 άτομα.

Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο επιχειρηματίας και ιδιόκτητης του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της Ασπίς. Με την εγγυητική επιστολή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιχείρησε να κερδίσει χρόνο για να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 203 εκ. ευρώ, προσδοκώντας σε νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα έφερναν χρήματα στις εταιρείες του εξαπατώντας τους ασφαλισμένους.

Ποιοι έχασαν την... μπάλα

Ο συνεπώνυμος Μάκης Ψωμιάδης πρώην μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου, κατηγορούμενος για πολυάριθμες και ειδεχθείς υποθέσεις, φυγόδικος στα Σκόπια, καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές, συνελήφθη στη γείτονα χώρα και τον Μάιο πέρασε το κατώφλι του Κορυδαλλού. Μάλιστα βρίσκεται στο ίδιο κελί με το γιο του Σταύρο, ο οποίος μπήκε στη φυλακή λίγο καιρό μετά τον πατέρα του.

Το δρόμο της φυλακής πήρε πριν από περίπου 1μιση χρόνο ο επιχειρηματίας και ποδοσφαιρικός παράγοντας Αχιλλέας Μπέος, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και των στοιχημάτων. Τον Ιούνιο αποφυλακίστηκε υπό όρους και περιμένει την τακτική δικάσιμο. Όπως είχε πει τότε ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Βγήκα από τη φυλακή τώρα ή, όπως το λέω εγώ, από το κέντρο αδυνατίσματος, γιατί έχασα 12 κιλά όσο ήμουν μέσα και όταν με ρωτούσαν οι φίλοι μου τι θέλω να κάνω τώρα, απαντούσα “Θέλω τη ζωή μου πίσω”».

Ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών της ΑΕΚ προς το Δημόσιο ύψους 35 εκ. ευρώ, που αφορούν την περίοδο 2004 έως 2008, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Ντέμη Νικολαΐδη. Ο Ντ. Νικολαΐδης παραπέμφθηκε σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο απ’ όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να δικαστεί. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ πήγε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ κι εκεί ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους προέδρους της ΠΑΕ ΑΕΚ από το 2004 και μετά.

Άλλη μία καταδίκη ήρθε την περασμένη εβδομάδα για τον πρώην μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιώργο Μπατατούδη. Αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ τη μέρα. Η καταδίκη του αφορούσε τη μη καταβολή 104.000 ευρώ, που είχε βεβαιωθεί από τη ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και αφορούσε το έτος 2003, διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν στο «τιμόνι» της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Η παρανομία της εξουσίας

Ο τρίτος συνεπώνυμος Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος είχε ήδη εκπέσει από το αξίωμα του νομάρχη Θεσσαλονίκης για υπερβολική μείωση και διαγραφή προστίμων σε επιχειρηματία που είχε συλληφθεί επανειλημμένα να νοθεύει καύσιμα, καταδικάστηκε πρόσφατα και σε 15 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος και απιστία. Νωρίτερα, την ενοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη πρότεινε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου και για τις τρεις κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με την υπόθεση ρύπανσης της λίμνης Κορώνειας. Ο κ. Ψωμιάδης κατηγορείται –μεταξύ άλλων– ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο εισαγγελέας εφετών αποφάσισε την παραπομπή του νυν και πρώην δημάρχου Μυκόνου. Αθανάσιος Κουσαθανάς και Χρήστος Βερώνης φέρονται κατά τη δεκαετία 2002-2012 να έχουν διαπράξει τα αδικήματα της απιστίας της υπεξαίρεσης και της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του Δημοσίου. Η εισαγγελική έρευνα κατέδειξε ζημιά για το δήμο 10 εκ. ευρώ.

Στον 1 μήνα κράτησής του στις φυλακές των Διαβατών αναφέρθηκε την Παρασκευή με νέα επιστολή του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. «Συμπληρώνω ένα μήνα στη φυλακή. Μου στέρησαν ένα μήνα από τη ζωή μου τελείως άδικα. Έδωσα την ψυχή μου για την πόλη μου και την πατρίδα χωρίς κανένα απολύτως προσωπικό όφελος, χωρίς να ζητήσω κανένα αντάλλαγμα» αναφέρεται στην επιστολή και σχολιάζει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα βρέθηκε τεράστιο ποσό σε λογαριασμό εμπλεκομένου που αθωώθηκε και αυτό έγινε 20 μέρες μετά την καταδίκη του. Διερωτάται, μάλιστα, αν κάτω από τα νέα δεδομένα θα επανεξετάσει η δικαιοσύνη την υπόθεσή του. Πάντως η καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη χαρακτηρίστηκε από πολλούς υπερβολική, με δεδομένο ότι ακόμα και σε υποθέσεις αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής οι ποινές είναι μικρότερες.

Για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου λίγο πολύ τα περισσότερα είναι γνωστά. Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού στις 17 Απριλίου 2012 και κρίθηκε προφυλακιστέος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων TORΜ1 και στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Πριν από περίπου 1 μήνα καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Βρίσκεται στην περίφημη 6η πτέρυγα, ενώ στις γυναικείες κρατούνται τόσο η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη όσο και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου. Στις φυλακές βρίσκεται και ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του, πρώην ΓΓ Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο Νίκος Ζήγρας, δεξί χέρι του πρώην υπουργού στη διαχείριση του δικτύου των offshore εταιρειών μέσω του οποίου, κατά τη δικαιοσύνη, ξέπλεναν μαύρο χρήμα. Συνολικά, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση έχουν παραπεμφθεί 19 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και συνέργια σε τοκογλυφία διώχθηκε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 200.000 ευρώ, ενώ του επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Την περασμένη βδομάδα συνελήφθη για δεύτερη φορά ο πρώην βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, Δημήτρης Ντούσκας. Αιτία οι οφειλές ύψους 367.822 ευρώ, που έχει αφήσει ο συνεταιρισμός προς το Δημόσιο.

Βαρύτατο είναι το κατηγορητήριο για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος κατηγορείται ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, συνολικής ζημίας σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. ποσού 10.409.880 ευρώ! Παράλληλα, κατηγορείται ότι για λογαριασμό του συνδικαλιστικού οργάνου ζήτησε και πήρε δάνειο 500.000 ευρώ το 2010 από τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο όμως δεν επεστράφη έως σήμερα, καθώς και ότι η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ΔΕΗ μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να διεξάγει ταξίδια και συνέδρια τα οποία δεν πραγματοποίησε μέχρι σήμερα. Ο Ν. Φωτόπουλος ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 26/4, προκειμένου να απολογηθεί.

Συλλήψεις στο χώρο των Media & του θεάματος

Λίγο μετά την επανακυκλοφορία της «Ελευθεροτυπίας» εξελίξεις φαίνεται πως πυροδότησε η μήνυση που κατέθεσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ζητώντας την ποινική δίωξη της αδερφής της Μάνιας Τεγοπούλου, Ελένης, για χρέη 350.000 ευρώ στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Στις 23/2 η Ελένη Τεγοπούλου συνελήφθη για μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ ύψους 266.359 ευρώ. Σύμφωνα με τη μήνυση, η εταιρεία Φωτοεκδοτική Α.Ε., της οποίας πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η Ελένη Τεγοπούλου, «κατακράτησε και δεν απέδωσε εργατικές και εργοδοτικές εισφορές» οι οποίες ανέρχονταν σε 347.214 ευρώ. Συνολικά, η εταιρεία που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,7 εκατ. ευρώ και για το λόγο αυτό έχει δεσμευτεί ακίνητο που εκτιμάται σε 17,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση του ALTER έχει οδηγήσει εμπλεκομένους στη φυλακή, καθώς μετά τον Κώστα Γιαννίκο, πριν από μία εβδομάδα, συνελήφθησαν ο Γιώργος και ο Αντρέας Κουρής, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Εις βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε μη απόδοση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το ποσό ανέρχεται σε 1.537.627 ευρώ για το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011

Πριν από περίπου 1 χρόνο στις 24/1 συνελήφθη ο γνωστός δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης, επί τρεις δεκαετίες διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», καθώς μετά από έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ομόρρυθμη εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος έχει οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους –κεφάλαιο, πρόστιμα και τόκοι– 300.000 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να απολογηθεί ο εκδότης-δημοσιογράφος Αντώνης Δελλατόλας ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της Proton Bank. Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι το κακούργημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του ο δημοσιογράφος τονίζει πως η σχέση του με τον Π. Κυριακίδη αφορούσε τη νόμιμη πώληση μετοχών μειοψηφίας της εταιρείας του, η οποία δεν εξασφάλιζε συμμετοχή στον καταζητούμενο επιχειρηματία στη διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα αναφέρει πως την περίοδο που έγινε η συναλλαγή (Ιανουάριος 2011), ο επιχειρηματίας ήταν υπεράνω υποψίας. Η κατηγορία σε βάρος του αφορά ποσό 500.000 ευρώ, που φαίνεται να έλαβε ο εκδότης από τράπεζα της Κύπρου με εντολή του Πέτρου Κυριακίδη. Ο τελευταίος, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται ο ραδιοφωνικός σταθμός FLASH (τα υπόλοιπα ΜΜΕ του μεταβιβάστηκαν), είναι εδώ και καιρό καταζητούμενος από τις αρχές, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα διέφυγε για τη Λατινική Αμερική ντυμένος παπάς! Παράλληλα, καταζητείται και ο γιος του Γιώργος Κυριακίδης.

Πιο πρόσφατη σύλληψη στο χώρο των media αυτή του επονομαζόμενου «εθνικού διαφημιστή» – λόγω της διακομματικής προτίμησης στο πρόσωπό του στη διαχείριση μεγάλων κρατικών λογαριασμών. Ο λόγος για τον Μάκη Σεριάτο, ο οποίος συνελήφθη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ ύψους 242.000 ευρώ.

Στο χώρο της τέχνης πρωταγωνιστής είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος. Ο γνωστός καλλιτέχνης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα τον Μάιο του 2010, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι συσσωρευμένες επί 17 χρόνια οφειλές του προς το Δημόσιο, που ανέρχονται, μαζί με φόρους και πρόστιμα, σε 5,5 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αναιρέσεις που κατέθεσε ο συνήγορός του, με την εκδίκαση μέρους της υπόθεσης να ξεκινά από την αρχή.

Γνωστές είναι και οι περιπέτειες του Γιώργου Κιμούλη με την εφορία. Εναντίον του γνωστού ηθοποιού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από καταδίκη 15 μηνών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για παράβαση του νόμου περί επιταγών. Με φόντο και τις οφειλές ύψους 200.000 ευρώ που είχε προς την εφορία, «ένα ερασιτεχνικό, άθλια κατασκευασμένο θέαμα» –όπως δήλωσε– είχε ξεκινήσει. Ο Γ. Κιμούλης κατέβαλε 4.418 ευρώ για την εξαγορά της ποινής φυλάκισης, προέβη σε νέο διακανονισμό και αφέθηκε ελεύθερος λέγοντας: «Δεν έχω υπάρξει φοροφυγάς. Χρωστάω στην εφορία, όπως χρωστάνε άλλα 2,5 εκ. Έλληνες». 1 χρόνο ακριβώς πριν, στις 6/4/12, αστυνομικοί συνέλαβαν το γνωστό σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη για μη καταβολή ατομικών χρεών προς το Δημόσιο ύψους 134.782 ευρώ.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει αναπάντητο. Όλες αυτές οι κινήσεις συμβολίζουν την επιθυμία να παταχθούν απαρέγκλιτα ανομία και διαφθορά ή είναι μία προσπάθεια εντυπωσιασμού προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού; Το σίγουρο είναι ότι βιώνουμε νέα ήθη και πως ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έχει σταλεί. Πάντως, ο Λάκης Γαβαλάς, το σύμβολο της Ελλάδας της περασμένης 10ετίας, του πλούτου και της υπερβολής, της εικόνας και της επίδειξης, μας θυμίζει με το μήνυμά του τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όσοι βρίσκονται –ανώνυμοι και επώνυμοι– στη φυλακή:

«Η κατσαριδούλα που περπατά πάνω στην κουβέρτα μού θυμίζει πως δεν είμαι στις φυλακές για να σωφρονιστώ, αλλά για να τιμωρηθώ. Με το τελευταίο τεύχος της “Vogue” τη σπρώχνω από την κουβέρτα. Αλλά μια κατσαρίδα που περπατάει στον τοίχο δεν γλιτώνει. Κλατς! Η “Vogue” τη σκότωσε... Γυρίζω πλάγια στον τοίχο. Κουλουριάζομαι και κλαίω. Ήμουν ο Λάκης Γαβαλάς της μόδας και του γκλάμουρ... Το φως του θαλάμου σβήνει. Με άκουσαν που κλαίω... Κουλουριάζομαι πιο πολύ με την κουβέρτα. Ξέρω τι λέει η κοινωνία για μένα: “Άσε τον π...η να σαπίσει στη φυλακή”... Θα ονειρευτώ. Ότι ξαναζώ. Και ας ξέρω ότι το πρωί καραδοκεί ξανά. Εφιάλτης! Κρακ κρακ!».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.