Πολιτικη & Οικονομια

Σε τι χρησιμεύουν τα συνέδρια του ΚΚΕ;

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38496-82578.JPG

Την Πέμπτη 14 Απριλίου θα αρχίσει το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στις 31 του Μάρτη είχε λήξει ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΚΚΕ. Ο διάλογος αυτός έγινε πάνω στο κείμενο των «Θέσεων» της Κεντρικής Επιτροπής. Για τους αμύητους, «Θέσεις» αποκαλούνται τα σχέδια των αποφάσεων του συνεδρίου. Ο διάλογος ήταν και δημόσιος (στις στήλες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης») και εσωκομματικός (στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ).

Συνοψίζοντας τα του προσυνεδριακού διαλόγου, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές, καθώς το 96% των μελών του κόμματος και το 95% των μελών της ΚΝΕ έχουν ψηφίσει τις “Θέσεις”, το πρόγραμμα και το καταστατικό στις προσυνεδριακές διαδικασίες» (κομματική συνεστίαση στη Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου).

Είχα την υπομονή να παρακολουθήσω ένα μεγάλο μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου, τουλάχιστον του δημόσιου σκέλους του. Σε συνδυασμό με την παραπάνω δήλωση και μερικές ακόμα παρόμοιες, έβγαλα τα εξής απλά συμπεράσματα:

1. Για το ΚΚΕ, όσο ψηλότερο ποσοστό αποδοχής έχουν οι «Θέσεις», τόσο το καλύτερο.

2. Τυπικά η διαμάχη αφορούσε δύο αντίπαλες «πλατφόρμες»: την «Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» του 15ου Συνεδρίου και τη «Λαϊκή Εξουσία» που θα θεσπιστεί επίσημα με το 19ο. Στην κοινή νεοελληνική: από τη μια «κάποιες στοιχειώδεις πολιτικοκοινωνικές συμμαχίες» και από την άλλη «μόνοι μας, σταλινικοί, με δικτατορία του προλεταριάτου».

3. Το ότι καμιά από τις δύο τάσεις δεν είναι επίκαιρη, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Σ’ όλο τον προσυνεδριακό διάλογο χρησιμοποιήθηκε κι από τις δύο πλευρές ο βολικότατος και διαχρονικότατος Ενεστώτας, ο κυρίαρχος ρηματικός χρόνος της κομματικής Γραμματικής.

4. Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) και η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) ενόψει του Συνεδρίου θέτουν ως αποκλειστικό σκοπό την αναπαραγωγή α) της πολιτικής τους β) του εαυτού τους γ) της διαχείρισης των κομματικών επιχειρήσεων - κομματικής περιουσίας.

5. Αφού έτσι κι αλλιώς ψηφίζεται ό,τι ακριβώς θέλει το ΠΓ και η ΚΕ κι αφού η συντριπτική πλειοψηφία (αν όχι η παμψηφία) των συνέδρων έχει εκλεγεί στη βάση της αποδοχής των «Θέσων», αναγκαστικά έπεται ότι ο μόνος λόγος του προσυνεδριακού διαλόγου ήταν να εκτεθούν όσο γίνεται περισσότερα μέλη του ΚΚΕ είχαν προλάβει ν΄ αναπτύξουν δική τους σκέψη από το 18 ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.

6. Τα εκτεθειμένα μέλη αυτά σύντομα θα διαγραφούν/ περιθωριοποιηθούν/ υποχρεωθούν σε αποχώρηση.

7. Για το επόμενο Συνέδριο, το 20ό, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία ως προς όσους τυχόν θα έχουν αρχίσουν να σκέφτονται μόνοι τους.

8. Όσοι δημοσιολογούντες διατείνονται αυτές τις μέρες ότι το 19ο είναι «κρίσιμο Συνέδριο», δεν έχουν παρά να περιμένουν λιγάκι. Το κοσκίνισμα των συνέδρων έχει τέτοια έκταση, ώστε οι εκτός γραμμής ψήφοι θ΄ αποτελούν αμελητέα ποσότητα

9. Επομένως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μένει ιδεολογικά καθαρό, ενώ το ΠΓ και η ΚΕ θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την κομματική περιουσία (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

10. Σε όλη τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ κυμάνθηκε ανάμεσα στο 11% / 620.000 ψήφους (1981) και στο 4,5% / 277.000 ψήφους (Ιούνιος του 2012). Ο καθένας καταλαβαίνει πού πάει το πράγμα.


Υ.Γ. Αν σας μπερδεύει η λέξη «σταλινικοί» (στο σημείο αρ. 2), διαβάστε την εξαίρετη σειρά των τριών κειμένων του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη για το σταλινισμό στην «Athens Review of books». Στο τρέχον φύλλο του Απρίλη δημοσιεύεται η δεύτερη συνέχεια.

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κυβερνητικός τσαμπουκάς στα ταξί
Ο κυβερνητικός τσαμπουκάς στα ταξί

Αντί να κάτσει να συζητήσει ώστε να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση για τη σήμανση για POS, μουλαρώνει και λέει «αυτό αποφασίσαμε και αυτό διατάζουμε, κι αν δεν συμμορφωθείτε έχει 1.000 ευρώ πρόστιμο».

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.