- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόσο κοστίζουν οι φάκελοι βόμβες
Οι κακές σχέσεις της κυβέρνησης με τον Λουκά Παπαδήμο δυσκόλεψαν την συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ο εντοπισμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η σύλληψη του τρομοκράτη ο οποίος ειδικευόταν στην αποστολή φακέλων παγιδευμένων με εκρηκτική ύλη σε Έλληνες και ξένους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η σύλληψη του τρομοκράτη, ο οποίος κατάφερε να τραυματίσει βαριά στις 25 Μαΐου τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Παπαδήμο, είναι μια μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. η οποία μάλλον ήρθε αργά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την ΕΚΤ και την πολιτική της.
Δύσκολη σχέση
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι θεωρείται ο οικονομικός σωτήρας του ευρωπαϊκού Νότου εφόσον εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της Γερμανίας και να ρίξει εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου των υπερχρεωμένων κρατών αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Ντράγκι δεν περιορίστηκε στην εφαρμογή της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά διευκόλυνε και συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ του τραπεζικού συστήματος σε Πορτογαλία, Ισπανία και κυρίως Ιταλία, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την οικονομική σταθεροποίηση και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας απέφυγε ο κ. Ντράγκι να πάρει πρωτοβουλίες υπέρ του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Η δύσκολη σχέση του με την κυβέρνηση Τσίπρα μας κόστισε ακριβά και κάνει δυσκολότερη την βελτίωση της κατάστασης και της προοπτικής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να χρεώσει στον κ. Ντράγκι, μέσα από μια επιθετική προπαγάνδα, τα capital controls και τον τεράστιο οικονομικό λογαριασμό του αποτυχημένου πειράματος Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Στην συνέχεια η κυβέρνηση οργάνωσε αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρα επειδή θεωρούσε ότι μπορούσε να συσπειρώσει αντίπαλες προς αυτήν πολιτικές δυνάμεις ή να πρωταγωνιστήσει σε σενάρια αποσταθεροποίησής της. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι στηρίζει με συνέπεια την ανεξαρτησία των επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο ευρύτερο σύστημα της ΕΚΤ και δεν πρέπει να έχουν πολιτικές εξαρτήσεις ή να δέχονται πολιτικές επιθέσεις.
Οι σχέσεις κυβέρνησης-Ντράγκι επιδεινώθηκαν όταν εκδηλώθηκε η τρομοκρατική επίθεση κατά του κ. Παπαδήμου ο οποίος εκτός από πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι και παλιός συμφοιτητής στο MIT και προσωπικός φίλος του κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκδήλωσε δημόσια την συμπαράστασή του προς τον κ. Παπαδήμο ενώ πρέπει να επηρεάστηκε και από την παγερή αδιαφορία της κυβερνητικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά την προσωπική δοκιμασία του κ. Παπαδήμου ο οποίος έμεινε μερικούς μήνες στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που του προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα.
Αυστηροί κανόνες
Σαν αποτέλεσμα της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης Τσίπρα έναντι της ΕΚΤ, του κ. Στουρνάρα και του κ. Παπαδήμου η διοίκηση της ΕΚΤ δεν προχώρησε στην παράκαμψη ή την ελαστική ερμηνεία των αυστηρών κανόνων σε όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι απέκλεισε τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε από εμένα και άλλους ευρωβουλευτές επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να βγει από το πρόγραμμα-μνημόνιο, στην συνέχεια να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και μετά να κάνει η ΕΚΤ την δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η διοίκηση της ΕΚΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα περιοριστεί το εύρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τα 60 δισ. στα 30 δισ. τον μήνα και πως θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιθανό να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προτού ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε αυτό. Έτσι δεν θα υπάρξει πτώση των επιτοκίων ανάλογη με εκείνη που παρατηρήθηκε στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και η αναγκαία έξοδος στις αγορές θα αποδειχθεί δύσκολη και κυρίως ακριβή για τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες φορολογούμενους.
Οι παγιδευμένοι με εκρηκτικά φάκελοι που έστελνε ο 29χρονος τρομοκράτης που συνελήφθη θα κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια ή και δεκάδες δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία, στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Άλλωστε αυτή είναι η θεωρητική βάση της τρομοκρατίας, ή όξυνση των αντιθέσεων του συστήματος σε μια προσπάθεια να προκληθεί η κατάρρευσή του...