Πολιτικη & Οικονομια

Η τρόικα εκφράζει αντιρρήσεις στο σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank

Αποκλίνουσες απόψεις προκύπτουν μεταξύ των δανειστών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρήξη επέρχεται στους κόλπους της τρόικας καθώς το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εμφανίζονται σκεπτικιστές στο σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, ενώ η Κομισιόν έχει τεθεί αναφανδόν υπέρ του σεναρίου. Από πλευράς τους, κυβέρνηση και τραπεζίτες διαρρέουν ότι βασικός λόγος της αντίθεσης της τρόικας είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες και το μέγεθος της τράπεζας.

Το θέμα αναμένεται συζητηθεί ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, οπότε οι εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν στην Ελλάδα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως θεωρεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο αυτό, ενώ κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργειες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες.

Ο ισχυρισμός που προβάλλει η τρόικα για να στηρίξει τις αντιδράσεις της στο ντιλ της Εθνικής με τη Eurobank είναι ότι η νέα τράπεζα θα είναι μεγάλη σε μέγεθος, θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες και, όπως υποστηρίζεται από τους εκπροσώπους της, θα είναι δύσκολο να πωληθεί στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τους οποίους μεταξύ άλλων επικαλείται και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν λόγω των αυξημένων επισφαλειών αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίσει τα 170 δισ. ευρώ - σχεδόν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδος - είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η τρόικα για να στηρίξει την αντίδρασή της στο ντιλ. Αντ' αυτού, το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να προχωρήσει το ντιλ, τονίζοντας ότι αν προκύψει πισωγύρισμα ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.

Κινήσεις υπέρ της επίσπευσης της συμφωνίας κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς επιδιώκει να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών ώστε η τρόικα να βρεθεί προ δεδικασμένου. Ήδη, μετά την πρόσφατη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι της Εθνικής κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν πως οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank υπολογίζονται πλέον στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έναντι αρχικών υπολογισμών 700 εκατ. ευρώ, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι η νομική συγχώνευση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική δεν έχει δεχθεί καμία σχετική κρούση είτε επίσημα είτε ανεπίσημα από την τρόικα, ενώ ακόμα και αν προκύψει οι διαδικασίες συγχώνευσης έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παγώσουν, πόσο μάλλον να αναιρεθούν.