Πολιτικη & Οικονομια

Κοινοβουλευτικός έλεγχος για τον φερόμενο ως «τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης»

Σχετική ερώτηση από τον βουλευτή της ΝΔ και υπεύθυνο του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατέθεσε ερώτηση σε 4 υπουργούς (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Αμυνας) επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες πολίτες είναι απροστάτευτοι απέναντι στους κινδύνους της τρομοκρατίας.

Όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών, σε δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστοτόπου www. iefimerida. gr, αναφέρεται ότι ο εν λόγω τρομοκράτης είχε γνωστοποιήσει στην Υπηρεσία Ασύλου την τρομοκρατική ιδιότητα του, κατά την άφιξή του στη Λέρο, κάτι που δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει την είσοδό του στη χώρα. «Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης, όχι μόνο να αποτρέψει την άφιξη του Αφγανού τρομοκράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αντιθέτως, μέσω του ελαττωματικού συστήματος απόδοσης ασύλου που έχει υιοθετήσει, να κινητροδοτεί ομοϊδεάτες του, εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει επίσης ότι η σύλληψη του τρομοκράτη αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του συστήματος απόδοσης ασύλου.

«Συγκεκριμένα», τονίζει χαρακτηριστικά, «η περιπλάνηση του εν λόγω «τζιχαντιστή» σε πληθώρα δομών φιλοξενίας της Επικράτειας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, όχι μόνο για τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και για την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο και σε αρκετούς, ακόμη, ομοεθνείς του, από τη στιγμή της άφιξης τους στη χώρα και έπειτα».

 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

κ. Υπουργό Εξωτερικών

κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Απροστάτευτοι απέναντι στους κινδύνους της τρομοκρατίας οι Έλληνες πολίτες

Η έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων στον τρόπο διαχείρισης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, καταβαραθρώνει την ικανότητα της χώρας μας να περιφρουρήσει ικανοποιητικά τα σύνορα της, αλλά και να εγγυηθεί συνθήκες ασφαλείας για το σύνολο των πολιτών.

Η σύλληψη από τις ελληνικές αρχές του νεαρού μετανάστη που, όπως αποδείχθηκε, ήταν ενεργό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», επέφερε ένα ντόμινο δυσάρεστων συνεπειών για την αξιοπιστία του συστήματος απονομής ασύλου. Συγκεκριμένα, η περιπλάνηση του εν λόγω «τζιχαντιστή» σε πληθώρα δομών φιλοξενίας της Επικράτειας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, όχι μόνο για τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και για την ποιότητα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο και σε αρκετούς, ακόμη, ομοεθνείς του, από τη στιγμή της άφιξης τους στη χώρα και έπειτα.

•Ειδικότερα, η σημερινή εξέλιξη που είδε το «φως» της δημοσιότητας μέσω του ενημερωτικού ιστοτόπου «www.iefimerida.gr», αποκαλύπτει πως ο ίδιος, κατά την άφιξη του από τη Λέρο, είχε γνωστοποιήσει στην Υπηρεσία Ασύλου την τρομοκρατική ιδιότητα του, ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους και ταυτόχρονα, σκληροπυρηνικής παραφυάδας του, χωρίς αυτό να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την εξέταση της αίτησης ασύλου του. Μάλιστα, η ακροαματική διαδικασία του τότε αιτούντος άσυλο τρομοκράτη, κρίθηκε ως απολύτως κανονική, με αποτέλεσμα να του επιτραπεί η είσοδος στην χώρα και να λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από μια αγνώστων -έως τώρα- στοιχείων Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης, όχι μόνο να αποτρέψει την άφιξη του Αφγανού τρομοκράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά αντιθέτως, μέσω του ελαττωματικού συστήματος απόδοσης ασύλου που έχει υιοθετήσει, να κινητροδοτεί ομοϊδεάτες του, εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

• Ποια η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που περιέθαλψε τον εν λόγω τρομοκράτη;

• Ενημερώθηκε άμεσα η ελληνική Αστυνομία για την άφιξη του στη χώρα;

• Προέβησαν οι αρμόδιες αρχές σε στενή παρακολούθηση του «τζιχαντιστή», κατά την παραμονή του στη χώρα;

• Ποιες πληροφορίες απέσπασαν για ομοϊδεάτες συμπολεμιστές του που δρουν στη χώρα στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους;

• Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ενίσχυση της φρούρησης των εθνικών συνόρων, καθώς και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος απονομής ασύλου;