- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τόμσεν: Ο Τσίπρας συμφώνησε να κοπούν οι συντάξεις
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη μιλά για την απροθυμία της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία
Οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να αυξάνουν τη φορολογία και να κόβουν δαπάνες από νοσοκομεία παρά να προχωρoύν σε μείωση των συντάξεων σε τέτοιον βαθμό ώστε το ασφαλιστικό να μπει σε τροχιά βιωσιμότητας.
Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο Πολ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να υπάρξουν νέες περικοπές στα χρήματα των συνταξιούχων. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Τόμσεν είπε ότι το ΔΝΤ είχε επανειλημμένα ζητήσει μείωση των φόρων, κάτι το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το έκαναν.
«Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: Προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης.
» Στο σημείο, όμως, που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά. Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα, όμως, η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να αποπληρώσει τα χρέη της και μία περίοδο στην οποία θα επωφεληθεί από μορατόριουμ πληρωμών».
Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Τόμσεν εστιάζει στην ανάγκη να υπάρξει μεγάλη επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει στο ακέραιο το χρέος της και «οι Ευρωπαίοι -ανάμεσά τους και οι Αυστριακοί- να πάρουν πίσω τα δανεικά».
Δεν ευθυνόμαστε για το «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν άδικα το ΔΝΤ για το «τσεκούρι» σε συντάξεις και μισθούς, χαρακτηρίζοντας όμως «μονόδρομο» τις περικοπές αυτές από τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις προβλεπόμενες δαπάνες.
«Ξέρετε, αυτό είναι η ειρωνεία του πράγματος: για κάποια χρόνια τώρα ήμασταν εμείς που απαιτούσαμε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι άδικο να επιρρίπτεται σε εμάς η ευθύνη. Από το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας το 2010 έχουν αλλάξει πολλά. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, μη αναγκαίους και φιλόδοξους που οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές. Εμείς ως ΔΝΤ το αποδεχθήκαμε.
» Έπειτα από κάποια στιγμή, όμως όταν τα νούμερα ξεκίνησαν να εκτροχιάζονται όλο και περισσότερο από τους στόχους, υποδείξαμε ότι κάτι είναι στρεβλό. Είχαμε πει τότε ότι χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε, δεν μπορούν να επιτευχθούν. Γι αυτό υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι αυτοί είναι στόχοι που θέσαμε εμείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει» απάντησε σε ερώτηση για τη σκληρή λιτότητα και το κατά πόσο το Ταμείο φέρει ευθύνη για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».