Πολιτικη & Οικονομια

«Ψαλίδι» 5,7 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Έρχεται νέα μείωση στα επιδόματα - Αυξάνονται οι φτωχοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377883-779846.jpg
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δραματική μείωση στις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες» την τριετία 2015-17 καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών.

Το «ψαλίδι» έφθασε τα 5,7 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας τη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ περί «κοινωνικής πολιτικής με έμφαση στην προστασία "ευαίσθητων" ομάδων που πλήττονται από τις επιπτώσεις των μνημονίων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το 2015 όταν και ξεκίνησε να εξιστορείται το αφήγημα «Πρώτη φορά Αριστερά», τα κονδύλια για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και απασχόληση μπήκαν στην πρέσα, σε σχέση με ό,τι ίσχυε την τριετία 2012 - 14. Επιπλέον, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται και τα κοινωνικά χάσματα διευρύνονται, την ώρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να «μακιγιάρει» δυσάρεστες καταστάσεις με πενιχρά επιδόματα.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι περικοπές σε συντάξεις (ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς στον υπολογισμό, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ) και επιδόματα διευρύνει τον κύκλο της φτώχειας, ο οποίος πλέον -σε συνδυασμό με την ανεργία- αρχίζει να εντάσσει στο εσωτερικό του νέα ζευγάρια με παιδιά, νέους εργαζομένους και ανέργους.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος σχεδιασμού και υλοποίησης του προβλεπόμενου προγράμματος βοήθειας οδηγεί σε σοβαρές αστοχίες και χαμηλά ποσοστά κάλυψης.

Παράλληλα, η υψηλή φορολόγηση συνεχίζει να μην αποδίδει, αυξάνοντας -αντί να μειώνει- τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδα φτώχειας, καθώς το 35,6% του πληθυσμού ζει στο όριο της φτώχειας (3,8 εκατ. άνθρωποι). Το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 28,1%, το 2008, έναν χρόνο πριν από την έναρξη της κρίσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 23,4% (117,5 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).

Λαμβάνοντας υπ' όψιν:

  • τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων (στα πρότυπα του ΕΦΚΑ) έως την 1η Ιανουαρίου 2018 και
  • την ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο λεγόμενο «εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα»,

είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ριζική μείωση τόσο σε επίπεδο χρημάτων όσο και σε αριθμό δικαιούχων στα επιδόματα αναπηρίας, τα οικογενειακά (κατάργηση βοηθήματος για το τρίτο παιδί), καθώς και τα επιδόματα θέρμανσης και στέγασης.

Πηγή: Κρατικοί προϋπολογισμοί (Προϋπολογισμοί φόρων κοινωνικής ασφάλισης, απασχόλησης και νοσοκομείων)

* Τα αναγραφόμενα ποσά αλληλεγγύης αφορούν έσοδα του ΑΚΑΓΕ από παρακρατήσεις, τα οποία, υποτίθεται, ότι διατέθηκαν ισόποσα από τον ΑΚΑΓΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.