Πολιτικη & Οικονομια

Κριτική του Νίκου Φίλη για τις επαφές Τσίπρα με Τραμπ

«Ο Τραμπ αποτελεί το απεχθέστερο μοντέλο του διεθνούς καπιταλισμού» 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική του Νίκου Φίλη στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς και στην αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών για επερχόμενες επενδύσεις. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Αν μια φορά διαδηλώσαμε κατά του Κλίντον, τώρα είναι δεκαπλάσια η ανάγκη. Ο Τραμπ σηματοδοτεί το απεχθέστερο μοντέλο του διεθνούς καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και μάλιστα στην ακροδεξιά εκδοχή τους. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις απειλές για παγκόσμια σύρραξη με αφορμή τη Βόρεια Κορέα; Την επιθετικότητα απέναντι στην Ευρώπη; Τη ρατσιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού; Τα σχέδια για νέα πολεμική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή μέσω του Ιράν; Την υποστήριξή  του σε ακροδεξιά κινήματα στη Λατ. Αμερική και τις απειλές του απέναντι στη Βενεζουέλα; Και, βεβαίως, μπορούμε να ξεχάσουμε την πλανητική απειλή που αντιπροσωπεύει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή; Δεν πρόκειται για επιμέρους διαφωνίες ούτε για μια ιδιόρρυθμη κριτική της Αριστεράς. Αφορά στην Ευρώπη, στο ειρηνικό μέλλον του κόσμου, στη δημοκρατία. Αυτή η διάσταση απουσίασε από την επίσκεψη κάτι που εντοπίστηκε από τον ευρωπαϊκό τύπο. Μπορεί να υπάρχει σχετική αυτονομία στην ελληνική επιδίωξη για στήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνιστά ούτε καν realpolitik αν δεν λαμβάνει υπόψη το ευρύτερο γεωπολιτικό ταμπλό, τη φλεγόμενη μεσογειακή περίμετρο και το ενδιαφέρον άλλων μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από την περίοδο που αναζητούσε προστασία στον υπό αμερικανική κηδεμονία χώρο και δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα ποντάροντας στη συγκυριακή όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας».

«Οι Έλληνες πολίτες, και ειδικά ο κόσμος της Αριστεράς, αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση που έκανε ο Τραμπ για ταF-16 και μάλιστα με κυνικό τρόπο. Κυνικό και προκλητικό θα έλεγα αν αναλογιστούμε ότι η Αμερική του 4% ανεργία, ζήτησε τη “βοήθεια” της Ελλάδας του 22% ανεργίας για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη στρατιωτική της βιομηχανία!»