Πολιτικη & Οικονομια

Στάζουν αίμα τα Panama Papers

Η δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία αποτελεί πρόκληση κατά των δημοκρατικών θεσμών και της ελευθερίας των ΜΜΕ σε όλη την Ε.Ε.

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Μάλτα δολοφόνησαν τη δημοσιογράφο που έκανε τις σχετικές αποκαλύψεις

Η δολοφονία στη Μάλτα της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, της δημοσιογράφου που πρόβαλε το περιεχόμενο των Panama Papers που αφορά τον κύκλο του πρωθυπουργού της Μάλτας κ. Μούσκατ και τον υπόκοσμο της χώρας, αποτελεί πρόκληση κατά των δημοκρατικών θεσμών και της ελευθερίας των ΜΜΕ, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ήταν η κυρίαρχος στην ιντερνετική ενημέρωση στη Μάλτα και ήταν γνωστή στους δημοσιογραφικούς κύκλους σαν η γυναίκα - WikiLeaks.

Αξιοποιώντας το περιεχόμενο εντεκάμισι εκατομμυρίων ντοκουμέντων που διέρρευσαν από την εδρεύουσα στον Παναμά νομική εταιρεία, ειδικευμένη σε φορολογικά θέματα, Mossack Fonseca, κατάφερε να τεκμηριώσει την ανάμειξη δύο βασικών συμβούλων του σημερινού πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, σε κύκλωμα διαφθοράς. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον πρόσφερε μαλτέζικα διαβατήρια σε παράγοντες από το Αζερμπαϊτζάν, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά από την κυβέρνησή του, τα οποία κινήθηκαν μέσα από λογαριασμούς που περιλαμβάνονται στους φακέλους των Panama Papers που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Οι αποκαλύψεις της μαχητικής δημοσιογράφου, η οποία διατήρησε την πολιτική της ανεξαρτησία, έφεραν σε δύσκολη θέση τον Εργατικό πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Μούσκατ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, οπότε η Μάλτα ασκούσε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από το 2013, οπότε επανήλθε στην κυβέρνηση το Εργατικό Κόμμα, παρατηρείται μια νέα άνθιση του οργανωμένου εγκλήματος στη Μάλτα ενώ η εκτελεστική εξουσία κάνει ό,τι μπορεί για να ελέγξει τους μηχανισμούς του κράτους. Μέσα σε λίγα χρόνια έχει αλλάξει τέσσερις φορές η ηγεσία της Αστυνομίας προκειμένου να επιβληθεί πλήρης κομματικός έλεγχος σε αυτήν. Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ενημέρωσε επισήμως τις αρχές ότι είχε λάβει απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της δεκαπέντε μέρες πριν τη δολοφονία της με βόμβα που τίναξε στον αέρα το αυτοκίνητό της. Η 53χρονη δημοσιογράφος αφήνει πίσω τον σύζυγό και τους τρεις γιους της αλλά κι ένα μεγάλο «κατηγορώ» για τη διεφθαρμένη κυβέρνηση της Μάλτας, το οργανωμένο έγκλημα της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι καλύπτουν, σε αρκετές περιπτώσεις, τις πιο απίθανες καταστάσεις.

Πανίσχυρο κύκλωμα

Είμαι μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση των Panama Papers. Παρακολουθώντας τις εργασίες της Επιτροπής και συμμετέχοντας στις αποστολές που οργανώνει σε διάφορα χρηματοπιστωτικά κέντρα με δεσπόζουσα παρουσία στην υπόθεση των Panama Papers, όπως το Λουξεμβούργο και η Βέρνη, έχω καταλήξει σε ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα για την εξουσία του χρήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η διαφθορά προστατεύεται μέσα από περίπλοκους και απροσπέλαστους νομικούς και φορολογικούς μηχανισμούς και η συγκέντρωση κεφαλαίου που επιτυγχάνεται με αυτή τη μέθοδο έχει την πλήρη πολιτική προστασία των κρατών και των κυβερνήσεων που αξιοποιούν αυτές τις καταστάσεις.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση των Panama Papers ούτε η δυνατότητα να επιβληθεί διαφάνεια μέσα από δυναμικές πρωτοβουλίες. Περιορίζονται κάπως τα προκλητικά χαρακτηριστικά του διεθνούς συστήματος ξεπλύματος χρήματος με αποφάσεις που προωθούνται βασανιστικά αργά σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έδειξε με το προσωπικό της παράδειγμα τη σημασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και δεν δίστασε να συγκρουστεί με την κυβέρνηση της Μάλτας και το οργανωμένο έγκλημα της χώρας. Πλήρωσε με τη ζωή της τον δυναμισμό, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της κι εμείς έχουμε υποχρέωση να την τιμήσουμε ασκώντας πίεση για τη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης των Panama Papers.