Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρουλάκης: Να αμφισβητήσουμε τα κατεστημένα, να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στους πολίτες

Οι παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή στο debate για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376462-777262.jpg
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Για τομές στη λειτουργία του κράτους με ενίσχυση της διαφάνειας, πάταξη της διαφθοράς, λογοδοσία, αξιοκρατία αλλά και το τέλος των αρχηγικών κομμάτων με τη δημιουργία μιας παράταξης για όλους τους Έλληνες κι όχι για τους λίγους, δεσμεύτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή στο χθεσινό debate των 5 υποψηφίων για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, που διοργάνωσε το κανάλι Action 24, είχαν σκοπό να αναδείξουν την ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Προς τον στόχο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης, ερωτώμενος αν θα στηρίξει την προσπάθεια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες την πολιτική:

1. Είπε ότι πρέπει να «σπάσει» η Β’ Αθήνας και οι μεγάλες περιφέρειες. «Οποιος υποψήφιος δεν έχει σχέσεις με το μιντιακό σύστημα δεν έχει τύχη. Είναι βασικό θέμα να έχουμε ισότιμους βουλευτές, αξιοκρατία και διαφάνεια».

2. Ζήτησε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με την ύπαρξη πλαφόν το οποίο θα είναι με «σκαλοπάτια» ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων.

3. Ολοι οι βουλευτές να δεσμεύονται στο πρόγραμμα του κόμματος κι όχι στον αρχηγό. «Προγραμματική δέσμευση ώστε όταν ο αρχηγός θέλει να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα οι βουλευτές να είναι ελεύθεροι να διαφοροποιηθούν», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πολλές φορές ότι βασικός στόχος είναι να μεγαλώσει η παράταξη αλλά και να δημιουργηθεί ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό. «Οι πολίτες λένε ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε σε ένα σύγχρονο κόμμα, με διαφάνεια στα οικονομικά, δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Δεσμεύομαι εάν εκλεγώ, ότι το ταχύτερο, το 2018, θα πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο ώστε να σταματήσει αυτή η κομματική Βαβέλ που είδαμε πρόσφατα στη Βουλή. Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας και οι αποφάσεις θα δεσμεύουν όλους. Και η μαζικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας είναι η εγγύηση για την ενότητα του κόμματος».

«Όλη η μάχη πρέπει να γίνει για να ανατρέψουμε τον δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Στην ερώτηση για το αν πρέπει να γίνουν εκλογές και πότε επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Είμαι εκ φύσεως υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι επιζήμια για την κοινωνία και την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας είπε τερατώδη ψέματα, μίλησε για σεισάχθεια αλλά τώρα ξεπουλά τα κόκκινα δάνεια σε funds έναντι 3% της αξίας τους. Η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε για ένα ισχυρό κόμμα με προοδευτικό πρόγραμμα. Όλη η μάχη πρέπει να γίνει για να ανατρέψουμε τον δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Για το αν θα συνεργαστούμε εγώ λέω το εξής: Αν δεν υπάρξει προγραμματική συμφωνία ας μείνουμε στην αντιπολίτευση».

Ερώτηση για τα λάθη του παρελθόντος

Απαντώντας στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο για το τι έγινε το 2009 και τι διαφορετικό θα έκανε από τον Γ. Παπανδρέου που πήρε την «καυτή πατάτα» της διακυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ως εξής:

«Η παράταξή μας πρόσφερε πολλά στη Μεταπολίτευση. Έφτιαξε σύγχρονες υποδομές, προσέφερε ώριμη δημοκρατία, κοινωνική κινητικότητα, πέτυχε ένταξη της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. και σήμερα που οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν λόγω Ερντογάν η χώρα είναι ασφαλής.

Το 2009 δεν είχαμε πολλές επιλογές. Ο κ. Καραμανλής παρέλαβε τη χώρα με έλλειμμα 3,5% και την παρέδωσε με 15,5%. Αν κάναμε ένα λάθος ήταν ότι έπρεπε να έχουμε ενοχοποιήσει την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, του ανθρώπου που τώρα θέλει να γίνει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Οι παλαιοί πρόεδροι

Στην ερώτηση του Γ. Πολίτη για το ρόλο που επιφυλάσσει στους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τους κ. Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε:

«Σέβομαι και τους τρεις και την προσφορά τους. Πολύ χρήσιμη η εμπειρία τους στα επόμενα βήματα της παράταξης. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος. Η ιστορία της παράταξης είναι μια, ενιαία και αδιαίρετη.

Να δούμε τις θετικές στιγμές της παράταξης, μεταρρυθμίσεις, κοινωνικό κράτος, ευρωπαϊκή προοπτική. Τα δύσκολα χρόνια όλοι οι υπόλοιποι έπαιξαν στην πλάτη μας τη χώρα στα ζάρια.

Πολλά πράγματα πλήγωσαν το λαό της παράταξης όπως η δημαγωγία, το πελατειακό κράτος που δε σκοτώσαμε, φαινόμενα διαφθοράς. Παίρνουμε τα θετικά από το παρελθόν και προχωράμε στο μέλλον».

Ερώτηση για τις συντάξεις

Σε ερώτηση που έκανε ένας συνταξιούχος ζητώντας να μάθει αν θα κοπούν κι άλλο οι συντάξεις, που έχουν μειωθεί 70%, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν στην οικονομική πολιτική και την ανάπτυξη της χώρας. Τόνισε:

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Να κάνουμε εδώ μια συμμαχία της αλήθειας. Η Ελλάδα δίνει το 16% του ΑΕΠ στις συντάξεις, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Αν θέλουν οι συνταξιούχοι να μείνει σταθερό το εισόδημά τους πρέπει να συζητήσουμε για την ανεργία, το δημογραφικό, την παραγωγή.

Αν δεν ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, αν δεν υπάρξει παραγωγή πλούτου κι ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα.

Πρέπει να στηρίξουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις γιατί για κάθε 1 δις εξαγωγές, δημιουργούνται 14 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Να ανοίξουμε αυτά τα θέματα έτσι ώστε ο τηλεθεατής, να έχει μια σταθερή σύνταξη αλλά να πάρουμε κι εμείς κάποτε σύνταξη».

Η φυγή των νέων

Ερώτηση έκανε ο εκπρόσωπος των PES Activists, των νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε δύο θέματα για την επιστροφή τους: Αξιοκρατία και δουλειά. «Αν συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση δεσμεύομαι ότι όλες οι θέσεις στις οποίες σήμερα βρίσκονται κομματικοί αξιωματούχοι να στελεχωθούν από άτομα που θα αξιολογούνται με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 40 εκατ. τουρίστες και να μην έχουμε πανεπιστήμιο για τον τουρισμό ή να μην κάνουμε πράγματα για την αγροτική παραγωγή και την τυποποίηση των προϊόντων».

«Πρέπει εμείς τώρα να αμφισβητήσουμε όλα τα κατεστημένα, μιντιακά, πολιτικά, συντεχνιακά, οικονομικά που χρεοκόπησαν τη χώρα»

Στην τελική παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Η παράταξή μας ιδρύθηκε το 1974 ως δύναμη αμφισβήτησης όλων των κατεστημένων που κρατούσαν την Ελλάδα στην οπισθοδρόμηση 30 χρόνια.

Πρέπει εμείς τώρα να αμφισβητήσουμε όλα τα κατεστημένα, μιντιακά, πολιτικά, συντεχνιακά, οικονομικά που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Καλώ όλα τα στελέχη της παράταξης να δώσουμε μαζί τη μάχη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να δώσουμε μια ευκαιρία αξιοπρέπειας στους πολίτες, όχι όπως ο κ. Τσίπρας που υφάρπαξε τις ψήφους λέγοντας ψέματα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί οι ιδέες μας είναι χρήσιμες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.