Πολιτικη & Οικονομια

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην αλλαγή φύλου – Ποιοι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο

Και η Νέα Δημοκρατία θα κατεβάσει δική της πρόταση

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη με την ψήφισή του.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Η σχετική διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να έχει προαναγγείλει την κατάθεση δικής της τροπολογίας η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου θα είναι μετά τα 18 έτη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυτή την ώρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγή στην ηλικία. Και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να μετακινηθεία πό τα 15 στα 18 έτη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

ΑΝΕΛ: Αντιρρίσεις από Κατσίκη, Καμμένο και Κόκκαλη

Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο. Επίσης, και ο Δημήτρης Καμμένος.

Σε αυτά τα ονόματα προστέθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος με δήλωσή του εμφανίζεται συνολικά αντίθετος με το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως έτσι, ανοίγει νομικά η πόρτα για υιοθεσία από τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού του κάθε ανθρώπου είναι αναφαίρετο και αυτονόητο σε κάθε υγιή δημοκρατία, εφόσον όμως δεν αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις όπως το Ελληνικό Σύνταγμα το οποίο προστατεύει τον θεσμό της οικογένειας σύμφωνα με τα επικρατούντα χρηστά ήθη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Συγκεκριμένα, με τις εν λόγω διατάξεις ανοίγει η “πόρτα” για υιοθεσία τέκνου από ετερόφυλα ζευγάρια που στην ουσία θα είναι ομόφυλα, γεγονός που αντίκειται στο Σύνταγμα, στον αστικό κώδικα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων των παιδιών, η οποία ευθέως και όχι πλαγίως ορίζει πως η οικογένεια ορίζεται από άνδρα και γυναίκα. Επιπρόσθετα, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ο προβληματισμός για το κατά πόσον ένα παιδί – έφηβος μόλις 15 ετών, διαθέτει την επάρκεια κρίσης που απαιτείται για να ληφθεί μία τόσο σημαντική απόφαση για τη ζωή του. Πολλώ δε μάλλον, όταν η ίδια η πολιτεία δεν επιτρέπει το δικαίωμα ψήφου σ' αυτή την ηλικία, αναγνωρίζοντας καταφανέστατα την έλλειψη της προαναφερθείσας κριτικής ικανότητας. Για τους παραπάνω λόγους διαφωνώ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην αλλαγή φύλου».

ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις από Κασιμάτη, Μπόλαρη, Γεννιά, Γάλλιο και Μιχαλογιαννάκη

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γεννιά και Ιωάννης Γάλλιος.

Μάλιστα, σήμερα, εκφράστηκε μια ακόμη διαφωνία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ιωάννης Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του αναφέρει πως «συμφωνώ σε όλα εκτός το όριο ηλικίας των 15 ετών».

«Είναι γνωστό ότι οι τρανσέξουαλ άνθρωποι έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αποτελούν μια κοινότητα που δέχεται συχνά δολοφονικές επιθέσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Τουρκία και αλλού. Είναι γνωστό ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία. Μέχρι τώρα χρειάζονταν ψυχιατρική εξέταση και χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν φύλο, γεγονός που σήμαινε ακρωτηριασμό του ανθρώπου, που γνωρίζουμε ότι ο Ο.Η.Ε. το καταδικάζει ως βασανιστήριο, η προσωπική αίσθηση του σώματος επιλέγεται ελεύθερα από το ίδιο το άτομο, τα παραπάνω καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παγκόσμια χάρτα δικαιωμάτων. Όμως η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται το «μασάζ» στους αντιρρήσιες βουλευτές

«Δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον κορμό του σχεδίου νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισήχθη στην Ολομέλεια, χωρίς πάντως να αποκλείονται επιμέρους βελτιώσεις και νομοτεχνικές αλλαγές» αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου. «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου σε πολύ προοδευτική κατεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς ονομαστική αναφορά στους βουλευτές που ήθελαν διευκρινίσεις και μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».

«Επειδή ξεκινάει η κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κορμός και η γενική φιλοσοφία που φιλοδοξούμε να νομοθετηθεί αύριο το μεσημέρι είναι αυτός που τίθεται σήμερα προς συζήτηση», ανέφεραν πηγές της ΚΟ αλλά δεν απέκλειαν κάποιες αλλαγές ή νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώνοντας, όμως, πως τυχόν βελτιώσεις δεν θα αλλάζουν τον κορμό και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και μεταφέροντας την αίσθηση πως από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης δεν διαφαίνεται πρόθεση για αλλαγές στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου.

Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ. «Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.