Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρουλάκης: Δεν θα επιτρέψουμε την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης να την γράψει η Δεξιά και η Αριστερά

Από τα Χανιά το στίγμα της επόμενης ημέρας για την Κεντροαριστερά

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολιτική «ομερτά» και μια ιδιότυπη συμμαχία μέρους της Καραμανλικής Δεξιάς με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκειμένου να ξαναγραφτεί η ιστορία της μεταπολίτευσης και να ενοχοποιηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, κατήγγειλε από τα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Με μια πολύ σημαντική ομιλία του, σε πλήθος κόσμου, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας. Με ενότητα, ξεκάθαρες θέσεις, αξιοκρατία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος που θα σπάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε μαζική συμμετοχή στις εκλογές ώστε να αναγεννηθεί ο κεντροαριστερός χώρος, βάζοντας στο τραπέζι την σημαντικότερη πρόκληση: «Θα επιτρέψουμε την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης να τη γράψει η Δεξιά και η Αριστερά; Πρέπει να προχωρήσουμε σε ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος της παράταξης».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά και την ενότητα της επόμενης ημέρας τόνισε:

Όποιος τολμήσει και ξαναπληγώσει το κόσμο της δημοκρατικής παράταξης είναι αμετανόητος κι επικίνδυνος. Κι ντρέπομαι να λέω πως είναι δέσμευσή μου ότι θα μείνω. Ντρέπομαι διότι δεν περνάει από το μυαλό μου να κάνω αυτό το λάθος, κι ακόμη μια φορά να πληγώσουμε τον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μαζική συμμετοχή, μαζική αλλαγή κι όποιος τολμήσει την επόμενη μέρα να υπονομεύσει αυτό το εγχείρημα, δεν έχει καμία θέση ανάμεσα μας. Αρκετά περάσαμε. Αρκετά απολογήθηκε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ για προσωπικές στρατηγικές, χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο. Ένα σύγχρονο κόμμα πρέπει να προσφέρουμε στο λαό.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν μπορούν να έχουν βουλευτές που ορκίζονται στον αρχηγό και στο κόμμα κι όχι στο πρόγραμμα.

«Θα πάμε με ένα ενιαίο πρόγραμμα και ο βουλευτής θα δικαιούται να διαφοροποιηθεί έναντι του αρχηγού εάν αυτός υπονομεύει την παράταξη. Θα εξορθολογήσουμε τις εσωτερικές δυσλειτουργίες ώστε να νιώθει ο κόσμος ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, υπάρχουν αντιλήψεις για μια διαφορετική κουλτούρα που αφορά στο πολιτικό σύστημα.

Αυτή η παράταξη εάν αναγεννηθεί, θα αναγεννηθεί μόνο ως δύναμη αμφισβήτησης των κατεστημένων, Δεξιάς, Αριστεράς και δικών μας, που οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας και βέβαια της οικονομικής ελίτ».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέμα που αφορούν όλους τους Ελληνες ο ευρωβουλευτής τόνισε:

Ο στόχος της Κεντροαριστεράς

Να ξεκαθαρίσουμε την προσφορά μας. Να προχωρήσουμε σε ενοποίηση γενεών. Η παράταξή μας δυστυχώς έχει μια ισχύ σε αυτούς που έχουν μνήμη και μνήμη έχουν οι μεγάλες ηλικίες. Γιατί κάνουν συγκρίσεις, θυμούνται τι έγινε το ’80 αλλά θυμούνται και τι προϋπήρχε το ’60. Οι νεότεροι δεν μπορούν να κάνουν συγκρίσεις. Οι νεότεροι βιώνουν την ανεργία, την αδυναμία να κάνουν οικογένεια. Πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το χθες και να προτείνουμε άλλες λύσεις για το μέλλον των γενεών τους».

Τα μνημόνια

Υπάρχει ξεκάθαρη συμμαχία κομματιού της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δεν λέει το όνομα «Καραμανλής». Μια φορά δεν έχει βγει να πει ότι η Ελλάδα θα περνούσε μια κρίση. Μπορεί να είχαμε ένα μνημόνιο αλλά αυτό θα είχε είτε τα χαρακτηριστικά της Κύπρου είτε της Πορτογαλίας και όχι τη βίαιη προσαρμογή με μείωση 26% του ΑΕΠ. Πολύ απλά ο κ. Καραμανλής παρέλαβε μια ανταγωνιστική οικονομία και παρέδωσε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Τώρα, το μόνο που λένε είναι ότι η κρίση ήρθε με το μνημόνιο. Μα το μνημόνιο δεν το έφερε ο πελαργός!

Το μνημόνιο ήρθε γιατί δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές, δεν μπορούσε να δανειστεί η χώρα. Κι όμως, υπάρχει μια συμμαχία να γραφτεί η ιστορία της μεταπολίτευσης. Η μεν Δεξιά θέλει να ενοχοποιήσει πλήρως τη δεκαετία του ‘80, η δε Αριστερά τη δεκαετία του ‘90 και τις κυβερνήσεις από τον Γ. Παπανδρέου μέχρι τον Ευ. Βενιζέλο. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Αλλαγή φορολογίας

Προτείνω να υπάρξει αποκλιμάκωση των συντελεστών φορολόγησης στις επιχειρήσεις, με κίνητρα επανεπένδυσης. Θα μπορούσε να γίνει μείωση του ΦΠΑ κατά 6 μονάδες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. για έξι μήνες ώστε να δούμε αν θα υπάρξει μείωση ή αύξηση στα έσοδα. Να διαμορφωθούν κίνητρα για να αλλάξει όλη η φορολογική μας κουλτούρα.

Επίσης, όταν έρχεται μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα να έχει σταθερό φορολογικό σύστημα για μια δεκαετία προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί ένα συγκροτημένο, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Επενδύσεις

Έργα μπορούν να γίνουν, χρήματα υπάρχουν από την ΕΕ. Εάν εκμεταλλευτούμε το ΕΣΠΑ, μπορούμε να έχουμε 40 δις τα επόμενα χρόνια σε μεγάλες υποδομές. Κι αν γίνουν άμεσα ξένες επενδύσεις, θα μειωθεί η ανεργία. Γιατί δεν γίνονται; Γιατί το περιβάλλον δεν ευνοεί τέτοιες πολιτικές.

Κόκκινα δάνεια

Η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου μετά τη μικρασιατική καταστροφή θα γίνει τώρα. Και θα γίνει με αδιαφανείς διαδικασίες. Τα funds θα παίρνουν… μπιρ παρά τα δάνεια και μετά θα κάνουν διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά κι όχι με τον ίδιο δανειολήπτη των 100- 200 χιλιάδων ευρώ αλλά με πολύ μεγαλύτερους. Πρέπει να φτιάξουμε ομάδες δανείων. Δεν είναι όλα τα κόκκινα δάνεια το ίδιο και πρέπει όλες οι συναλλαγές να γίνονται με διαφάνεια μεταξύ κράτους - δανειολήπτη - τράπεζας σε όλα τα επίπεδα όσο υψηλός κι αν είναι ο δανεισμός.

Το πολιτικό σύστημα

«Ακούγαμε ότι θα κάνει αλλαγές ο κ. Τσίπρας στο πολιτικό σύστημα κι έφερε μια απλή αναλογική που κάνει την Ελλάδα… Ροντέο.

Εάν αφαιρέσουμε τις έδρες των κομμάτων που δεν θα μπουν ποτέ στην κυβέρνηση, απομένουν 240-250. Άρα για ποια δημοκρατία μιλάμε; Επί των 250 εδρών;

Και θα έχουμε πάντα τρία κόμματα και στην αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή;

Εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ναι, αναλογικότερο εκλογικό νόμο με σκαλοπάτια: στο 20% να παίρνει κάποιος 5 έδρες, στο 25%, 10 έδρες, στο 30%, 15 έδρες, μέχρι να φθάσεις τις 30 έδρες.

Δεν μπορεί να έχουμε τη Β’ Αθήνας να έχει δυο εκατομμύρια ανθρώπους και να είναι το ίδιο με τα Χανιά. Στη Β’ Αθήνας εάν δεν είσαι κολλητός των μιντιαρχών και των καναλαρχών, δεν έχεις καμία τύχη να εκλεγείς ποτέ. Αυτά πρέπει να κλείσουν διότι δημιουργούν στρεβλώσεις στη δημοκρατία μας.

Εθνικά θέματα

Τα εθνικά θέματα ήταν η ατζέντα που το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε επί δεκαετίες διότι η Δεξιά είχε εμμονές, η Αριστερά άλλες εμμονές κι εμείς είχαμε σοβαρούς πολιτικούς που άσκησαν σοβαρή πολιτική σε ένα μεγάλο πλαίσιο εθνικών θεμάτων. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε, να κλείσουμε τα θέματα με τη FYROM, με την Αλβανία και να ανοιχτούμε οικονομικά στα δυτικά Βαλκάνια. Η Αριστερά και η Δεξιά έχουν ταμπού σε αυτά τα θέματα. Εμείς πρέπει να τα ανοίξουμε, να τα επιλύσουμε και να κάνουμε μια στρατηγική οικονομικής επέκτασης.